Фінська кало

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фінська кало мова
kaalengo tšimb
Поширення кало у Фінляндії
Поширення кало у Фінляндії
Поширена в Фінляндія, Швеція
Носії

10,000 в Фінляндії

1 700 в Швеції
Офіційний статус
Коди мови
ISO 639-3 rmf

Фінська Кало (kaalengo tšimb[1]) — мова ромської мовної сім'ї (підгрупа індоєвропейської), якою розмовляє фінські кале. Мова споріднена, але не є взаємнозрозумілою зі скандороманською або англороманською мовами.

Фінською кало розмовляє 6000—10 000 осіб, однак багато молодих людей кале її не знають. Більшість носіїв є представниками старшого покоління, приблизно дві третини ромів у Фінляндії все ще розмовляють цією мовою. Були спроби відродження цієї мови серед народу. Випущено словники та граматичні підручники, а деякі університети пропонують фінську мову кало як курс. Вона має деякі подібності до ромських мов в Угорщині, де наголос ставиться на перший склад слова. Це може бути пов'язано з тим, що і фінські, і угорські слова мають фіксований початковий наголос, властивість, яка поширилася на ромські мови. Фінську мову кало почали вивчати в школах з кінця 1980-х років, а поодинокі курси були доступні ще в 1970-х роках[2].

Сучасність[ред. | ред. код]

Три фінські ромки в 1930-х роках

У 2012 році лише 30 % із 13 000 ромів у Фінляндії вільно розмовляли кало, а близько 50 % могли її зрозуміти. Зараз носії кало рідко передають мову дітям, хоча в останні роки були зроблені спроби відродити її. У Рованіємі є мовні гнізда, а в Гельсінкі були створені курси ромської мови. У Фінляндії муніципалітети можуть створювати курси ромської мови, якщо є достатній попит, хоча у них виникають проблеми через брак ресурсів[3]. Фінські роми у Швеції мають право на освіту мовою кало та фінською[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Vela pinsiba, at doola horttas dikkena tšiȟkeske, so me som» — Kaalengo kentengo tšiȟko aaȟȟiba ta horttibongo tšatšjiba
  2. Suomen romanikieli. Kielikello (фін.). 31 грудня 2000. Процитовано 15 квітня 2024.
  3. Romanikieli on vaarassa kadota. Yle Uutiset (фін.). 4 жовтня 2012. Процитовано 15 квітня 2024.
  4. Romanien oikeudet Göteborgissa. Архів оригіналу за 5 лютого 2023. Процитовано 4 червня 2022.