Паніша

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паніша
Паніша регіону Верчеллі
Тип каша
Походження
Час приготування години 15 хв.
Необхідні компоненти рис, салямі, вино, цибуля, квасоля, перець, сіль

Паніша (італ. panissa — в провінції Верчеллі або італ. paniscia — в провінції Новара) — страва італійської кухні, різновид ризото.

Вважають, що назва походить від італ. Panigo — сорта проса, з якого виготовляли цю страву, до того як її почали варити з рису[1][2].

Інгредієнтами паніши регіону Верчеллі є сорти рису італ. Arborio або італ. Maratelli, місцеві сорти квасолі, цибуля, червоне вино барбера, сало, місцева салямі (салямі делла дуйя), сіль і перець.

Інгредієнтами паніши регіону Новара є місцеві сорти рису, квасоля, савойська капуста, морква, селера, цибуля, червоне вино, сало (не масло), шкірка свинини, місцева салямі, сіль та перець. Рецепти можуть розрізнятись, але обов'язково присутні квасоля, цибуля, вино і салямі.

Сросіб приготування[ред. | ред. код]

Паніша регіону Новара готується наступним чином.

Овочі та свиняча шкіра нарізаються а потім в каструлю з високими сторонами закладається свиняча шкіра, квасоля, помідори, морква, селера і капуста. Потім заливається холодна вода, щоб покрити всі інгредієнти. Додають сіль, перець, перемішують і варять принаймні дві години на слабкому вогні.

Поки варяться овочі, шинкується лук, обсмажується протягом 7 — 8 хвилин, потім додається салямі та сало та тушкується ще 5 хвилин. Після цього додають рис, тушкують перемішуючи кілька хвилин, додають червоне вино. Після цього додають невелику кількість готового гарячого бульйону з овочами та доварюють у ньому рис, страва повинна мати консистенцію каші. Якщо необхідно закінчити приготування рису, а бульйон википів, додають ще трохи. Потім дають настоятися кілька хвилин та подають до столу.

Паніша регіону Верчеллі є набагато простішою стравою, ніж паніша регіону Новара: замість бульйону з м'яса та кількох видів овочів використовується бульйон з м'яса з селерою та морквою, замість салямі іноді використовують сосиски[3].

Споживають зазвичай з вином місцевих сортів — барбера, бароло.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Carlo Cracco.Piemonte (2014) ISBN 88-6126-698-3 (італ.)
  2. Robert Marchese. Le ricette di mio padre (2013) ISBN 88-911132-3-9 (італ.)
  3. Paniscia alla novarese.(італ.)