Підвисоцька Ольга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підвисоцька Ольга
 Хорунжий
Ольга Підвисоцька
Загальна інформація
Народження 1898(1898)
Чортків, нині Тернопільська область
Смерть невідомо
невідоме
Військова служба
Роки служби від 1915
Приналежність Австро-Угорщина Австро-УгорщинаЗУНР ЗУНР

Ольга Спиридонівна Підвисоцька (1898, м. Чортків — ?) — українська військова та громадська діячка, учасниця національно-визвольних змагань.

Життєпис[ред. | ред. код]

Навчалася у вчительській семінарії у м. Станіслав (нині Івано-Франківськ). Під час 1-ї світової війни домоглася зарахування на службу в Легіон УСС і стала наймолодшою його воячкою, влітку 1917 перебувала у Коші УСС. Восени того ж року вимушено залишила військову службу, вчителювала у с. Пасічна (нині Надвірнянського р-ну Івано-Франківської обл.). У листопаді 1918 вступила до УГА, служила у штабі 2-го куреня 5-ї Самбірської бригади, мала військове звання хорунжого. Відзначилася 15 травня 1919 у бою з поляками поблизу с. Гошани (нині Градівка Львівського р-ну Львівської обл.), коли після поранення командира сотні взяла на себе командування нею, брала участь у Чортківській офензиві [1]. Сотник Осип Станімір у книжці "Моя участь у визвольних змаганнях" згадував:

Надсунула свіжа польська розстрільна і нас здержала. Прийшло до розпучливого бою впрост рукопашного. Коменданта 5-ї сотні поручика Каравана та його четового Кліша ранено, а команду сотні перебрала хорунжа Підвисоцька. Мимо поважних втрат ми таки здержали ворожий наступ і почали вкопуватись[2].

У липні 1919 у складі УГА перейшла у Наддніпрянську Україну. Перебувала у м. Кам’янець-Подільський (нині Хмельницької обл.) і Вінниці. Після поразки національно-визвольних змагань залишилася з сім’єю у Радянській Україні. Проживала у Києві, м. Біла Церква (нині Київської обл.), від 1924 — у Харкові, учителювала. У серпні 1937 вийшла на пенсію за інвалідністю через важку хворобу. 4 листопада того ж року заарештована (її чоловіка М. Балицького розстріляли за 2 дні до того), трьох її неповнолітніх дітей відправлено у спецінтернат. Відповідно до постанови Особливої наради при НКВС СРСР від 29 травня 1938 як «соціально небезпечний елемент» і «дружина зрадника батьківщини» відправлена на спецпоселення на 5 р. у Казахстан. Подальша доля невідома. Реабілітована 1989 [1].

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Гуцал, П. З. (14 вересня 2023). Підвисоцька Ольга Спиридонівна (Ukrainian) . Інститут енциклопедичних досліджень НАН України. ISBN 978-966-02-2074-4.
  2. Станімір Осип. Моя участь у визвольних змаганнях 1917-1920

Посилання[ред. | ред. код]