Лукищина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Лукищина
Країна Україна Україна
Область Полтавська область
Район Полтавський район
Рада Заворсклянська сільська рада
Код КАТОТТГ UA53080430130094958
Облікова картка картка 
Основні дані
Населення 165
Поштовий індекс 38774
Телефонний код +380 5322
Географічні дані
Географічні координати 49°29′19″ пн. ш. 34°35′18″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
80 м
Місцева влада
Карта
Лукищина. Карта розташування: Україна
Лукищина
Лукищина
Лукищина. Карта розташування: Полтавська область
Лукищина
Лукищина
Мапа
Мапа

Луки́щинасело в Україні, у Полтавському районі Полтавської області. Населення становить 165 осіб. Орган місцевого самоврядування — Заворсклянська сільська рада.

Географія[ред. | ред. код]

Село Лукищина знаходиться на лівому березі річки Ворскла, вище за течією на відстані 2,5 км розташоване село Безручки, нижче за течією примикає село Головач, на протилежному березі - село Квіткове. Річка в цьому місці звивиста, утворює лимани, стариці та заболочені озера. Село оточене лісовим масивом (сосна).

Історія[ред. | ред. код]

Датою заснування села можна вважати 1691 рік, коли гетьман Іван Мазепа видав універсал з дозволом полтавському полковнику Федору Жученку "перевести на жительство тех кто пожелает из других мест".

Скарб Римських денаріїв[ред. | ред. код]

Навесні 1942 р. при оранці в ямі, вимитої весняними водами, на лівому березі р. Ворскла, в урочищі «Біля Спінжаря» на південь від с. Лукіщина був знайдений скарб римських срібних денаріїв. Монети, покриті окислами, і фрагменти горщика виявлені дітьми Іваном Черкаським і Федором Сабадашем. У Полтавський музей доставлені 953 римські монети та 12 фрагментів стінок розбитого сіро-глиняного горщика з лощеною поверхнею. Горщик, виготовлений на гончарному крузі і прикрашений заглибленими лініями, належить до кераміки Черняхівської культури.[1]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 лютого 2017. Процитовано 7 лютого 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)