Обговорення:Хімічна сполука

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Olion17 у темі «Кілька питань до "очевидного"» 9 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стаття «Хімічна сполука» входить до спільного для всіх мовних розділів Вікіпедії списку необхідних статей.
Її покращення й доведення до статусу вибраної є важливим напрямком роботи проєкту.
Рік 2010 2011 2012
Переглядів 3214 6366 10703


Добив до 15,5К. Ще можна дописувати про хімічні реакці та ідентифікацію через хімічний аналіз. --Дядько Ігор 11:50, 26 червня 2011 (UTC)Відповісти

Кілька питань до "очевидного"[ред. код]

Стаття містить декілька щонайменше підозрілих тверджень.

  1. Всі сполуки можуть існувати у твердому стані. Як я пригадую, декілька років тому перемогли H2CO3, добувши її (саме з такою молекулою, не клатрат CO2 з льодом) в твердому стані. Такої самої перемоги над NH3·H2O (яку в школі неприпустимо записують у вигляді NH4OH) я не пам'ятаю. Тут є філософське питання, чи слід узагальнювати текст статті. До речі, обидві згадані речовини вивчають (точніше, згадують) у школі.
  2. Плазма є формою існування матерії, але навряд чи агрегатним станом сполуки, оскільки (практично) всі сполуки руйнуються при переході в плазму і при зворотному процесі утворитися в переважній більшості не можуть. Гадаю, тут її можна просто не згадувати.
  3. Хімічна сполука#Класифікація за типом хімічного зв'язку - дуже невдала класифікація. Так, інтерметаліди можуть мати ковалентний зв'язок (приклад простої речовини - галій, що в кристалі складається з молекул Ga2). Речовини з іонним типом зв'язку при переході в газову фазу чи в малополярний розчин утворюють молекули з ковалентним зв'язком - а ми вчимо, що зміна фази є фізичним процесом, не хімічним. Комплексні сполуки (більшість) абсолютно підпадають під визначення іонних сполук двома рядками вище. Я б цю класифікацію вилучив взагалі.
  4. Залежно від наявності в складі хімічної сполуки певних хімічних елементів виділяють окремі групи: гідриди, оксиди, сульфіди тощо. Щонайменше нечітке визначення. Так, до складу сульфатів типу CuSO4 входять і сульфур, і оксиген, але вони не належать ані до оксидів, ані до сульфідів. Можна доповнити терміном "бінарні", буде краще, але я б знов-таки викреслив цю сентенцію цілком.

-- Olion17 (обговорення) 23:51, 7 жовтня 2014 (UTC)Відповісти