Користувач:Oleksandr Tahayev/Трістан Тцара

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Трістан Тцара (французька: [tʁistɑ dzaʁa]; румунська: [trisˈtan ˈtsara]; нар. Самуїл або Самі Розеншток, також відомий як С. Саміро; 16 квітня [О. С. квітень 4] 1896 – 25 грудня 1963) - румунський і французький поет-авангардист, есеїст і виконавець перформансів. Також активний як журналіст, драматург, літературний і художній критик, композитор і режисер. Передусім відомий як один з основоположників і ключових фігур бунтівного напряму дадаїзм. В підлітковому віці під впливом Адріана Маню[en] захопився символізмом і став співзасновником журналу Simbolul разом з Йоном Віня[en] (з яким також писав експериментальні[en] вірші) та живописцем Марселем Янко[en]. Під час Першої світової війни, після короткого співробітництва з Chemarea, керівником якого був Віня, він приєднався до Янко в Швейцарії. Там, тцарівські шоу в кабаре Вольтер[en] і на Zünfte of Zürich[en], а також його поетичні та художні маніфести, стали головним елементом раннього дадаїзму. Його роботи представляють нігілістичний бік дада, на відміну від більш поміркованого підходу, прихильником якого був Гуго Баль[en].

Після переїзду до Парижа в 1919 році, Тцара, на той момент один з "президентів дада", увійшов до штату журналу Littérature, вихід якого ознаменував перший етап еволюції цього напряму в бік сюрреалізму. Взяв участь у великій полеміці, яка призвела до розколу дада, відстоюючи свої принципи проти Андре Бретона і Франсіса Пікабіа, а в Румунії, проти еклектики модернізму, виразниками якої були Віня та Янко. Це особисте бачення мистецтва визначило вигляд його дадаїстських п'єс Газове серце[en] (1921) і Хустка хмар[en] (1924). Бувши предтечею автоматичного письма, Тцара в зрештою приєднався до сюрреалізму Бретона, і під його впливом написав свою знамениту утопічну поему під назвою Зразкова людина.

Упродовж останніх років своєї кар'єри Тцара поєднав свою гуманістичну і антифашистську позицію з комуністичним баченням, приєднавшись до республіканців під час Громадянської війни в Іспанії і французького Руху опору під час Другої світової війни. Відбув каденцію в Національних зборах. Висловившись на користь лібералізації в Угорщині якраз перед революцією 1956 року, він відмежувався від французької Комуністичної партії, членом якої до того був. 1960 року входив до когорти інтелектуалів, які протестували проти дій Франції в Алжирській війні.

Трістан Тцара був впливовим автором і виконавцем, якому приписують створення перехідної ланки від кубізму і футуризму до біт-покоління, ситуаціонізму і різних течій в рок-музиці. Друг і соратник багатьох модерністських діячів. В ранній юності був коханцем танцівниці Майї Крушек, а згодом одружився зі шведською художницею і поетесою Гретою Кнутсон.

Примітки

[ред. | ред. код]

[[Категорія:Народились 1896]] [[Категорія:Померли 1963]] [[Категорія:Композитори XX століття]] [[Категорія:Перекладачі XX століття]] [[Категорія:Поховані на кладовищі Монпарнас]] [[Категорія:Французькі євреї]] [[Категорія:Французькі есеїсти]] [[Категорія:Французькі кінорежисери]] [[Категорія:Французькі літературні критики]] [[Категорія:Французькі музиканти]] [[Категорія:Французькі перекладачі]] [[Категорія:Єврейські композитори]] [[Категорія:Єврейські музиканти]] [[Категорія:Єврейські поети]] [[Категорія:Депутати парламенту Франції]]