Казахстан — Україна: дружба, загартована полум'ям війни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Казахстан — Україна: дружба, загартована полум'ям війни» — науково-популярне видання, праця українського письменника-публіциста Миколи Степаненка.

«Казахстан — Україна: дружба, загартована полум'ям війни»
Автор Микола Степаненко
Країна Україна Україна
Мова українська
Серія Казахстан
Жанр Науково-популярне видання
Видавництво Україна — ТОВ «Кременчуцька міська друкарня»
Видано 2018
Тип носія друк (оправа)
Сторінок 68
Тираж 500
ISBN 978-617-641-063-8
Презентація книги Миколи Степаненка «Казахстан — Україна: дружба, загартована полум'ям війни» в Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Меморіальному комплексі.
Дипломати, ветерани війни, українські історики і діячі культури поклали квіти до Меморіалу героям форсування Дніпра.
Автор книги Микола Степаненко з ветераном війни Нурбаєм Аманжоловим.
Учасники презентація книги Миколи Степаненка «Казахстан — Україна: дружба, загартована полум'ям війни»
Диплом та медаль лауреата за підписом голови журі премії Олександра Бакуменка
Зовнішні відеофайли
Книга о воинах-казахстанцах известного украинского писателя представлена в Киеве від Телеканалу Хабар 24
Зовнішні відеофайли
Презентація книги Миколи Степаненка «Казахстан — Україна- дружба, загартована полум'ям війни» від Art Channel
Зовнішні відеофайли
Презентація книги Миколи Степаненка «Казахстан — Україна- дружба, загартована полум'ям війни» від Телеканалу Хабар 24

Історія написання[ред. | ред. код]

У 2003 році розпочалася наукова робота над дослідженням участі казахстанських воїнів у визволенні України, вкладу Казахстану у відновлення народного господарства у звільнених районах.

У 2013 році, в рік 70-річчя визволення України, вийшло перше видання книги «Казахстан — Україна: дружба, загартована полум'ям війни», яка присвячена подвигу казахстанців у роки Другої світової війни. Ідея книги — у фактах і людських долях, з яких складалася гігантська мозаїка фронту і тилу, показати дружбу народів України і Казахстану.

Видані книги передавалися в бібліотеки та вищі навчальні заклади, вручалися всім учасникам презентацій і безкоштовно поширювалися під час проведення масових заходів, присвячених українсько-казахстанським відносинам. Книга була добре прийнята українським суспільством, особливо серед студентської молоді, тому прийнято рішення про друге видання в такому ж скороченому форматі і розміщення на сайті його електронної версії.

«Видання покликане відображати високий злет єднання наших народів, коли переважає все, що об'єднує і навіки відкарбує в народній пам'яті події, пов'язані з боротьбою за звільнення української землі від фашизму» – Микола Степаненко про книгу

Микола Степаненко[1]

Короткий зміст[ред. | ред. код]

На підставі документів військової пори з Архіву Президента Республіки Казахстан, архівних документів з фондів Національного музею історії України в Другій світовій війні, Меморіального комплексу та Центрального державного архіву України висвітлюється роль Казахстану у визволенні нашої Батьківщини від німецько-фашистських загарбників, відновленні народного господарства в звільнених районах України.

У книзі простежено бойовий шлях в Україні дивізій, сформованих у Казахстані, висвітлено героїчний подвиг рядових воїнів і партизанів-казахстанців, а також внесок казахстанців-трудівників тилу в справу Великої Перемоги.

У праці досліджена безпрецедентна в історії евакуація дитячих будинків, закладів освіти, науки, культури, заводів і фабрик до Казахстану. Створення казахстанцями умов, які дозволили в рекордно короткі строки, демонструючи зразки трудового героїзму, випускати евакуйованим підприємствам продукцію воєнного призначення.

Презентація книги[ред. | ред. код]

Презентація книги «Казахстан — Україна: дружба, загартована полум'ям війни» відбулася 4 травня 2018 року напередодні пам'ятних травневих дат — Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Меморіальному комплексі.[2][3]

У заході взяли участь ветерани Другої світової війни, казахстанські дипломати, історики, діячі культури, журналісти, співробітники Національного музею історії України в Другій світовій війні. Меморіального комплексу, вчені Міждержавного інституту українсько-казахстанських відносин імені Н. А. Назарбаєва.

Модератором заходу виступила Алла Касич — доктор економічних наук, професор Київського національного університету технологій та дизайну.

Керівництво музею, вчені Міждержавного інституту українсько-казахстанських відносин імені Н. А. Назарбаєва та дипломати Посольства Республіки Казахстан в Україні прийняли угоду про партнерство у співпраці щодо вшанування пам'яті учасників Другої світової війни, проведення спільних наукових досліджень, взаємних робочих візитів, обмін досвідом та презентації виставкових проектів.

Примірники презентованого видання «Казахстан — Україна: дружба, загартована полум'ям війни» передані до Національного музею історії України в Другій світовій війні. Меморіального комплексу для подальшого розповсюдження серед зацікавлених спільною історією братніх країн.

Відгуки та обговорення книги[ред. | ред. код]

Вихід у світ книги Миколи Степаненка «Казахстан — Україна: дружба, загартована полум'ям війни» викликав широкий резонанс, як в Україні, так і в Республіці Казахстан. Свою думку з приводу видання висловили українські та казахстанські політики, історики і журналісти.

У Миколи Івановича вийшла чергова добра праця, дуже корисна, пізнавальна, яка несе велике гуманітарне навантаження. Це пам'ять про наших воїнів, загиблих у страшні роки лихоліття.

Самат Ордабаєв, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні, [4]

Хоча я людина військова, але не хочу бачити і чути про війну. Такої війни, якою була Друга світова, це страшна війна. Нехай буде мир у всьому світі, щоб мої діти, внуки, правнуки росли в мирі і щоб у них було щасливе життя.

— Нурбай Аманжолов, полковник, ветеран Другої світової війни, [5]

Користуючись нагодою, хочу зазначити, що в музеї створена експозиція, присвячена пам'яті легендарних казахстанців - Касима Кайсенова, Талгата Бегельдінова і Сагадата Нурмагамбетова.

— Іван Ковальчук, Генеральний директор Національного музею України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс, [6]

У книзі Миколи Івановича Степаненка написано, що правда, дружба і взаємодопомога між народами Казахстану і України мають глибоке історичне коріння, одним з яскравих прикладів стало їх бойове братство під час Другої світової війни.

Василь Кушерець, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, доктор філософських наук, професор, [4]

У Києві презентували друге видання книги письменника і українського вченого Миколи Степаненка. У виданні представлені історичні факти і наукові дослідження участі дивізій, сформованих у Казахстані, в звільненні України в роки Великої Вітчизняної війни.

— Телеканал «Хабар 24KZ», [7]

Сьогодні ми, українці, висловлюємо словами глибоку вдячність Казахстану, який завжди у важкі часи підставляв своє дружнє плече Україні, не залишаючи її одну в роки лихоліття.

Наталя Мкртчян, художник, живописець, лауреат міжнародних конкурсів, [4]

Посольством Казахстану в Україні була організована презентація книги директора Інституту українсько-казахстанських відносин Миколи Степаненка «Казахстан-Україна: дружба, загартована полум'ям війни».

Праця присвячена пам'яті казахстанців, які брали участь у боях за звільнення України від німецько-фашистських загарбників у Другій світовій війні.

— Міністерство закордонних справ Республіки Казахстан, [6]

Видання[ред. | ред. код]

ТОВ «Кременчуцька міська друкарня» (м. Кременчук), 2018. — 68с.

Премії[ред. | ред. код]

Книга Миколи Степаненка «Казахстан — Україна: дружба, загартована полум'ям війни» рішенням журі «Українського фонду культури імені Бориса Олійника» є лауреатом Всеукраїнської літературно-мистецької премії УФК «Шануймо рідне…» імені Данила Бакуменка за краще висвітлення патріотичної тематики у творах літератури та мистецтва в номінації «Дружба народів» за 2019 рік.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Art Channel: Презентація книги Миколи Степаненка «Казахстан — Україна: дружба, загартована полум'ям війни».
  2. Візити дипломатичних представників. Архів оригіналу за 21 липня 2018.
  3. В Киеве презентовали книги о вкладе казахстанцев в Победу в Великой Отечественной войне. Архів оригіналу за 21 червня 2018.
  4. а б в Art Channel.
  5. Телеканал Хабар 24.
  6. а б Міністерство закордонних справ Республіки Казахстан.
  7. Телеканал «Хабар 24KZ».