Катерина Інгесдоттер Шведська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катерина Інгесдоттер Шведська
Народилася 11 століття
Померла 12 століття
Країна  Швеція
Рід Стенкілі
Батько Інге I Старший
Мати Гелена (королева Швеції)
Брати, сестри Рагнвальд Інгесон, Маргарет Фредкулла, Христина Шведська і Ragvald Ingessond
У шлюбі з Björn Haraldsen Ironsided
Діти Христина Данська

Катерина Шведська (швед. Katarina Ingesdotter; шлюб - 1110) — шведська принцеса, яка вийшла заміж за данського принца Бьорна Харальдсена Залізнобокого.

Життєпис[ред. | ред. код]

Катерина була дочкою короля Швеції Інге Старшого та королеви Гелени. Вона була сестрою Крістіни Інгесдоттер зі Швеції та Маргарет Фредкулли. Катерина була наймолодшою з трьох королівських дочок:[1] її сестра Христина вийшла заміж у 1090-х роках, а її сестра Маргарет у 1101 році. Вважається, що Катерина була приблизно того ж віку, що й її майбутній чоловік, і, таким чином, народилася приблизно в 1100 році [2].

Батько Катерини помер у 1110 році, і на шведському престолі його змінили його племінники. На момент смерті батька Катерина була б ще дитиною. Повідомляється, що її мати перейшла до абатства Врета як вдова. Її старша сестра Христина жила в Київській Русі, а в Швеції вважалася надто далекою, щоб отримати частку в спадщині батька.[2] Їхня сестра Маргарет на той момент була королевою Данії. Відомо, що Маргарет поділяла спадок із племінницею Інгрід в Норвегії та племінницею Інгеборг у Данії.[2] Катерина не згадується в цих операціях, але як єдина незаміжня дочка Інге, яка залишилася в Швеції, вона була б однією з його спадкоємців.[2]

Згідно з сагою Knýtlinga, Катерина вийшла заміж за данського принца Б'єрна Харальдсена Залізнобокого.[2] Від цього союзу відома лише одна дитина; їхня дочка Христина, майбутня королева Швеції, яка, за оцінками, народилася приблизно в 1122 році[2].

У 1134 році чоловік Катерини перейшов на бік його дядька Еріка II Данського у війні за спадщину Данії, але того ж року був убитий Еріком.[3] Вважається, що її дочка Христина вийшла заміж за майбутнього короля Швеції Еріка IX у 1140-х роках.

Уточнення[ред. | ред. код]

  1. Крістіна Данська, королева Швеції, вийшла заміж за Еріка IX Шведського.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Anteckningar om svenska qvinnor
  2. а б в г д е Kungagravar och medeltidshistoria, Beckman, Natanael, Fornvännen 22-47, 1921
  3. Nordisk familjebok / Uggleupplagan. 3. Bergsvalan - Branstad