Харківський автовокзал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Харківський автовокзал
Автостанція № 1
Розташування
Розташування Україна Україна
Адреса Харків 61000, м. Харків,
проспект Гагаріна, 22
Координати 49°58′44″ пн. ш. 36°14′47″ сх. д. / 49.979000° пн. ш. 36.24639° сх. д. / 49.979000; 36.24639
Послуги
Транспортні Квиткова каса
Супутні Автобус Таксі Автостоянка Кафе Таксофон
Міський транспорт:
Історія
Відкрито 1958 (66 років)
Інша інформація
Власник ВАТ «Харківське підприємство автобусних станцій»
Вебсайт www.bus.kharkov.ua
Мапа
Мапа

Харківський автовокзал (Автостанція № 1) — центральна автостанція Харкова. Розташований в Основ'янському районі на проспекті Гагаріна, поруч зі станцією метро Метро «Проспект Гагаріна» та залізничною станцією «Харків-Левада».

Історія[ред. | ред. код]

До 1957 року міжміські автобуси вирушали з Харкова з площі Тевелева (нині — майдан Конституції). Однак розташування вокзалу прямо у центрі міста було незручним. Тому 24 березня 1954 року Харківським міськвиконкомом було ухвалено рішення № 318 про виділення ділянки землі на Зміївській вулиці (стара назва проспекту Гагаріна), таким чином включивши будівництво автовокзалу в план реконструкції проспекту.

Автовокзал був відкритий у 1958 році на Зміївській вулиці між майданом Героїв Небесної сотні (колишня — площа Руднєва) і перехрестям з вулицею Молочною (колишня — вул. Кірова). Автором проєкту став архітектор Олексій Крикін. Автовокзал — триповерха будівля, яка побудована з використанням класичних архітектурних форм. Фасад — увігнутий дугоподібний, поділений пілястрами на три прольоти. Віконні прорізи між пілястрами виконані у вигляді арок. За вокзалом знаходяться платформи для посадки.

Станом на 1975 рік кількість маршрутів, що проходили через автовокзал, перевищила проєктовну. Стала очевидною необхідність зведення нової будівлі. Наприкінці 1980-х пропонувалося кілька проєктів автовокзалу, однак жоден з них не був реалізований.

Впродовж 20062009 років на автовокзалі була проведена реконструкція — покладена тротуарна плитка, облаштовані навіси, перенесено огорожу, відремонтовано будівлю вокзалу, був відкритий головний вхід до автовокзалу.

Перед проведенням в Харкові матчів Євро-2012 було ухвалено рішення про будівництво нового автовокзалу в районі міжнародного аеропорту, що дозволило б зменшити пасажиропотік на нинішньому вокзалі[1]. Цей проєкт не був реалізований.

Робота автовокзалу[ред. | ред. код]

Автовокзал працює цілодобово і обслуговує автобуси міжнародних, міжобласних та внутрішньообласних маршрутів. Щоденно з автовокзалу вирушає понад 160 автобусних рейсів.

Основні напрямки[ред. | ред. код]

Міжнародні[ред. | ред. код]

Міжобласні[ред. | ред. код]

У зв'язку з військовими діями на сході України та анексією Криму Росією тимчасово припинено автобусне сполучення з 27 грудня 2014 року з такими містами, як Донецьк, Чистякове, Луганськ, Довжанськ, Антрацит, Сорокине, Красний Луч, Дебальцеве, Сімферополь, Судак, Ялта тощо.

Внутрішньообласні[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Юлия Тарасова. Группа «DCH» начала проектирование автовокзала, который планируется возвести перед харьковским аэропортом. Сайт ассоциации «Региональное строительство». Архів оригіналу за 15 серпня 2012. Процитовано 7 серпня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]