Палац культури (Нова Каховка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац культури

46°45′38″ пн. ш. 33°21′18″ сх. д. / 46.760440° пн. ш. 33.354888° сх. д. / 46.760440; 33.354888
Країна Україна Україна
Розташування Нова Каховка
Архітектор С. М. Ванштейн, М. С. Коломієць, М. Т. Катеринога
Дата початку спорудження 1952
Відкриття 1953
Стиль Неокласицизм
Поверхів 2
Власник Комунальна установа
Частина від Ансамбль споруд Центральної площі у місті Нова Каховкаd
Призначення Культурні та мистецькі заходи
Адреса Пр. Дніпровський 18

Палац культури. Карта розташування: Україна
Палац культури
Палац культури
Палац культури (Україна)
Мапа

CMNS: Палац культури у Вікісховищі

Палац культури — громадська будівля у місті Нова Каховка. Є головним культурним і мистецьким осередком міста, в якому працюють численні творчі колективи, влаштовуються вистави та концерти. Є пам'яткою[1] архітектури ХХ століття Херсонської області.

Будівля[ред. | ред. код]

Палац разом з фонтаном, двома ротондами і сходами у парк, є частиною архітектурного ансамблю головної площі міста. Палац зведено у стилі неокласицизму. Фасад прикрашено двома скульптурами будівельника та монтажника-висотника, які символізують першобудівельників Нової Каховки. На даху міститься скульптурна композиція та ліпнина з зображенням Каховської ГЕС. Вікна і двері обрамлені візерунками та символікою різних напрямків мистецтва. Дах викладений кольоровою черепицею.

З тилової частини Палацу міститься композиція з фонтану та сходів до міського парку. Фонтан був запитаний від природного джерела, у 1990-х воно змінило річище і відтоді фонтан не працює. На даху Палацу розташований відкритий майданчик для огляду і танців. Велике тилове вікно має кольоровий вітраж. У фоє Палацу містяться скульптури зі світильниками, тут розташовані приміщення для проведення виставок. На другому поверсі головна зала. Вихід на оглядовий майданчик наразі зачинений у зв'язку з проведенням реконструкції. Концертна зала Палацу розрахована на 445 місць, включно з балконом, обладнана сучасною аудіо- та світлотехнікою і дозволяє проводити різноманітні концерти, спектаклі, вистави й презентації.

Пожежа[ред. | ред. код]

У ніч з 27 на 28 лютого 2007 року у Палаці спалахнула пожежа, в результаті якої повністю згоріло праве крило, вигоріли зала для глядачів і дах, фактично від більшої частини будівлі залишилися тільки стіни. Були знищені всі музичні інструменти і реквізит творчих колективів. Загальна сума збитків склала близько 15 млн гривень. Причиною пожежі було визнано коротке замикання вкупі з недотримання правил пожежної безпеки. Трагедія сталась відразу після концерту на честь 55-річчя міста.

Після десяти років відбудовування, 28 лютого 2017 року Палац культури офіційно був відкритим на 65-річчя Нової Каховки та працює понині. Але задня частина будівлі разом з навколишньою територією, досі перебуває на ремонті. Також вітраж на сходах підпав під дію закону «Про декомунізацію» і прихований шторами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Державний реєстр пам'яток місцевого значення. Архів оригіналу за 14 січня 2020. Процитовано 19 березня 2018.