Кароль Стецький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кароль Стецький
Кароль Стецький
Герб Радван
полковник війська польського
 
Смерть: до 1811
Підданство: Річ Посполита
Релігія: католицизм
Рід: Стецькі
Батько: Ян Казимир Стецький
Мати: Маріанна-Тереза Малаховська
Шлюб: Маріанна Морштин
Діти: Олександра Радивил

Ка́роль Сте́цький (пом. до 1811) — руський (український), польський шляхтич з роду Стецьких, власного гербу Радван. Землевласник у Волинському воєводстві, військовий діяч Речі Посполитої.

Біографія[ред. | ред. код]

Кароль Стецький — син великокоронного хорунжого, старости овруцького Яна Казимира Стецького, та шляхтянки Маріанни-Терези Малаховської — доньки канцлера великого коронного Яна Малаховського та Ізабелли Гумецької.

Від батька отримав у спадок волинські маєтки Шпанів і Кустин. Відомий у військовому званні полковника війська польського. У шлюбі з Маріанною Морштин — донькою Іоахима Морштина, та Соломії Велопольської. Мав єдину відому доньку Олександру, яка народилася в 1795 році. Станом на 1811 рік, Кароль Стецький вже не жив. У проміжку цього часу, його дружина вдруге взяла шлюб з генералом Каролем-Отто Князевичем. У 1811 році, вона склала свій тестамент, у якому записала всі свої маєтки доньці, а її опікуном призначила чоловіка, вітчима Олександри. У 1815 році вона вийшла заміж за Михайла-Гедеона кн. Радивила.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Polska Akademia Umiejętności. Polski słownik biograficzny. Tom XLIII. Warszawa — Krakow. 2004—2005. S. 70 — 72.
  • Stecki T.J. «Z boru i stepu. Obrazy i pamiątki.» — Kraków. 1888.