Селянин та розорювач гнізд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Селянин та розорювач гнізд

Автор Пітер Брейгель Старший
Час створення 1568
Розміри 59 × 68 см
Матеріал дошка
Техніка олія
Місцезнаходження Музей історії мистецтв (Відень)

«Селянин та розорювач гнізд» — картина фламандського художника Пітера Брейгеля Старшого.

Це одна з останніх картин Пітера Брейгеля. Вальдемар Лисяк вважає її «волею художника»[1]. Вона відрізняється від попередніх робіт майстра відсутністю накопичення персонажів. Натомість є одна велика фігура селянина, яка вказує на іншу, трохи меншу фігуру хлопчика, що звисає з дерева. Хлопчик звисає з гілки і намагається вкрасти яйця з гнізда. Сцена полягає в тому, щоб проілюструвати голландське прислів'я, яке закликає до дії: хто знає, де знаходиться гніздо, той знає; хто бере, той має. Однак, зображений персонаж знаходиться на задньому плані; його зображено в нахиленому положенні, що передбачає майбутнє падіння (капелюх уже падає на землю). На передньому плані переважає майже втричі більша постать селянина, який здається задумливим і не помічає, що за мить він може впасти в потік.

Для Брейгеля важливим поряд із моралістичним повідомленням було художнє вираження людського тіла в момент падіння. Селянин вказує на розорювача гнізд, який майже впав, і водночас сам падає в потік. Тіло його нахилене вперед, рука, спрямована через плече, зігнута назад, а погляд спрямований догори. Таким чином художник отримав три напрямки руху тіла: вперед, назад і вгору. Сцена доповнюється і підкреслюється спокійною рівниною на задньому плані. Брейгель використовував подібний художній експеримент у своїй попередній роботі «Притча про сліпих».

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Bruegel. Dzieła wszystkie. Warszawa: Edipresse. ISBN 83-913311-5-6.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tak jak pozostałe cztery dzieła powstałe w ostatnim roku życia Bruegla. Waldemar Łysiak Malarstwo białego człowieka wyd. Nobolis Warszawa 2010, ISBN 978-83-60297-38-4 t.4 s.39