Користувач:Kusluj/ЧаП

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сторінка номінації приголомшуюче велика! Чи можна якось накласти обмеження на номінації?
Хоча це може здаватись приголомшуючим, великий завал не так уже й погано. Це показує, що багато номінаторів хочуть використати добрі статті як інструмент вдосконалення енциклопедії, а також дає можливість оцінювачам знайти статтю на тему, яка їх цікавить. З точки зору номінатора головна проблема час очікування перед розглядом номінації, а не кількість статей на сторінці номінації.
Я хочу зробити оцінювання статті. Чи мушу я спершу оцінювати найдавнішу номінацію?
Ні. Ви можете оцінювати будь-яку статтю, до якої ви не робили значного внеску. Однак, в порядку люб’язності до давніших номінацій, вітається бажання оцінити спочатку їх, щоб автори не чекали занадто довго.
Чи не можна змусити номінаторі оцінювати статті?
Quid pro quo оцінювання (автори мусять оцінити статтю перед номінацією, можливо, після пільгового періоду) регулярно пропонують і завжди відхиляють, так як це ймовірно призведе до значно нижчої якості оцінювання та знеохотить до номінації авторів чудових статей, які не хочуть займатись оцінюванням.
Автори статті не погоджуються з оцінювачем. Чи можемо ми попросити іншого оцінювача?
Якщо ваша номінація не пройшла і ви не погоджуєтесь із рішенням оцінювача, ви можете повторно номінувати статтю (для іншого оцінювача) або зробити запит на оцінку спільнотою. Також можете почитати чим не є критерії доброї статті.
Чи «номінатор» якась особлива посада?
Ні. Будь-хто може номінувати будь-яку статтю, включно з незареєстрованими користувачами та особами, що ніколи не редагували статтю. Номінація статті не є винятковий привілей головних авторів статті. Номінатори не мають якихось особливих привілеїв в порівнянні з іншими користувачами, хіба що вони можуть відкликати номінацію. Усі зацікавлені в статті можуть брати участь в покращенні статті в процесі номінації.
Чи повинні номінатори відповідати на зауваження оцінювача? І що робити оцінювачу, якщо не відповідають?
Вітається, але не вимагається, щоб всі автори відповідали на зауваження оцінювача, а не тільки номінатори. Якщо ж ні, не треба дивуватись коли стаття не здобуде статус доброї. «Самоплинні» номінації (номінації від користувачів, що зазвичай не редагують цю статтю і не слідкують за процесом оцінювання) дозволені правилами. Якщо стаття не відповідає шести критеріям, тоді оцінювачі після опису необхідних вдосконалень, зазвичай, чекають деякий проміжок час і тоді відхиляють номінацію.
Що робити якщо номінатор (можливо динамічна) IP адреса?
Будь-який користувач може номінувати статтю на статус доброї, але тільки зареєстровані можуть оцінювати номінацію. За нормальних обставин номінатор та оцінювач спілкуються через сторінку оцінювання, а не через сторінку обговорення користувача. Якщо номінатор та автори статті не беруть участь в номінації і стаття не відповідає критеріям доброї, тоді номінація може бути відхилена. Майбутні дописувачі статті зможуть скористатись із якісних зауважень щодо вдосконалення статті.
Чи обов’язково стаття має бути на доопрацювання 7 днів?
Ні. Чи ставити статтю на доопрацювання взагалі, а також термін доопрацювання залежить від рішення оцінювача. Оцінювачі можуть вибирати менший чи більший відрізок часу.
Як можна вважати статус доброї достовірним, якщо все вирішує один оцінювач?
Якість доброї статті настільки достовірна, наскільки це забезпечило останнє оцінювання та стаття може погіршитись, якщо її не підтримувати. Процедура обрання добрих вирішує ці обидві проблеми, оскільки дозволяє повторні оцінювання буд-яким зареєстрованим користувачем в будь-який час. Процедура має на меті стимулювати покращення статті та пошук консенсусу щодо якості через повторне оцінювання хоча в більшості випадків вистачає навіть одного оцінювача, щоб надати статус доброї. Кожен користувач може брати участь в дискусії щодо оцінювання, а якщо модель «один оцінювач вирішує» на спрацьовує то можна звернутись до оцінки спільнотою.
Що робити коли сторінка оцінювання (Обговорення:НазваСтатті/Gan) стає неактивною?
Таке може статися в кількох випадках, якщо у вас сумніви спитайтесь на сторінці номінації. Починати сторінку обговорення слід тільки тим користувачам, які мають достатньо інтересу до статті, щоб закінчити оцінювання. Іноді інший користувач (наприклад номінатор) починає сторінку оцінювання помилково. Це можна виправити, якщо розписатись у графі «Оцінювач»: вгорі сторінки оцінювання, але якщо таких не знайшлося, найкращим виходом буде видалити сторінку оцінювання: запити на такі видалення можна розміщувати на сторінці номінації.
Однак, найчастіше буває, що сторінку створив користувач, який мав намір оцінювати статтю, але потім з’явились якісь невідкладні справи, або він втратив інтерес, або й забув про оцінювання. В таких випадках найперше треба зв’язатись із оцінювачем. Якщо це не допомагає, потрібен новий оцінювач. Щоб такого знайти, відредагуйте шаблон {{GA nominee}} на сторінці обговорення наступним чином: збільшіть параметр "page" (наприклад з "page=1" на "page=2") і поміняйте параметр "status" з "status=on review" чи "status=on hold" на пусте значення "status=". Ви також можете видалити колишнє оцінювання із сторінки обговорення. Щоб запросити нового оцінювача треба оновити сторінку номінації. Не використовуйте цю процедуру, щоб позбутись оцінювач з яким ви незгодні: такі оцінювання мають бути записані в історії статті і може бути переглянуте на повторному оцінюванні.
Я відхилив номінацію, а номінатор тільки-що знову номінував її, не виправивши недоліки, що я вказав!
Все нормально. Немає ніяких обмежень в часі між номінаціями і це є наша рекомендована процедура, якщо номінатор не погоджується з вашим оцінюванням. Цього разу дайте можливість комусь іншому оцінити статтю. Якщо ваші зауваження були справедливі, тоді новий оцінювач без сумніву відхилить статтю знову. Якщо статті надали статус, а ви досі вважаєте, що вона не відповідає критеріям, ви можете ініціювати повторне оцінювання.
А якщо в мене є зауваження з приводу якості оцінювання чи мені потрібно розв’язати конфлікт стосовно процесу оцінювання?
Ви можете висловити свої зауваження ось тут і вам допоможуть інші користувачі. Пам’ятайте, однак, повідомити всім користувачам, стосовно яких були висловлені зауваження або тих хто причетний до конфлікту, що ви почали обговорення.