Скейд (судно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скейд
Скулелев-2, корабель вікінгів, затоплений в Данії в 1070 році відносять до скейдів.

Скейд (норв та дан. Skeide, від давньоскандинав. Skeið) — найбільший тип військових довгих кораблів вікінгів[1][2], що мав 20-40 пар весел та команду, яка в деяких випадках могла складатися з понад 100 чоловік. Скейди будувались на замовлення вождів та королів і складали в IX—X століттях основу бойового флоту вікінгів, до якого також могли входили інші типи кораблів — менші за розміром ніж скейди військові кораблі вікінгів типу снекья та карв, а також вантажні судна, такі як кнор та бірдин.

Історія[ред. | ред. код]

Скейд — це тип бойового довгого корабля вікінгів, який з'являється в скандинавських сагах IX століття та продовжує згадуватись в Скандинаві протягом Доби вікінгів та ще двох наступних за нею століть. Відповідно до літературних саг, ці кораблі з роками збільшувалися в розмірах. Є підстави вважати, що згодом такі кораблі почали будувати й за межами Скандинавії, наприклад, в Англії та Ірландії. Також можливо, що skeiden виник як тип човна раніше, ніж в епоху вікінгів, і тому вони не завжди були великими кораблями з вітрилами, оскільки він згадується в Ynglingatal (27 14):

þá lét hann taka skeið, er hann átti, ok lét hlaða dauðum monnum ok vápnum
(потім він наказав взяти скейд, який мав, і наказав завантажити в нього мертвих людей і зброю)

Археологічні знахідки[ред. | ред. код]

Роскілле-6 в експозиції Національного музею Данії

Відомості про скейди здебільшого походять із літературних джерел, такі як саги та трьох данських археологічних знахідок, кораблів Роскілле-6, Скулелев-2 і Хедебю-1.

Корабель Роскілле-6 мав приблизно 36 м завдовжки та 3,5 м завширшки, а отже, співвідношення довжини/ширини 11:1, що є дуже високим показником. За оцінками данських археологів, екіпаж мав становити близько 100 чоловік, з них 78 веслярів[3].

Довжина Скулелев-2 становила 29,4 м, а ширина — 3,8 м, що дає співвідношення довжина/ширина приблизно 7,7:1[4]. Це робить його значно ширшим, ніж два інших скеди, тому можна припустити, що їх ширина дуже різнилася.

Існує трохи більше невизначеності щодо Хедебю-1, оскільки цей корабель був у дуже поганому стані й велика частина його втрачена. З нього збереглося лише 16 метрів. Однак, ґрунтуючись на товщині дошок обшивки та розташування щогли, дослідики підрахували, що оригінальний корабель мав приблизно 30,9 м в довжину і 2,7 м в ширину. Це дає співвідношення довжина/ширина приблизно 11,4:1, що близько до пропорцій Роскілле-6.

Опис[ред. | ред. код]

Будівництво 35-метрової репліки скейда Draken Harald Hårfagre

Скейд був військовим кораблем із низьким надводним бортом і довгим вузьким корпусом із низькою осадкою. Це був швидкий корабель, що міг пересуватись як на веслах, так і під вітрилами. Вітрила, ймовірно, використовувалися для подорожей на великі відстані. Скейди створювалися не як транспортний засіб для відкитого моря, хоча вони й мали такі морехідні якості, а як швидкі, легкі та маневрені гребні кораблі для використання в морських боях неподалік від узбережжя, у глибоких фіордах чи у великих річках. З розмірів найбільших відомих скейдів можна припустити, що на кожній лаві могло сидіти по чотири веслувальника, але розташування з двома гребцями на лаві, ймовірно, було більш поширеною практикою. Екіпаж скейда, імовірно, міг складати приблизно 60—70 чоловік, з яких 50 були веслярами, які разом з матросами, що відповідали за управління вітрилом та кермування становили переважну більшість складу корабля.

Саги не дають чітких відповідей на відмінності між різними типами кораблів, але припускають, що вони різнились за довжиною і пропорціями корпусу. Кнор, наприклад, був описаний як такий, що має «високу палубу, як на океанському кораблі». Це означає, що вікінги, очевидно, розрізняли кораблі, побудовані для відкритого моря, і кораблі, побудовані для інших цілей.

Сучасні репліки скейдів[ред. | ред. код]

«Морський жеребець із Глендалоу» — сучасна репліка скейда

Музей кораблів вікінгів у Роскілле керував проєктом створення репліки корабля Скулелев-2, що отримала назву «Морський жеребець із Глендалоу». Проєкт тривав із серпня 2000 року по вересень 2004 року і включав майже 40 000 годин та коштував 1,34 мільйона євро. Влітку 2007 року «Морський жеребець» здійснив плавання з Роскілле в Дублін, повторюючи плавання оригінального корабля, а в 2008 році повернувся назад.

У 2012 році у Норвегії був спущений на воду 35-метровий довгий корабель типу скейд під назвою Draken Harald Hårfagre. У цього човна немає археологічно підтвердженого прототипу, але його збудували використовуючи оригінальні методи вікінгів та методи експериментальної археології.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Skipstyper i vikingtiden og tidlig middelalder: langskip, drake, busse, skeide, snekke, karv, kaupskip, knarr, byrding, skute, jekte, ferje ml. - Vikingskip og norske trebåter - Viking age ship classes. Jørn Løset. web.archive.org. 12 листопада 2015. Архів оригіналу за 12 листопада 2015. Процитовано 23 грудня 2022.
  2. J.Fritzners. «Det gamle norske sprog». www.edd.uio.no. Norrøn ordbok. Dokumentasjonsprosjektet. Процитовано 23 грудня 2022.
  3. Viking Archaeology - Roskilde 6 04. www.viking.archeurope.info. Архів оригіналу за 23 грудня 2022. Процитовано 23 грудня 2022.
  4. Skuldelev 2. Vikingeskibsmuseet i Roskilde (брит.). Процитовано 23 грудня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Narve Bjørgo, «Skipstypar i norrøne samtidssoger». Sjøfartshistorisk årsbok, 1965

Посилання[ред. | ред. код]