Еллен Еглін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еллен Еглін
Народилася 1849 або 1836
Вашингтон, США
Померла 1916
Вашингтон, США
Країна  США
Діяльність винахідниця

Еллен Еглін (1849 — після 1890) — афроамериканська винахідниця, яка винайшла віджимач одягу для пральних машин.

Елен Еглін народилася в 1849 році у Вашингтоні, округ Колумбія. Живучи в окрузі Колумбія, Еглін заробляла на життя працюючи економкою та урядовим секретарем.

Винахід[ред. | ред. код]

Приклад віджимача одягу, який використовувався протягом XIX століття

У 1800-х роках вона винайшла спеціальний тип віджимача одягу — машину, що мала два ролики в рамі, підключену до кривошипа. Одяг подавався між двома валиками, і в міру обертання кривошипа з одягу відтискалася вода. Віджимник для одягу виготовлявся з двох дерев’яних шпильок, які знаходяться одна на одній із закріплених кривошипом, щоб шпильки могли обертатись. Цей винахід з’явився в той час, коли не було безлічі способів прати одяг, крім ручного прання. Після скрабування білизни вручну на пральній дошці необхідно було віджати одяг також вручну і подати його до сушки. Елен зрозуміла, що повинен бути кращий спосіб віджати воду з одягу. Вона поринула в роздуми і придумала щось революційне у пранні одягу. Завдяки цьому винаходу, довгий процес прання спростився, немов диво того часу цей пристрій прийшов на заміну старому, довгому процесу прання. Це було дивовижним винаходом із оригінальною концепцією. Однак Еглін вирішила продати свій патент "білій людині, зацікавленій у виробництві продукту", за 18 доларів.[1] У квітні 1890 року у випуску «Жінки-винахідниці» Еглін цитував слова: «Ви знаєте, я чорна, і якби було відомо, що жінка-негр запатентувала винахід, білі дами не купували б викрутку. Я боялася бути відомою через свій колір при введенні його на ринок, що є єдиною причиною".[2] Покупець патенту продовжував отримувати значні фінансові нагороди.[1] Її віджимник і сьогодні використовується для швабри.

Пізніша робота[ред. | ред. код]

Після продажу своєї машини для видалення вологи з одягу вона залишалася з надією запатентувати другий пристрій. Еллен сама фінансувала цей винахід і хотіла отримати патент на нього, щоб люди могли знати, що "винахід створила чорношкіра жінка".[3] Незважаючи на бажання виставити нову модель на Міжнародному жіночому конгресі винахідників, вона ніколи не продовжувала патентувати свою нову модель. Насправді немає інформації про те, що вона коли-небудь створювала цей винахід. Далі вона працювала клерком у переписній службі.[1] Еглін була в рідкісному становищі винахідника, оскільки вона була однією з небагатьох афроамериканських жінок-винахідниць. Еллен Еглін створила фундамент для подальших жінок-винахідників, таких як мадам Сі Джей Уокер, а також Сари Бун.[4] Хоча винахід Еглін став дуже успішним, все ще бракує джерел про події, що відбулися в її біографії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Sullivan, Otha (28 жовтня 2001). Black Stars: African American Women Scientist and Inventors. Wiley. ISBN 9780471387077.
  2. Warrick, Pamela (23 вересня 1992). Mothers of Invention. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 20 грудня 2017. Процитовано 18 березня 2021.
  3. Sluby, Patricia (2004). The Inventive Spirit of African Americans. Connecticut: Prseger Publisher. с. 128.
  4. McNeill, Leila (7 лютого 2017). These Four Black Women Inventors Reimagined the Technology of the Home. Smithsonian. Архів оригіналу за 11 квітня 2019. Процитовано 6 лютого 2018.

 

Зовнішні джерела[ред. | ред. код]