Сафлорова олія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сафлорова олія
Тип Рослинна олія
884 kCal ккал
Харчова
цінність
(на порцію)
г
100 г

Сафлорова олія — рослинна олія, що отримується з насіння сафлору красильного (Carthamus tinctorius). Олія отримана холодним вигнічуванням. Їстівна, гарячою — має технічні використання. Сирова́ олія через гіркуватий смак рафінується. Олія, отримана з очищеного насіння, використовується як харчова. Олія з неочищеного насіння має гіркий смак, її застосовують для приготування світлих оліф, у миловарінні й у виробництві лінолеуму. Рафінована олія прозора, майже без смаку.

Фізико-хімічні характеристики[ред. | ред. код]

Сафлор красильний (Carthamus tinctorius), суцвіття.

Температура застигання олії — від -13 до -20 °C, кінематична в'язкість при 20°C — (61-85) · 10-6 м/с, йодне число — 130—155.

Сафлорова олія, на відміну від багатьох інших рослинних олій, містить різновид вітаміну Е: гамма-токотриенол (0,8 %). Однак, сафлорова олія позбавлена такої корисної речовини, як сквален.

Застосування[ред. | ред. код]

Сафлор, сім'янка

Кухова́рство[ред. | ред. код]

Погано переносить нагрівання, тому непридатна для смаження. Попри це, надається для варіння на парі або як олія для салатів. Часто використовується для овочевих страв і додається безпосередньо до страв перед подава́нням на стіл. Також використовується для виробництва маргарину.

Медицина[ред. | ред. код]

Через високий вміст ненасичених жирних кислот, пацієнти з гіперхолестеринемією можуть використовувати сафлорову олію як харчову добавку, в поєднанні з іншою нежирною їжею, для профілактики і лікування атеросклерозу.

Косметика[ред. | ред. код]

Сафлорова олія часто використовується як засіб догляду за шкірою та тілом. Служить зволожуючим засобом для ванн і гелів для душу. Застосовується на шкіру при сильних себореї та акне. Також може використовуватися для нормальної шкіри з запаленням і, через матуючий ефект, для шкіри мішаного типу з жирною тенденцією та для догляду за шкірою в області навколо очей. З олії виробляють рідке мило.

Промисловість[ред. | ред. код]

Після 12-годинного виварювання утворюється желеподібна маса (віск), яка використовується замість лляної олії у виробництві лінолеуму. Оскільки сафлорова олія не жовкне, її використовують у лаках. Ще одним застосуванням є доморо́бне виробництво фарб, зокрема друкарських, і алкідних смол. Також використовується як паливо і, особливо в Індії, як мастило для вичиненої шкіри та канатів.

Джерела[ред. | ред. код]