Морозивниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Один з різновидів електричного виготовлення морозива

Морозивниця — побутова техніка для приготування невеликої кількості морозива, зазвичай для вживання в домашніх умовах. Морозивниці бувають як ручними для виготовлення морозива, так і автоматичними, що працюють за допомогою електродвигуна.

Принцип роботи для виготовлення морозива полягає в одночасному заморожуванні та збиванні вихідної суміші таким чином, щоб аерація суміші запобігала появі кристалів льоду. Більшість сучасних Морозивниць виробляють морозиво, яке відразу готове до вживання, хоча деякі з них припускають тривале подальше охолодження після збивання. Електричні морозильниці бувають двох основних типів: самохолоджуваний з вбудованим компресором, та такий, що вимагає для роботи попередньо охолоджених при низькій температурі ємностей. Іноді зустрічається і третій тип — машини з власною морозильною камерою[1].

Перша морозивниця (ручного принципу дії) була запатентована в 1843 році американською винахідницею Ненсі Джонсон, однією з перших винахідниць США, за різними даними, в Нью-Йорку або Філадельфії[2]. Перший фризер для виготовлення морозива був створений вже в 1851 році Джейкобом Фасселом з Балтимора, що заснував також першу фабрику з виробництва морозива[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. On ice cream machines — Ice Cream Nation. Архів оригіналу за 3 червня 2021. Процитовано 31 травня 2021.
  2. Ice Cream Maker by Megan Wendling on Prezi. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 31 травня 2021.
  3. ice-cream/the-history-of-ice-cream3.asp History Of The Ice Cream Freezer — Product Reviews. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 31 травня 2021.

Література[ред. | ред. код]

  • Морозивниця // Коротка енциклопедія домашнього господарства / під ред. А. І. Ревіна. — М. : Радянська енциклопедія, 1960. — Т. 1. — С. 354.
  • Товарний словник. — Т. 5. — С. 806-808.