Стрічка Іван

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стрічка Іван († бл. 1832 — 1833) — кобзар.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в селі Березівці Прилуцького повіту на Полтавщині.

Батько Іван і син Сакон Стрічки перші кобзарі-сліпці, яких помітили українські фольклористи. Це про них захоплено відгукувався Остап Вересай: «А один був Стрічка Іван-кобзар, і у нього був син Сакон-кобзар… Що то за люди були!» В. Лукашевич записав від С. й опублікував думи «Самійло Кішка», «Івась Удовиченко-Коновченко» тощо.

Іван Стрічка знав найбільше зафіксованих наукою кобзарів дум — 13! Чотири записані на початку XIX ст. фольклористом Василем Ломиковським: Отаман Матяш, Іван Богуславець, Вдова Івана Сірка і Сірченки, Розмова Дніпра з Дунаєм — унікальні. Їх після Івана Стрічки вже ніхто з кобзарів не співав. А це справжні перлини українського народного героїчного епосу.

А ще виконував і ці думи: Втеча трьох братів з Азова, Дума про Івася Коновченка, Дума про Олексія Поповича, Дума про Хведора Безрідного, Дума про самарських братів, Прощання козака з сестрами, Дума про сестру та брата, Самійло Кішка, Вдова з Чичельниці.

Репертуар дум[ред. | ред. код]

Невідомо, хто з кобзарів, батько чи син, першим розпрощався із світом. Відомо, що один з них (найімовірніше Іван) помер чи то 1832, чи 1833 році.

Джерела[ред. | ред. код]