Сабіх

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сабіх
Походження  Ірак
Необхідні компоненти S. melongena, ізраїльський салат, hard-boiled eggd, Піта, P. crispum, ambad і Тахіні

Сабіх (івр. סביח‎, трансліт. saˈbiχ) — страва ізраїльської кухні. Являє собою піту або лаффу[en] зі смаженими баклажанами, вареними яйцями, салатом кацуц, петрушкою, з манговим соусом амба[en] і соусом тахіні[1]. Інгредієнти сабіха засновані на традиційному іракському швидкому сніданку. Сабіх подається в багатьох ресторанах і забігайлівках по всьому Ізраїлю, популярна вулична їжа.

Етимологія[ред. | ред. код]

Існує кілька теорій походження назви Сабіх.

Багато хто вважає, що вона пов'язана з ім'ям Сабіха Цві Халабі[2], євреєм, що народився в Іраку, який заправляв ресторанчиком в Рамат-Гані, і якому приписують винахід цієї страви[3][4].

Слово «сабіх» також може походити від арабського слова صباح [sˤaˈbaːħ], що означає «ранок», оскільки інгредієнти цієї страви типові для іракського сніданку.

Інша теорія у тому, що «сабіх» — це абревіатура від єврейських слів «салат, бейца, йотер хациль» (івр. סלט ביצה יותר חציל‎), що означає «салат, яйце, більше баклажанів». Ймовірно, це гумористична інтерпретація а, отже, бекронім[5].

Історія[ред. | ред. код]

Ідея бутерброду сабіх, ймовірно, була принесена в Ізраїль іракськими євреями, які прибули в країну 1940-х і 1950-х роках як біженці. Вранці, коли не було часу на приготування сніданку, іракські євреї їли холодну їжу з попередньо заготовлених смажених баклажанів і круто зварених яєць, або фаршированих у лаваші, або з вареною картоплею. Баклажани готували напередодні увечері.

В Ізраїлі ці інгредієнти з часом стали популярними як фаст-фуд. Кажуть, що вперше ця страва була продана в Ізраїлі в 1961 році в невеликому кіоску на вулиці Узіель в Рамат-Гані[6][4]. У 2020 році площа, що примикає до нинішнього місцезнаходження закладу, отримала назву «площа Сабіха».

Варіант без хліба чи лаваша називається салатом сабіх (івр. «סלט סביח»‎).

Інгредієнти[ред. | ред. код]

Сабіх подається в лаваші, традиційно містить скибочки смажених баклажанів, зварені круто яйця, соус таніхи (тахіні, лимонний сік та часник), ізраїльський салат, дрібно нарізану петрушку та соус амба. В деяких варіантах використовується відварена картопля. Яйця традиційно готують хамінадо[en], повільно нагріваючи їх у човленті, доки вони стануть коричневими. На розсуд тої чи іншої забігайлівки страва може подаватися із зеленим чи червоним схугом як приправа і посипатися рубаною цибулею.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tales of a wandering chickpea. The Santa Fe New Mexican. Архів оригіналу за 30 червня 2012. Процитовано 21 жовтня 2008.
  2. When Your Father Shares a Name with a National Dish. Jewish Food Society (амер.). Процитовано 1 лютого 2021.
  3. «אין כמו, אין כמו עמבה: מדריך הסביח — מדן ועד אילת», ynet, 12.11.06
  4. а б Ungerleider, Neal (1 квітня 2011). Hybrid Power: The Iraqi-Israeli Sabich. Saveur. Архів оригіналу за 7 жовтня 2011.
  5. No ‘Cultural Genocide’ Here: An Israeli Sandwich Stays Out Of Hummus Wars. The Forward. Процитовано 9 жовтня 2020.
  6. Walla News 2007