Марія де Богун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія де Богун
англ. Mary de Bohun
 
Народження: 1369[1]
Смерть: 4 липня 1394(1394-07-04)[1]
замок Пітербороd, Пітерборо, Кембриджшир, Англія
Причина смерті: пологи
Поховання: Англія
Країна: Королівство Англія
Батько: Гамфрі IX де Богунd[2]
Мати: Джоан де Богунd[2]
Шлюб: Генріх IV[2]
Діти: Генріх V[2], Джон, 1-й герцог Бедфорд, Humphrey of Lancaster, 1st Duke of Gloucesterd[2], Бланка Англійська[2][3], Філіпа Англійська[3], Едуард Плантагенетd[3] і Томас Ланкастер[3][2]

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Марія де Богун (англ. Mary de Bohun; (1369 — 4 липня 1394(1394-07-04), замок Пітербороd, Кембриджшир) — перша дружина короля Генріха IV, мати майбутнього короля Генріха V. Сама не була королевою, оскільки померла до того, як її чоловік зійшов престол.

Життєпис[ред. | ред. код]

Дочка Гамфрі де Богуна, 7-го графа Герефорда та Джоанн Фіцалан, дочки Річарда Фіцалана, 10-го графа Арундела, та Елеонори Ланкастерської.

Після смерті Гамфрі де Богуна (16 січня 1373 року) його неповнолітні дочки Марія (4 роки) і Елеонора (6 років), успадкувавши статки, землі й титули свого роду, потрапили до числа найвигідніших англійських наречених. 1376 року з Елеонорою одружився Томас Вудсток, 1-й герцог Глостер. Бажаючи залишити за собою всю спадщину, він заточив юну Марію в монастир і змушував її прийняти чернечий постриг. Однак із монастиря Марію викрав Джон Гонт, 1-й герцог Ланкастерський і старший брат Томаса Вудстока, який планував видати її заміж за свого сина Генріха і за допомогою цього заволодіти частиною спадщини де Богунів.

Спочатку Марії обіцяли, що весілля відбудеться тільки після досягнення нею 16-річного віку, але обіцянку не було виконано, і вже 27 липня 1380 12-річна Марія стала дружиною Генріха Болінгброка, старшого сина Джона Гонта. Весільна церемонія відбулася в замку Арундел. У квітні 1382 року Марія народила свого первістка, хлопчик помер, проживши лише кілька днів. Загалом у шлюбі з Генріхом Болінгброком Марія народила сімох дітей, серед них і майбутнього англійського короля Генріха V.

Діти[ред. | ред. код]

У шлюбі з Генріхом (одружені від 27 липня 1380 року) народила сімох дітей:

Генеалогія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]