Медичний загін швидкого реагування «Гіппократ»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медичний загін швидкого реагування «Гіппократ»
Голова к.мед.н. Андрій Черемський
Адреса м. Харків
Офіційний сайт hippokrat.com.ua

Медичний загін швидкого реагування «Гіппократ» або МЗШР «Гіппократ» — громадська організація, до складу якої входять лікарі та середні медпрацівники, які на волонтерських засадах беруть участь у суспільно корисних проектах, для реалізації котрих потрібні професійні медичні знання та навички. Створений у листопаді 2014 року.

Мета[ред. | ред. код]

Метою діяльності МЗШР «Гіппократ» є:

  • надання медичної допомоги пораненим і хворим (як військовикам, так і цивільному населенню) у зоні бойових дій, природних катаклізмів та техногенних катастроф;
  • участь у роботах із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;
  • надання кваліфікованої консультативно-лікувальної допомоги потребуючим;
  • провадження просвітницької та наукової діяльності, спрямованої на поліпшення соціально-оздоровчого стану населення, зміцнення здоров’я та формування здорового способу життя.

Консультативно-лікувальна робота в зоні АТО[ред. | ред. код]

З березня 2015 р. по січень 2016 р. фахівці «Гіппократа» брали участь у наданні кваліфікованої медичної допомоги пораненим і хворим, працюючи в лікарні м. Щастя Луганської обл. З липня по вересень 2015 р. лікарі-наркологи «Гіппократа» здійснювали поїздки до шпиталю Північного територіального управління Національної гвардії України у м. Бахмут Донецької обл. з метою надання консультативної допомоги[1][2][3][4].

Участь у навчанні військових лікарів[ред. | ред. код]

За твердженням організації, налагодження адекватної наркологічної та психологічної допомоги військовослужбовцям у зоні АТО неможливе без спеціалізованого навчання військових лікарів. За ініціативою МЗШР «Гіппократ» провідні фахівці Харківського інституту неврології, психіатрії та наркології Національної академії медичних наук України розробили програму виїзного семінару-тренінгу: «Діагностика та експертиза алкогольного і наркотичного сп’яніння. Посттравматичний стресовий розлад: сучасна діагностика та лікування». Програма затверджена дирекцією Інституту і передбачає сертифікацію учасників курсу.

У травні 2016 р. курс пройшов успішну апробацію на базі шпиталю Північного територіального управління Національної гвардії України у м. Бахмут Донецької обл[5].

Вишколи для населення[ред. | ред. код]

Після жахливого теракту, який стався в Харкові під час проведення «Маршу єдності» 22 лютого 2015 року, у березні того ж року, за ініціативою наукового консультанта «Гіппократа» відомого українського хірурга професора М. Голобородька, був започаткований проект «Інтенсивний курс невідкладної домедичної допомоги в екстремальних умовах», метою якого є підготовка цивільного населення до само- і взаємодопомоги під час різноманітних екстремальних ситуацій в умовах сучасного мегаполісу[6]. Тренінги відбуваються щомісячно і тривають 1—3 дні. З метою охоплення якомога більшої кількості населення вони є безкоштовними[7][8].

Робота з молоддю[ред. | ред. код]

МЗШР «Гіппократ» допомагає Харківській крайовій організації Спілки української молоді у проведенні вишкільних таборів «Слобідська Січ». У польових умовах інструктори «Гіппократа» відпрацьовують з дітьми та молоддю навички тактичної медицини і невідкладної домедичної допомоги[9].

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Науковий консультант МЗШР «Гіппократ» професор М. Голобородько розробив спеціалізовані пневматичні шини і шорти, які в польових умовах дозволяють швидко фіксувати вогнепальні переломи кінцівок і зупиняти кровотечі при пораненнях таза. У грудні 2015 р.[10] за сприяння голови «Товариства учасників руху»[11] О. Сітенка на харківському ТОВ «Гранд Марін»[12], яке спеціалізується на виробництві надувних човнів, була виготовлена експериментальна партія медичних пневмошин та пневмошортів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. МЗШР «ГІППОКРАТ»: ВІСІМ МІСЯЦІВ У ЗОНІ АТО. Частина І. Місто на кордоні з ЛНР. СНІП (укр.). 5 січня 2016. Архів оригіналу за 19 липня 2016. Процитовано 23 червня 2016.
  2. МЗШР «ГІППОКРАТ»: ВІСІМ МІСЯЦІВ У ЗОНІ АТО. Частина ІІ. Лікарня на передовій. СНІП (укр.). 9 січня 2016. Архів оригіналу за 13 травня 2016. Процитовано 23 червня 2016.
  3. МЗШР «ГІППОКРАТ»: ВІСІМ МІСЯЦІВ У ЗОНІ АТО. Частина III. Наша робота в Щасті. СНІП (укр.). 12 січня 2016. Архів оригіналу за 18 липня 2016. Процитовано 23 червня 2016.
  4. Богдан Волос "Гібридна війна і українська медицина (думки по поїздці на Донеччину)". Українська автокефальна православна церква, Харківська єпархія (укр.). 30 липня 2015. Архів оригіналу за 17 липня 2017. Процитовано 23 червня 2016.
  5. Тренінг "Діагностика та експертиза алкогольного і наркотичного сп’яніння. Посттравматичний стресовий розлад: сучасна діагностика та лікування". Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України (укр.). 28 березня 2016. Архів оригіналу за 9 липня 2016. Процитовано 23 червня 2016.
  6. "Медицинский интенсив": военные врачи учат харьковчан оказывать первую помощь (видео). Агентство Телевидения «Новости» Харьков (рос.). 30 березня 2015. Архів оригіналу за 16 грудня 2015. Процитовано 23 червня 2016.
  7. ІНТЕНСИВНИЙ КУРС НЕВІДКЛАДНОЇ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ. СНІП (укр.). 30 травня 2016. Архів оригіналу за 8 червня 2016. Процитовано 23 червня 2016.
  8. Відбувся дводенний тренінґ медичного загону “Гіппократ”. СНІП (укр.). 12 квітня 2016. Архів оригіналу за 3 травня 2016. Процитовано 23 червня 2016.
  9. Табір "Слобідська Січ" виховує особистостей. СНІП (укр.). 17 травня 2015. Процитовано 23 червня 2016.
  10. Харьковские волонтеры разработали рацпредложения для спасения раненых в зоне АТО. Главное (рос.). 15 грудня 2014. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 23 червня 2016.
  11. Товариство учасників руху
  12. ТОВ «Гранд Марін»