Кубок Ботсвани з футболу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кубок Ботсвани з футболу
Засновано 1968
Регіон Ботсвана Ботсвана
Конфедерація КАФ
Кількість команд 48
Міжнародні турніри Кубок конфедерації КАФ
Поточний чемпіон «Орапа Юнайтед» (2018/19)
Найбільше перемог «Габороне Юнайтед»
«Тоуншип Роллерз» — по 6

Кубок Ботсвани з футболу (також відомий під назвою Кубок виклику Футбольної асоціації Ботсвани, Орандж Кубок ФА Ботсвани та Кубок Орандж) — футбольне змагання, яке щорічно проводить Футбольна асоціація Ботсвани серед футбольних клубів Ботсвани.

Спонсори турніру[ред. | ред. код]

З 1992 року у кубку Ботсвани з'явився головний спонсор. Нижче наведені всі спонсори (по роках):

  • 1992-2012: Кока-кола (Кубок Кока-кола)
  • 2013-2018: Не було спонсора
  • 2019: Orange (Орандж Кубок ФА)

Історія[ред. | ред. код]

Заснований 1968 року під назвою Лайонз Кап з метою надати можливість нижчоліговим та аматорським клубам країни грати з найсильнішими командами Ботсвани. За основу було взято формат Кубку ФА Англії, завдяки чому цьому турніру дали прізвисько «вбивця грандів» (нижчолігові клуби часто перемагали грандів ботсванського футболу). З 1992 року у турніру з'явився головний спонсор, компанія Кока-кола, завдяки чому змагання було відоме під назвою Кубок Кока-кола. Під вище вказаною назвою турнір проводився до 2012 року, коли завершилася спонсорська угода. З 2013 по 2018 рік турнір не проводився, оскільки не вдалося знайти спонсора. У 2018 році компанія Orange підписала спонсорську угоду з ФА Ботсвани й перейменувала турнір у Орандж Кубок ФА (або, Орандж Кубок).

Формат[ред. | ред. код]

У турнірі беруть участь 64 команди. Турнір розпочинається з кваліфікаційних раундів за участі команд Першого дивізіону Ботсвани. 32 переможці кваліфікаційного раунду виходять до ще одного кваліфікаційного раунду, а 16 переможців другого кваліфікаційного раунду отримують можливість зіграти з 16-а найсильнішими клубами Першого дивізіону. Команди Прем'єр-ліги розпочинають турнірний шлях у 1/16 фіналу, граючи проти переможців другого кваліфікаційного раунду. 3 грудня 2018 року оголосили, що в турнірі візьмуть участь 48 команд. До 1/16 фіналу автоматично потрапили колективи Прем'єр-ліги та 8 найкращих клубів Першого дивізіону, які зіграли проти решти 16-и клубів Першого дивізіону та переможця регіонального плей-оф. Починаючи з 1/16 фіналу не існує розподілу на сіяні та несіяні команди. По завершенні 90 хвилин, в разі необхідності, призначаються два додаткові екстра-тайми (по 15 хвилин), а за потреби — серія післяматчевих пенальті. Переможець отримує приз у розмірі 70 000 доларів, а також право взяти участь у Кубку конфедерації КАФ, африканському аналозі Ліги Європи.

Фіналісти[ред. | ред. код]

Переможці по роках[ред. | ред. код]

Титули Клуб
6 Тоуншип Роллерз
Габороне Юнайтед
4 Нотвейн
3 Ботсвана Діфенс Форс XI
Могодітшане Файтерз
Екстеншион Ганнерз
2 ТАСК
Мочуді Сентр Чіфс
1 Юніон Фламенго Сантос
ТАФІК
Поліс
Ботсвана Міт Комішн
Орапа Юнайтед

Досягнення тренерів[ред. | ред. код]

Сезон Переможці Тренер
2004-05 Тоуншип Роллерз Ботсвана Джозеф Панене
2009-10 Тоуншип Роллерз Зімбабве Рахман Гамбо
2010-11 Екстеншион Ганнерз Зімбабве Максвелл Мойо
2011-12 Габороне Юнайтед Ботсвана Філемон Махвенгве
2018-19 Орапа Юнайтед Ботсвана Могомоці Мпоте

Посилання[ред. | ред. код]