Косьма III Константинопольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Косьма III Константинопольський
Народився 17 століття
Османська імперія
Помер 1736
Діяльність священник
Знання мов новогрецька
Посада Константинопольський патріархат, Greek Orthodox Patriarch of Alexandriad і Archbishop of Mount Sinai and Raithud
Конфесія православ'я

Косма — релігійний діяч, служив Вселенським Патріархом у період 1714–1716 років, а потім Патріархом Александрійським у період 1723–1736 років.

Це був вчений ієрарх, з великою освітою. Він народився в Хрисуполі (Скутарі) у Віфінії[1] або в Халкідоні. Близько 1700 року він опинився в Синайському монастирі як вчитель і проповідник. 11 квітня 1703 року він був висвячений на архієпископа Синайського[2], і обіймав цю посаду до 2 лютого 1706 року, коли його було обрано митрополитом Клавдіопольським.

З самого початку він прагнув бути обраним Александрійським патріархом. З цією метою він відправився в Константинополь, щоб знайти прихильників. У 1711 році Священний Синод Вселенського Патріархату незаконно обрав його Патріархом Александрійським, оскільки Патріарх Самуїл не пішов у відставку, що зіпсувало відносини між двома Патріархатами. У 1713 році (скривджений) Патріарх Самуїл домовився з Папою Климентом XI про об'єднання Александрійського Патріархату з Католицькою Церквою. Патріарх Кипріан відновив Самуїла, припинивши суперечку.

28 лютого 1714 року Кипріан пішов у відставку, і Косма (як Косма III) був обраний на Вселенський престол за підтримки свого учня Мануїла Іпсілантіса, сильного фанаріота. 23 березня 1716 року він був усунений[1] і засланий на Синай. Там він зробив важливу роботу для організації монастирської бібліотеки та зайнявся письменництвом[2].

Після смерті Самуїла в 1723 році він був обраний патріархом Александрійським (як Косма II), і залишався на цій посаді до своєї смерті в 1736 році. Його письмова праця, яка є анекдотичною, включає проповіді та проповіді, меморандуми, біблійну екзегезу та коментарі до батьківських текстів[2]. Його твори зберігаються в Патріаршій бібліотеці в Каїрі.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Μανουήλ Γεδεών.
  2. а б в Κοσμάς Γ΄ Κωνσταντινουπόλεως. Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μικρά Ασία. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Процитовано 14 Ιουνίου 2021.

Джерела[ред. | ред. код]

Попередник:
Кипріян І
Константинопольський патріарх
1714–1716
Наступник:
Єремія III
Попередник:
Самуїл
Папа і Патріарх Александрійський
1723–1736
Наступник:
Косьма III