Поверхня Еннепера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Частина поверхні Еннепера

У диференціальній геометрії та алгебраїчній геометрії поверхня Еннепера є самоперетинна поверхня, що задається параметрично:

Її описав Альфред Еннепер у 1864 році у досліджуючи теорією мінімальних поверхонь[1][2][3][4].

Параметризація Вейєрштрасса–Еннепера дуже проста, , і дійснозначну параметричну форму можна легко вивести з неї. Поверхня сполучена сама з собою.

Методи імпліцизації алгебраїчної геометрії можна використати, щоб з’ясувати, що точки на поверхні Еннепера, наведені вище, задовольняють поліноміальне рівняння 9 степеня

Подвійно, дотична площина в точці із заданими параметрами є де
Його коефіцієнти задовольняють неявне рівняння полінома 6 степеня
Кривизна Якобіана, Гауса та середня кривина:
Загальна кривина становить . Оссерман довів, що повна мінімальна поверхня в з повним викривленням є або катеноїдом, або поверхнею Еннепера[5].

Інша властивість полягає в тому, що всі бікубічні мінімальні поверхні Безьє є частинами поверхні з точністю до афінного перетворення[6].

Поврхню можна узагальнити на обертальні симетрії вищого порядку за допомогою параметризації Вейєрштрасса–Еннепера для цілого k>1[3]. Також можна узагальнити поверхню на вищі виміри; відомо, що еннеперподібні поверхні існують в для n до 7[7].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. J.C.C. Nitsche, "Vorlesungen über Minimalflächen", Springer (1975)
  2. Francisco J. López, Francisco Martín, Complete minimal surfaces in R3
  3. а б Ulrich Dierkes, Stefan Hildebrandt, Friedrich Sauvigny (2010). Minimal Surfaces. Berlin Heidelberg: Springer. ISBN 978-3-642-11697-1.
  4. Weisstein, Eric W. Enneper's Minimal Surface(англ.) на сайті Wolfram MathWorld.
  5. R. Osserman, A survey of Minimal Surfaces. Vol. 1, Cambridge Univ. Press, New York (1989).
  6. Cosín, C., Monterde, Bézier surfaces of minimal area. In Computational Science — ICCS 2002, eds. J., Sloot, Peter, Hoekstra, Alfons, Tan, C., Dongarra, Jack. Lecture Notes in Computer Science 2330, Springer Berlin / Heidelberg, 2002. pp. 72-81 ISBN 978-3-540-43593-8
  7. Jaigyoung Choe, On the existence of higher dimensional Enneper's surface, Commentarii Mathematici Helvetici 1996, Volume 71, Issue 1, pp 556-569

Ланки[ред. | ред. код]