Марк Феттес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Феттес
англ. Mark Fettes
Народився 21 червня 1961(1961-06-21)[1] (62 роки)
Вівервілл, Банком, Північна Кароліна, США[2]
Країна  Канада
 США
Діяльність есперантист
Знання мов есперанто
Членство Universala Esperanto-Asocio, Q125812139?, Британська Есперантистська Молодь, World Esperanto Congress 1984d, Esperanto[d], Monato і Q12353221?
Посада President of the Universal Esperanto Associationd, Universal Esperanto Association committee memberd і board member of UEAd
Родичі Christopher Fettesd
Нагороди

Марк Феттес (англ. Mark Fettes; нар. 21 червня 1961 року, США) — канадський біолог і діяч есперанто-руху, президент Всесвітньої асоціації есперанто з 2013 року[3].

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в США, у десятирічному віці переїхав з родиною до Нової Зеландії. В останньому класі середньої школи отримав стипендію на навчання в Кембриджському університеті, де отримав вчений ступінь в галузі природничих наук. Проводив дослідження в області молекулярної генетики в Університеті Британської Колумбії (Канада) і в 1986 році захистив дисертацію, після чого поступово відійшов від наукової роботи і повністю присвятив себе есперанто-руху.

Участь у есперанто-русі[ред. | ред. код]

Марк вивчив есперанто в 14-річному віці, за активної допомоги свого дядька Кристофера Феттеса — ірландського есперантиста і громадського діяча. Під час навчання в Кембриджі Марк брав активну участь в русі есперантистів, був членом місцевого оргкомітету 69-го Всесвітнього конгресу есперантистів, що проходив в Ванкувері в 1984 році.

Віддалившись від наукової роботи, Марк Феттес почав працювати в центральному апараті Всесвітньої есперанто-асоціації (UEA). З січня 1987 року по грудень 1991 року редагував журнал Эсперанто — головне видання Всесвітньої есперанто-асоціації, а також відновив інформаційний відділ UEA і здобув популярність як організатор. У 1990 році Феттес написав есе на тему «Одна мова для Європи», яке було удостоєно нагороди Асоціації європейських досліджень.

У 1990 році М. Феттес одружився з канадкою Беверлі Олдс, і в 1992 році переїхав з родиною до Оттави.

У 1992 році на 77-му Всесвітньому конгресі есперантистів у Відні він був обраний до складу Правління UEA, в 1994—1996 роках був Генеральним секретарем UEA. На 81-му Всесвітньому конгресі есперантистів в Празі в 1996 році Марк Феттес був в числі розробників Празького маніфесту і організував перший Нітобе-симпозіум, праці якого пізніше з'явилися в книзі «До лінгвістичної демократії» (есп. Al lingva demokratio).

У 1992—1995 роках М. Феттес був редактором рубрики «Всесвітнє село» (есп. La monda vilaĝo) в есперантистському щомісячнику «Монато». У 2000 році Феттес отримав докторський ступінь у Торонтському університеті, і в тому ж році переїхав з родиною до Ванкувера. З 2001 року працює на факультеті освіти університету Саймона Фрейзера (Ванкувер).

Починаючи з 1995 року, М. Феттес співпрацює з дослідницькою організацією Esperantic Studies Foundation (ESF), в 2000 році став її першим генеральним директором. У 2001 році організував колоквіум «есперанто і освіта» в американському місті Арлінгтон, що призвело до створення проектів edukado.net і lernu.net. Після влаштування в університет Саймона Фрейзера, Феттес залишився віце-президентом і членом ради ESF, де працює й до теперішнього часу, відповідає за співпрацю ESF із E@I й інші проєкти.

20 липня 2013 року на 98-му Всесвітньому конгресі есперантистів у Рейк'явіку Марк Феттес був обраний президентом UEA. У Правлінні UEA він керує напрямком «Управління розвитком» і відповідає за стратегічне планування, фінанси, роботу центрального апарату, політику щодо Всесвітніх конгресів есперантистів і Всесвітньої молодіжної організації есперантистів, роботу Центру досдіджень і документації з проблем світових мов і сайт uea.org[4].

Діти[ред. | ред. код]

У Марка Феттеса троє дітей: Адріан (1994 р.н.), Кетлін (1997 р.н.) і Гевін (2001 р.н.), всі троє вільно розмовляють мовою есперанто.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]