Релігія в Гонконгу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бронзова статуя Будди на острові Лантау

Свобода віросповідання гарантована основним законом Гонконгу. Тут проживають представники різних релігій, зокрема буддизму, даосизму, християнства, ісламу, індуїзму, сикхізму. Таке розмаїття — наслідок багатонаціонального і мультикультурного суспільства в адміністративному районі, утвореного шляхом міграцій різних народів у Гонконг, а також багатою історією цього невеликого району.

Буддизм і даосизм[ред. | ред. код]

Буддизм і Даосизм мають в Гонконзі значне число прихильників. Всього на території регіону розташовано більш 600 храмів.[1] Історія деяких з них налічує більше 700 років, а деякі були побудовані в останні роки. Найбільш значні храми включають в себе Он-Тай-Сін, розташований в районі Коулун. Монастир По Лін на острові Лантау відомий своєю видатною статуєю Будди[ru], що залучає безліч туристів. Зараз ця пам'ятка з'єднана з містом канатною дорогою Нгон Пін 360.

Християнство[ред. | ред. код]

Католицизм[ред. | ред. код]

Католицький собор Гонконгу

Історія католицизму починається відразу після встановлення в районі Британської колонії. У 1841 році Григорій XVI створює тут апостольську префектуру, що включає в себе «Гонконг і прилеглі 6 ліг», незалежну від єпархії Макао, але яка керувалася  єпископом Макао. Основною необхідністю створення префектури було здійснення духовної допомоги британським солдатам (католиків-ірландців), розквартированим у новій колонії. Незважаючи на те, що префектура функціонувала як місія, вона створювалася для того, щоб згодом стати єпархією. У перші 10 років місіонери активно будували церкви, школи, семінарії та благодійні установи для хворих, людей похилого віку та сиріт.

Першу церкву Гонконгу почали будувати вже в 1842. Вона була присвячена непорочному зачаттю, розширювалася в 1858-59 рр., проте 18 жовтня 1859 згоріла. У 1860 році була відновлена і освячена. (Дана церква — попередниця кафедрального собору Непорочного зачаття Гонконгу, який буде побудований в 1883 році на тому ж місці). У 1860 році на території префектури була розширена за кордон початкових шести ліг. У 1874 році територія гонконгської префектури була розширена до вікаріатства, що було проміжним етапом перш ніж стати єпархією. У 1883 році розпочато будівництво собору Непорочного зачаття, який буде відкритий в 1888 році. 11 квітня 1946 року Папа Пій XII оголосив всі вікаріатства Китаю єпархіями, це торкнулося і гонконзького вакариатства. Першим єпископом єпархії став Енріко Валторта. З 15 квітня 2009 року єпископом Гонконгу є Іоан Тонг Хон.

Станом на 2016 рік близько 379 000 жителів Гонконгу є католиками, багато з них іммігранти з Філіппін.

Протестантство[ред. | ред. код]

За даними уряду HKSAR, станом на 2016 рік у Гонконзі проживає близько 480 000 протестантів. Основні конфесії: Церква адвентистів сьомого дня, Англіканська церква, баптисти, лютерани, Церква Христа в Китаї, методисти, п’ятидесятники та Армія Спасіння.

Храм Гонконгу Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів

Церква Ісуса Христа Святих останніх днів[ред. | ред. код]

У 2013 році Церква Ісуса Христа Святих останніх днів налічувала 22 500 зареєстрованих членів у Гонконзі. У 1996 був збудований Гонконгський китайський храм.

Іслам[ред. | ред. код]

Ісламський центр, Коулун

У Гонконзі проживає близько 250 тис. мусульман (на 2009 рік), з них близько 120 тис. — вихідці з Індонезії.[2] Більшість індонезійців — трудові мігранти, переважну частину їх складають жінки, які працюють у Гонконзі прислугою. Інші мусульмани — вихідці з Індії, Пакистану, Бангладешу. У Гонконзі існує мечеть та Ісламський центр.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Discoverhongkong.
  2. China (includes Tibet, Hong Kong, Macau), International Religious Freedom Report, Washington, DC: United States Commission on International Religious Freedom, 2009, архів оригіналу за 2 листопада 2009, процитовано 9 серпня 2010