Тараканова Неллі Юріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Неллі Тараканова
Неллі Юріївна Тараканова
Загальна інформація
Національність українка
Громадянство СРСР СРСР
Україна Україна
Місце проживання Київ
Народження 9 вересня 1954(1954-09-09) (69 років)
Луцьк, УРСР
Зріст 184 см
Вага 92 кг
Спорт
Країна  Україна
Вид спорту Академічне веслування
Дисципліна вісімки з рульовою
Клуб «Динамо»
Участь і здобутки
Нагороди
Спортивні медалі
Представник СРСР СРСР
Веслування (жінки)
Літні Олімпійські ігри
Срібло Монреаль 1976 W8+

Неллі Юріївна Тараканова (нар. 9 вересня 1954, Луцьк, УРСР) — українська радянська веслувальниця, виступала за збірну СРСР з академічного веслування в середині 1970-х років. Срібна призерка літніх Олімпійських ігор в Монреалі, багаторазова чемпіонка республіканських та всесоюзних регат. На змаганнях представляла спортивне товариство «Динамо», майстер спорту міжнародного класу.

Життєпис[ред. | ред. код]

Неллі Тараканова народилася 9 вересня 1954 року в місті Луцьк Волинської області Української РСР. Активно займатися академічним веслуванням почала в ранньому дитинстві, перебувала в київському добровільному спортивному товаристві «Динамо».

Першого серйозного успіху досягла в 1975 році, ставши чемпіонкою СРСР у розпашних вісімках з рульовою. Рік по тому повторила це досягнення, завдяки декільком вдалим виступам потрапила в основний склад радянської збірної та виборола право захищати честь країни на літніх Олімпійських іграх в Монреалі — в складі розппашного 8-місцевого екіпажу, куди також увійшли веслувальниці Ольга Гузенко, Надія Рощина, Клавдія Коженкова, Любов Талалаева, Ольга Колкова, Олена Зубко, Надія Розгон та рульова Ольга Пуговська, завоювала срібну медаль, поступившись у фіналі лише команді з НДР[1].

Має вищу освіту, закінчила Київський державний інститут фізичної культури. Після завершення кар'єри спортсменки працювала тренером-викладачем. За видатні спортивні досягнення удостоєна почесного звання «Майстер спорту СРСР міжнародного класу». Нині проживає в Києві, працює в Федерації академічного веслування України[2].

Виступи на Олімпійських іграх[ред. | ред. код]

Олімпіада Дисципліна Місце
Монреаль 1976 вісімки 2

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Школьников Е. А. Динамо. Энциклопедия. — 2. — Olma Media Group, 2003. — С. 124. — ISBN 5224043999.
  2. Валентина Пожилова. (30 жовтня 1998). Без календаря нет сборной. Зеркало недели. Украина. Архів оригіналу за 8 вересня 2014. Процитовано 7 вересня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]