Руся (альбом)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Руся
Виконавець Руся
Дата випуску 1991
Жанр танцювальна музика, поп, рок-музика, диско і сучасна фолк-музика
Мова українська
Лейбл Yevshan Records

«Руся» — студійний альбом української співачки Русі, що вийшов 1991 року.

Історія[ред. | ред. код]

Руся була однією з найпопулярніших українських співачок кінця 1980-х — початку 1990-х років. Її музичний шлях розпочинався в середині 1980-х років, коли юна Ірина Поривай разом із сестрою Наталею здобули музичну освіту та мріяли про сцену. 1989 року сестри обрали свої шляхи: Ірина стала співпрацювати з продюсером Костянтином Осауленком і виступати під сценічним іменем «Руся», а Наталя — з російським продюсером Ігорем Ніколаєвим, виступаючи під псевдонімом «Наташа Корольова»[1][2].

З 1989 по 1990 роки Руся видала три магнітоальбоми — «Ворожка», «Різдвяна ніч» та «Даруй мені, мамо» — що стали дуже популярними в Україні. Артистку порівнювали із Мадонною та Самантою Фокс, вона першою з вітчизняних виконавців збирала повний Палац спорту, і була визнана Найкращою співачкою 1990 року[1][2].

1991 року Руся разом із чоловіком Костянтином Осауленком переїхала до Канади. Як пізніше згадувала співачка, вона не могла відмовитися від пропозиції записатися в студії, де до цього працювала сама Селін Діон. Окрім цього, у первістка Русі та її чоловіка Костянтина Осауленка діагностували ДЦП, тому родина сподівалася, що за кордоном зможуть вилікувати дитину[3]. Руся підписала контракт із місцевим лейблом звукозапису «Євшан» (Yevshan Records) і в жовтні 1991 року записала в Монреалі нові пісні, що увійшли до компакт-диска «Руся»[4]. Як було зазначено в анотації до альбому, «молода, динамічна співачка і танцюристка з України репрезентує нову хвилю не-традиційної української музики до танцю, в новому західньому стилі — зі жвавим полученням стилів поп, рок і диско, але з українським елементом»[1][2][5]. На пісню «Не забувай» було знято відеокліп, який транслювався на загальноукраїнському телеканалі УТ-1[6].

Після виходу диска «Руся» співачка залишилася в Торонто, повернувшись до України лише 1994 року. Її музична кар'єра тривала ще чотири роки, а останні концерти разом із сестрою Наташею Корольовою відбулися 1998 року[1][2].

2021 року оглядач сайту Espreso TV Богдан-Олег Горобчук створив список з 30 альбомів незалежної України, в якому платівку «Руся» було визнано одним зі знакових альбомів 1991 року, разом «Ми — хлопці з Бандерштадту» Братів Гадюкіних та «Господи, помилуй нас» Тараса Петриненка[7]

Список пісень[ред. | ред. код]

#НазваАвторТривалість
1.«Не стій під вікном» (англ. Don't Stand By My Window)К. Осауленко, А. Матвійчук 
2.«Зачароване коло» (англ. The Enchanted Circle)К. Осауленко, А. Матвійчук 
3.«Але не вірю» (англ. I Don't Believe It)К. Осауленко, А. Матвійчук 
4.«Ворожка» (англ. The Fortuneteller)К. Осауленко, Д. Акімов 
5.«Не забувай» (англ. Don't Forget)К. Осауленко 
6.«Попелюшка» (англ. Cinderella)Г. Татарченко, К. Осауленко 
7.«Тільки я» (англ. Only I)К. Осауленко, Д. Акімов 
8.«Русалонька» (англ. The Mermaid)К. Осауленко, А. Матвійчук 
9.«Даруй мені мамо» (англ. Forgive Me, Mother)К. Осауленко, Д. Акімов 
10.«Дівчина русява» (англ. The Blond-Haired Girl)Г. Татарченко, К. Осауленко 

Записано та зведено в студії Studio 270, Монреаль, Квебек[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Николенко, Олесь (26 лютого 2020). Руся. Історія першої поп-співачки незалежної України. Суспільне Культура.
  2. а б в г Берестовська, Світлана (29 жовтня 2019). Популярна у 90-ті співачка Руся: збиралися стадіони! Oh my god, які то були часи! | Новини | Українське радіо. www.nrcu.gov.ua (ua) . Процитовано 8 квітня 2024.
  3. Мащенко, Світлана. Як живе зараз співачка Руся, яка в 90-х збирала стадіони: "хочу повернутися в Україну". РБК-Украина (укр.). Процитовано 17 квітня 2024.
  4. Руся - Не Забувай (1991) Canada (укр.), процитовано 17 квітня 2024
  5. а б Руся – Руся. Discogs.
  6. Руся- Не Забувай.Муз.&сл. К.Осауленко (укр.), процитовано 17 квітня 2024
  7. 30 альбомів України: найкраща наша музика часів незалежності | Новини Еспресо. espreso.tv (укр.). Процитовано 7 квітня 2024.