Луї Леопольд Робер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луї Леопольд Робер

При народженні фр. Louis Léopold Robert
Народження 13 травня 1794(1794-05-13)[1][2][…]
Les Éplaturesd, Невшатель, Швейцарія[4]
Смерть 20 березня 1835(1835-03-20)[1][5][…] (40 років)
  Венеція, Австрійська імперія
(знекровлення)
Поховання Цвинтар Сан Мікелеd
Країна Швейцарія[7]
Діяльність художник
Напрямок романтизм
Вчитель Charles Samuel Girardetd, Жак-Луї Давід, Антуан Жан Гро і Едуар Жирардеd
Член Берлінська академія мистецтв
Твори The arrival of the reapers in the Pontine marshesd
Брати, сестри Aurèle Robertd
Родичі Léo-Paul Robertd
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Музей Прадо, Національний музей Швеції, Палац витончених мистецтв[8], Музей мистецтва Метрополітен[9], Napoleonic Museumd, Витончено-мистецькі музеї Сан-Франциско, Ермітаж, Баварські державні колекції картинd, Художня галерея Єльського університету, Державні художні зібрання Дрездена, Музей мистецтв Філадельфії, Художній музей Базеля, Нантський музей образотворчого мистецтва, Cantonal Museum of Fine Artsd, Musée d'Art et d'Histoired, Musée des beaux-arts de La Chaux-de-Fondsd, Зібрання Воллеса, Музей Конде, Стара національна галерея, Женевський музей мистецтва і історії, Building of the Winterthur Museum of Artd і Print Collectiond[10]

CMNS: Луї Леопольд Робер у Вікісховищі

Луї Леопольд Робер (фр. Louis Léopold Robert; нар. 13 травня 1794 — пом. 20 березня 1835) — швейцарський художник.

Біографія[ред. | ред. код]

Він народився в Ла-Шо-де-Фон (Невшатель) у Швейцарії, але покинув рідні місця разом із гравером Жаном Жирарде у шістнадцятирічному віці до Парижа.

Він був напередодні отримання гран-прі за гравюру, коли події 1815 року зруйнували його надії, оскільки Невшатель був повернутий Пруссії, а Робер був викреслений зі списку конкурентів як іноземець. Продовжуючи навчання під керівництвом Жирарде, він постійно відвідував майстерню Жака-Луї Давіда, і тепер він вирішив стати художником і повернувся до рідної країни лише тоді, коли його господар був вигнаний. У Невшателі він привернув увагу Рулле де Мезерака, який дозволив йому, вчасно надавши позику, відправитися до Риму. Змальовуючи звичаї та побут народу, особливо Південної Італії, він виявляв своєрідне почуття до історичних особливостей їх народу.

Після багатьох окремих досліджень італійського життя Робер задумав намалювати чотири великі роботи, які мали б одночасно відображати чотири пори року в Італії та чотири провідні раси її народу. У «Поверненні зі свята Мадонни дель Арко» (Лувр) він зобразив неаполітанців і весну. Ця картина, виставлена на Салоні 1827 року, мала безсумнівний успіх і була куплена для Люксембурга Карлом X; але робота, яка з'явилася в 1831 році, «Літні женці», що прибули до Понтійського болотя (Лувр), який став власністю Луї Філіппа, закріпила репутацію художника.

Флоренція та її осінні виноградники тепер дали йому його третю тему. Він намагався її розпочати, але, не в змозі подолати свою пристрасть до принцеси Шарлотти Наполеон (яка тоді оплакувала насильницьку смерть свого чоловіка, відданого друга Роберта), він кинув свою роботу та поїхав до Венеції, де розпочав і продовжив четверту роботу серії «Рибалки Адріатики». Ця робота не була рівною «Женцям». Змучений мінливістю болючих почуттів і гірко знеохочений, Робер покінчив життя самогубством перед мольбертом 20 березня 1835 року, у десяту річницю меланхолійного самогубства брата, до якого він був дуже прив'язаний.

У романі Олександра Дюма «Граф Монте-Крісто» є кілька посилань на картини Робера, одне з яких є саме на «Женців».

Примітки[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  •  Ця стаття включає текст з публікації, яка тепер перебуває в суспільному надбанні:
    Hugh Chisholm, ред. (1911). Robert, Louis Léopold . // Encyclopædia Britannica (11th ed.). Т. V. 23. Cambridge University Press. с. 402—403. (англ.)
  • Villot, Notice des tableaux du Louvre
  • C Blanc, Hist. des peintres
  • Feuillet de Conches, Correspondance de L. L. Robert
  • Julius Meyer, Gesch. mod. Jr. Malerei