Церква святого архистратига Михаїла (Сков'ятин)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква святого архистратига Михаїла (Сков'ятин)

Тип церква
Статус спадщини пам'ятка архітектури місцевого значення України
Країна  Україна
Розташування Сков'ятин
Конфесія ПЦУ

CMNS: Церква святого архистратига Михаїла у Вікісховищі

Церква святого архистратига Михаїла в Сков'ятині — парафія і храм Борщівського благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Сков'ятин Чортківського району Тернопільської области.

Оголошена пам'яткою архітектури місцевого значення (охоронний номер 417)[1].

Історія церкви

[ред. | ред. код]

Радянська влада в 1961 році храм закрила. Його таємно доглядали односельчани. Ініціаторами були старші брати Василь Маюрка, Дмитро Яремків, Олександр Курей, а також старша сестриця Гнидик Марія. За часів переслідування православ'я храм намагалися переобладнати під спортивний зал, але люди на чолі з головою сільської ради Галиною Бойчук храм зберегли.

У 1989 році відбулося урочисте відкриття церкви. За служіння о. Івана Шиманського парафіяни спільними зусиллями з церковним комітетом відновили святиню.

У 2006 році завдяки громаді та церковному комітету зроблено розпис стін, іконостасу, позолочено тетрапод, два аналойчики, Райські ворота. Після завершення розпису придбали потрібну атрибутику: хрести, хоругви, Хресну Дорогу, плащаницю, жертовник, фелони, нові підсвічники. Ікони прикрасили новими вишивками, виконаними старшими сестрицями Ганною Крисак та Марією Кузик. Особливо слід відзначити Ганну Руданську, яка вишила постові рушники та святкові хоругви.

Храм прикрашали й ззовні. Вхідні двері зробили сільські майстри Петро Курей та Федір Шийка. У 2010 році зроблено ремонт дзвіниці та виготовлено ковані ворота. Жертводавцями є парафіяни села.

Парохи

[ред. | ред. код]
  • о. Іван Яворський,
  • о. Іван Шиманський (до 2005),
  • о. Володимир Баковський (з 19 серпня 2005).

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Рішення виконавчого комітету значення Тернопільської обласної ради народних депутатів від 31.03.1992 № 30

Джерела

[ред. | ред. код]