Нікогосян Армен Володяйович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Армен Нікогосян
Народився 29 грудня 1965(1965-12-29) (58 років)
м. Ґюмрі, Вірменія
Громадянство Україна Україна
Національність вірменин
Діяльність лікар
Учасник Війна на сході України
Нагороди
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня

Армен Володяйович Нікогосян (псевдо «Ангел війни»; нар. 29 грудня 1965, м. Ґюмрі, Вірменія) — український нейрохірург, волонтер вірменського походження.

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчив Єреванський державний медичний інститут (нині Єреванський державний медичний університет ім. Мхітара Гераци).

Три з половиною роки пропрацював заввідділення хірургії поліклініки при виробничих підприємствах по контракту з «Газпромом» на півночі Росії. Жив у Сургуті, Тюмені, Салехарді.

На Майдані[ред. | ред. код]

Коли в Києві розпочався Майдан, залишив роботу і повернувся додому, порушивши контракт. З того часу став волонтером. Разом із дніпропетровським медиком Віталієм Голубком пропрацював на Майдані три місяці. Спочатку приймав поранених на вул. Грушевського в «Домі книги», а після розгону штабу медичної допомоги «Беркутом» перейшов у Будинок профспілок. Після пожежі організував хірургію в приміщенні вареничної біля готелю «Козацький». Оперував на звичайних обідніх столах.

У зоні АТО[ред. | ред. код]

Після стабілізації ситуації на Майдані Армена призначили головлікарем у Межигір'ї, але 1 травня 2014 року він виїхав у зону АТО, під Слов'янськ, із першим сформованим після Майдану батальйоном Національної гвардії.

Дом — это там, где я сейчас, с ребятами, — говорит он, называя ребятами военных и бойцов добровольческих батальонов, которых он опекает. — Когда мне звонят и спрашивают, где я, отвечаю, что дома. И все уже понимают, что дома — значит, на передовой

В Армена Нікогосяна є свій «фірмовий» реанімобіль, який з іншими не сплутати: через весь корпус протягнута стрічка з українською вишивкою із написом «Волонтерська медична служба». Цю машину йому купили, як мовиться, всім «фейсбуком»: на заклик «Народного тилу» люди зібрали близько 15 тисяч доларів, яких вистачило на автомобіль і медичне обладнання[1]. Іншу подібну йому подарували — на ній в особливо гострі моменти протистоянь їздить додаткова бригада медиків.

Всередині волонтерського реанімобіля — прапорці з українською символікою. А сам Нікогосян — у жовто-голубій кепкці з гербом і національною стрічкою. Важко уявити, що з таким «спорядженням» його пропускають бойовики на ДНРівських блокпостах. Поки що Армена жодного разу не брали в полон і ні разу бойовики не перешкоджали в роботі.

На передовій із ним працює водій Ілля і медсестра Альона. Загалом за сім місяців медикам із групи Армена Нікогосяна вдалося врятувати понад 850 осіб[2].

Одним із найвідоміших подвигів лікаря є порятунок 1-го блокпоста в липні 2014. Після атаки терористів та блокування підходів до позицій посту він прорвався на своєму реанімобілі в саме серце бою та, завантаживши в машину 24 десантники, відвіз їх до Ізюмської лікарні.

Носить на шиї дві іконки Божої Матері: одна — від побратимів з Майдану, друга — від бійців 25-го десантного батальйону.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Живе у Києві. Одружений, виховав двох синів.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Присвяти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Волонтери передали в зону #АТО унікальний реанімобіль. 5 канал. 13.08.2014. Архів оригіналу за 20 грудня 2014. Процитовано 2 лютого 2015.
  2. Анна Андрашко (3 грудня 2014). Часть моих знакомых подкупили, а близких запугивают — Армен Никогосян. Інформатор. Архів оригіналу за 25 грудня 2014. Процитовано 25 грудня 2014.
  3. Указ Президента України № 676/2014 від 23 серпня 2014 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Незалежності України». Архів оригіналу за 29 вересня 2015. Процитовано 11 березня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Хоробрі серця. Воїни, які стали легендами АТО. Армен Нікогосян // 1+1, Сезон 1, Серія 12
Нагороджений орденом «За заслуги» Армен Нікогосян — доктор волонтер з зони АТО // Телеканал 112, 3 листопада 2014
 Інтерв'ю з лікарем із зони АТО Арменом Нікогосяном на YouTube // ДеПо, 9 жовтня 2014