Поклоніння волхвів (картина Брейгеля)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поклоніння волхвів
англ. The Adoration of the Kings[1]
Творець: Пітер Брейгель Старший
Час створення: 1564
Висота: 112,1 см
Ширина: 83,9 см
Матеріал: олійна фарба і oak paneld[2]
Жанр: сакральне мистецтво[3]
Зберігається: Національна галерея[2]
Музей: Лондонська національна галерея
CMNS: Поклоніння волхвів у Вікісховищі

«Поклоніння волхвів» — картина фламандського художника Пітера Брейгеля Старшого, написана в 1564 році. Робота була виконана в період проживання і роботи в Брюсселі. Картина була частиною серії з трьох картин про сюжет поклоніння волхвів. Перша робота (1556-1562 років) дуже погано збереглася і на даний момент знаходиться в Королівському музеї витончених мистецтв у Брюсселі, друга (1564) збереглася добре і зберігається в Лондонській національній галереї, третя (1567) знаходиться в музеї Оскара Рейнхерта (Вінтертур)[4].

Історія створення[ред. | ред. код]

Час створення картини відноситься до періоду правління голландськими землями королем Іспанії Пилипом II. Пітер Брейгель Старший жив і працював в Іспанських Нідерландах. Під час написання картини художник перебував у Брюсселі з 1563 року. У цей період голландське суспільство переживало кардинальні зміни, що виражалося у невдоволенні іспанським управлінням, релігійними конфліктами між католицтвом і протестантським рухом. Брюссель, у якому проживав і працював Пітер Брейгель Старший, стає центром розвитку революційних рухів та заходів протидії з боку іспанської намісниці Маргарити Пармської, резиденція якого знаходилася в цьому місті. Всі ці події не могли залишити байдужим художника, і він взявся за написання картини «Поклоніння волхвів», але у своїй інтерпретації[5]. Картину досить холодно сприйняло католицьке суспільство, оскільки вона була сповнена іронії і антицерковного змісту.

Сюжет картини[ред. | ред. код]

У картині згадується євангельський сюжет про волхвів, які прийшли зі Сходу, щоб поклонитися новонародженому Ісусу і висловити свою повагу піднесеними дарами (Мф. 2:1-11). У своїй роботі Пітер Брейгель Старший вирішив відійти від традиційного зображення і передачі радості моменту. Перебуваючи під впливом стилю Ієроніма Босха, він пише картину, яка не передає радість від народження немовляти, і всі присутні, включаючи Діву Марію, перебувають в печалі. Разом з Ісусом, вона — ключова фігура композиції, і саме її одяг художник зобразив в синьому кольорі, який є холодним і покликаний передавати печаль[6]. Людина в зеленій хустці щось шепоче Йосипу, який схилився до нього і закрив очі, відображаючи на обличчі байдужість до подій. Біля входу в хлів і навколо Марії з немовлям, Йосипа, волхвів і темношкірого Валтасара знаходяться люди і солдати, на обличчях яких художник відобразив іронію і зловтіху[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://cima.ng-london.org.uk/collection/search.php?what=details&val=810&crop=false&sqllimit=%20AND%20FileGroup_id%20in%20(14)%20&whichdb=externalIIP&whichtable=Image&sortby=ObjectAlphaSort
  2. а б в http://www.nationalgallery.org.uk/paintings/pieter-bruegel-the-elder-the-adoration-of-the-kings
  3. https://rkd.nl/explore/images/260968
  4. А. Майкапар. Брейгель Старший Питер. — Великие художники. — М : Директ-медиа, 2010. — С. 20. — ISBN 5747500279.
  5. Колектив авторів. Нидерланды в XVI и первой половине XVII века. Эпоха Реформации. Европа / отв. ред. Бадак А. Н. — М : АСТ, 2002. — С. 44–96. — ISBN 985-13-0267-8.
  6. Евстратова Е. Н. 500 сокровищ русской живописи. Альбомы по живописи. — ОЛМА Медиа Групп, 2014. — С. 529. — ISBN 5373041696.
  7. Замкова М. В. Лондонская Национальная галерея. — Шедевры мировой живописи в вашем доме. — ОЛМА Медиа Групп, 2003. — С. 40. — ISBN 5948492176.

Посилання[ред. | ред. код]

Профіль картини на сайті Лондонської національної галереї [Архівовано 11 вересня 2017 у Wayback Machine.]