Поль Бокюз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поль Бокюз
фр. Paul Bocuse
Ім'я при народженні фр. Paul François Pierre Bocuse[1]
Народився 11 лютого 1926(1926-02-11)[5][3][…]
Коллонж-о-Мон-д'Ор[1]
Помер 20 січня 2018(2018-01-20)[2][3][…] (91 рік)
Коллонж-о-Мон-д'Ор[2][1]
·хвороба Паркінсона
Поховання cemetery of Collonges-au-Mont-d'Ord
Країна  Франція
Діяльність шеф-кухар, підприємець
Галузь La Biurdanad[6], кулінарна книга[6], кулінарний рецепт[6] і кулінарія[6]
Вчителі Ежені Бразьєd і Фернан Пуан
Відомі учні Pierre Orsid
Знання мов французька[7][6][8]
Батько Georges Bocused
Діти (2) Жером Бокюзd
Автограф
Нагороди
Сайт bocuse.fr/fr/

Поль Бокюз (фр. Paul Bocuse; 1926-2018) — французький шеф-кухар і ресторатор, один з найвідоміших кухарів XX століття.

Біографія[ред. | ред. код]

Бокюз народився 11 лютого 1926 року в селі Коллонж-о-Мон-д'Ор поблизу Ліона в сім'ї кулінарів. Його предки були кухарями починаючи з XVII століття. Однак у 1921 році Жозеф, його дід, продав сімейний ресторан разом з правом використання фамільного бренду.

Навчатися кулінарної майстерності Поль Бокюз почав ще з дитинства, працюючи помічником в одному з ресторанів Ліона. З початком Другої світової війни він вирушив добровольцем на фронт. Під час битви в Ельзасі Бокюз отримав поранення, після чого йому було зроблено переливання крові в американському польовому госпіталі. Після закінчення війни він продовжив вчитися — його вчителем стала Ежені Бразил, перша в світі жінка-шеф, що стала володаркою трьох зірок Michelin ще в 1933 році. У 50-х він перейшов під керівництво знаменитого Фернана Пуана. У 1961 році Бокюз зміг продовжити сімейну справу, повернувшись на роботу в ресторан батька. У тому ж році його ресторан отримав першу зірку Мішлен, а сам Бокюз був відзначений званням «Найкращий кухар Франції». Рік по тому ресторан отримав другу зірку Мішлен, а в 1965 став володарем трьох зірок. У 1966 році він зміг викупити назад фамільний бренд, і над дахом його закладу з'явилася фірмова вивіска «Бокюз».

У 1975 році Поль Бокюз був нагороджений орденом Почесного легіону. З цієї нагоди в Єлисейському палаці відбувсялося урочисте президентське прийняття, на якому був поданий приготований Бокюзом суп з трюфелів. Страва отримала назву VGE — на честь президента Франції Валері Жискара д'Естена. Відтоді суп з трюфелів став однією з головних страв в особистому ресторані маестро.

У 1970-ті роки Бокюз разом з однодумцями виступив одним з основоположників «нової кухні» (фр. Nouvelle cuisine). Прихильники «нової кухні» відмовилися від традиційних французьких жирних вершкових соусів на користь легших страв зі свіжих сезонних продуктів, з витонченим сервуванням. У 1987 році він заснував міжнародний кулінарний конкурс «Золотий Бокюз» (фр. Bocuse d'Or), який вважається найпрестижнішим міжнародним конкурсом високої кухні. У 1989 році дуже шановний французький ресторанний гід «Го-Мійо» присудив Бокюз звання шеф-кухаря століття. Таке ж звання йому присвоїв Кулінарний інститут Америки у 2011 році.

Бокюз помер від хвороби Паркінсона 20 січня 2018 року в Коллонж-о-Мон-д'Ор в кімнаті над його рестораном «L'Auberge du Pont de Collonges», в якій він народився у 1926 році.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]