Жінжінья (лікер)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жінжінья
Зображення
Країна походження  Португалія
CMNS: Жінжінья у Вікісховищі
Пляшка з жінжею, Ginjinha Espinheira
Пляшка з жінжею, Ginjinha Espinheira

Жінжінья, або жінжа (порт. ginjinha, або ginjinha) — лікер, отриманий при мацерації плодів вишні (наукова назва Prunus cerasus) з додаванням виноградного бренді, кориці та цукру, дуже популярний в Португалії, особливо в Лісабоні, в Обідуші,[1][2] в Алкобасі[3] та Алгарве.

Цей лікер прийнято подавати в маленьких скляних чарках (іноді туристам подають у пластикових) із стиглими фруктами вишні (жінжі) на дні склянки, як кажуть в народі при замовленні напою, «com elas» («з ними»). Або ж, коли хочеться насолодитись чистим лікером, то «sem elas» («без них»).

Жінжа-бари (Лісабон)[ред. | ред. код]

  • Ginjinha Espinheira
    Жінжінья Ешпінейра — перший, найстаріший заклад такого типу в Лісабоні та Португалії загалом.[4] Заснований Франциско Ешпінейра, іммігрантом з Галіції, у 1840 році. В столиці Португалії ще із середини XIV ст. монахи продавали агуарденте з ягодами вишні, і, вважається, що саме ідею створення та родажу жінжіньї Ешпінейрі підказав один із служителів Церкви Святого Антонія. Знаходиться бар ву Лісабоні, на площі Святого Домініка[5]. Так як заклад дуже малих розмірів, а бажаючих посмакувати лікером багато, то найприємніше це робити поруч, надворі, насолоджуючись видом на найвідомішу з церков Португалії — Церкву Сау Домінгуш.
  • Ginjinha Sem Rival
    Жінжінья Сем Ріваль.[6] Заклад засновано у 1890 році. Тут вже більше 40 років підряд за барною стійкою стоїть пан Абіліу Коельу (Abílio Coelho), який має свій особливий, відомий усім місцевим, жест, яким користується при розливі лікеру «з ягодами або ж без ягід» з наступним переходом до протирання своєї барної стійки.
  • Ginjinha Rubi
    Жінжінья Рубі.[7] Заснований в 1931 році. Стіни закладу прикрашає глазурований кахель азулєжу, на якому розповідається історія створення жінжі.
Типовий заклад, де продають жінжу
Типовий заклад, в якому продають жінжу

Жінжа з Обідуша[ред. | ред. код]

Вишня, з якої виготовляють жінжінью
Вишня, з якої виготовляють жінжінью

На відміну від жінжі з Лісабону, жінжа з Обідуша є продуктом з DOP, а це означає що лікер готується строго у відповідності з рецептурою, лише із місцевої сировини і лише у чітко зазначеному регіоні.

Особливість обідушської жінжіньї — її п'ють із шоколадних чарок, якими ласують в кінці. Також такі набори, пляшка лікеру з шоколадними чарками, продаються у якості сувенірів.

Жінжа з Алькобаси[ред. | ред. код]

У місті Алькобаса з 1930 р. виготовляли лікер Ginja M.S.R. із використанням свіжої вишні, зібраної в регіоні на правильній стадії дозрівання, який колись був тісно пов'язаний з цистерціанським орденом.[3]
Нинішній рецепт лікеру, оснований на старих рецептах ченців-цистерціанців, вимагає використання лише натуральних продуктів, без будь-яких штучних консервантів — є продуктом з DOP.[3]
Жінжа з Алькобаси має рубіновий колір, з інтенсивним вишневим ароматом. Лікер вживають як дигестив.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cópia arquivada. Архів оригіналу за 21 липня 2009. Процитовано 12 березня 2020.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 січня 2022. Процитовано 21 березня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. а б в г Архівована копія. Архів оригіналу за 23 січня 2021. Процитовано 12 березня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Ginjinha Bar Lisbon and the Ginja Drink. lisbonlisboaportugal.com. Архів оригіналу за 19 вересня 2020. Процитовано 12 березня 2020.
  5. A Ginjinha. A Ginjinha (ru-US) . Процитовано 12 березня 2020.
  6. Ginjinha Sem Rival. Ginjinha Sem Rival (ru-US) . Процитовано 12 березня 2020.
  7. Ginjinha Rubi. Ginjinha Rubi (ru-US) . Процитовано 12 березня 2020.