Лаксіанський ключ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лаксіанський ключ
Жанр наукова фантастика
Форма оповідання
Автор Роберт Шеклі
Мова англійська
Опубліковано листопад 1954
Країна  США
Видавництво Galaxy Science Fiction

«Лаксіанський ключ» (англ. The Laxian Key) — науково-фантастичне оповідання Роберта Шеклі, вперше опубліковане в журналі Galaxy Science fiction (11/1954). Веселе фантастичне оповідання з циклу про Грегора і Арнольда з «ААА Ейс Міжпланетної служби оздоровлення довкілля». Оповідання входить до авторської збірки «Пастка для людей» (1968).

Сюжет[ред. | ред. код]

Арнольд знову підготував сюрприз своєму компаньйонові, на цей раз він придбав невідомий апарат у лахмітника Джо.

Річард Грегор сидів за своїм столом у вкритому курявою офісі фірми «ААА Ейс Міжпланетна служба оздоровлення довкілля». Був уже майже полудень, але Арнолд, його партнер, ще не з'являвся. Грегор саме розкладав надзвичайно складний пасьянс «Солітер», коли з холу долинув якийсь шум.

Двері прочинилися, й до кімнати зазирнув Арнолд.

— Банківський час? — запитав Грегор.

— Ми щойно розбагатіли, — сказав Арнолд. Він широко розчинив двері й театрально кивнув: — Заносьте, хлопці!

Четверо вантажників, обливаючись потом, втягли до кабінету чорну квадратну машину розміром з невелике слоненя.

— Ось! — гордо повідомив Арнолд. Він розплатився з вантажниками й став, склавши руки за спиною та крізь напівзаплющені повіки оглядаючи машину.

Прочитавши бирку, вони встановили, що цей апарат — універсальний виробник. Після увімкнення апарат почав виробляти невідому субстанцію, що нагадує цемент. Поки Грегор і Арнольд намагалися збагнути, що це за субстанція і що вони можуть з нею зробити, ця субстанція почала заповнювати приміщення. Спроби вимкнути не мали успіху: як виявилося, для вимкнення потрібен лаксіанський ключ.

Несподівано до них завітав гість, який, як виявилося, був працівником місцевої електростанції, і він заявив, що на електростанції виявлено витік і що апарат компаньйонів споживає колосальну кількість енергії. Побачивши цю субстанцію, він зазначив, що, напевно, ця субстанція коштує дуже дорого, раз вони дозволяють собі витрачати стільки енергії.

Погортавши довідник, Арнольд встановив, що ця субстанція є продуктом харчування жителів однієї планети у віддаленій частині галактики. На їх подив, субстанція коштувала досить дешево, попри величезні витрати енергії. Зрозумівши збитковість підприємства, компаньйони вирішили відвідати планету і продати апарат місцевим жителям.

При відвідуванні планети її жителі зустріли їх радо, адже не часто їх планету відвідували з метою ведення бізнесу. Сама планета виглядала похмуро, сіро. Коли компаньйони заявили, що вони привезли універсальний виробник, їх оточила військова техніка, а представили планети зажадали негайно покинути планету разом з універсальним виробником. Як виявилося, універсальний виробник колись створили їхні предки, ті технології вже втрачено і немає жодного лаксіанського ключа, яким можна було б його вимкнути. Представники планети розповіли, що до них часто прилітають такі горе-бізнесмени з універсальним виробником, але він — це ціле лихо. Місцеві жителі не вживають цю субстанцію в їжу. Вони хотіли знайти їй застосування, з неї намагалися будувати будинки, але все одно надлишків було багато і вже нікуди було її дівати, і вся планета була вже засипана цією субстанцією. В кінці розмови представники планети сказали, що чекають повернення компаньйонів, якщо ті де-небудь знайдуть лаксіанський ключ.

Посилання[ред. | ред. код]