Климент І Константинопольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Климент І Константинопольський
Народився 17 століття
Османська імперія
Помер 1667
Османська імперія
Діяльність священнослужитель
Посада Константинопольський патріархат

Патріарх Климент (грец. Πατριάρχης Κλήμης) — патріарх Константинопольський протягом 42 днів у 1667 році.

Про життя Климента невідомо практично нічого: невідомі його прізвище, походження, дати його народження та смерті. Він був митрополитом Іконійським, коли 9 вересня 1667 був обраний патріархом Константинопольським. Незабаром після цього Священний синод Константинопольської православної церкви заявив, що Климент — груба і неосвічена людина, і домігся, щоб султан Османської імперії Мехмед IV 21 жовтня того ж 1667 року відправив його у відставку.

Справжні мотиви цього рішення невідомі, неясно також, як неосвічена людина могла бути митрополитом. Однак, аналогічна риторика за 20 років до цього використовувалася Синодом щодо патріарха Гавриїла II, який у результаті був зарахований до лику святих.

Невідомо, чи є цей Климент тією самою людиною, яка, починаючи з невідомого часу (після 1634 року) і, як мінімум, до 1653 (найвірогідніше, до 1655) року очолювала Прусську митрополію[1], однак, цього не можна виключати повністю, якщо врахувати, що інші патріархи того періоду — Гавриїл II, Парфеній IV, Діонісій III також по черзі перебували прусськими митрополитами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Κουρίλας, Ευλόγιος. Κώδιξ επισήμων εγγράφων Μεγίστης Λαύρας, καταρτισθείς υπό του Ευλογίου Κουρίλα από του 1910—1951 (PDF). Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων. σελ. 49.

Література[ред. | ред. код]

Попередник:
Парфеній IV
Константинопольський патріарх
1667
Наступник:
Мефодій III