Чемпіонат світу з футболу 1978 (група A)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У Групі A на другому груповому етапі чемпіонату світу з футболу 1978 чотири команди визначали між собою одного учасника фіналу світової першості, а також одного учасника гри за третє місце турніру.

Учасниками другого групового турніру ставали команди, які посіли перше і друге місця у кожній із чотирьох груп першого групового етапу. Відповідно до Групи A потрапили переможці першої і третьої груп, збірні Італії та Австрії, а також команди ФРН та Нідерландів, фіналісти попередньої світової першості, що фінішували другими у другій і четвертій групах першого групового етапу.

Матчі у Групі A проходили з 14 по 21 червня 1978 року на стадіонах Естадіо Шато Каррерас у Кордові та Естадіо Монументаль в Буенос-Айресі за круговою системою, за якої кожна команда проводила по одній грі із кожним із суперників. За їх результатами збірна Нідерландів стала переможцем Групи і, відповідно, учасником фіналу чемпіонату, а футболісти Італії посіли друге місце у групі і брали участь у грі за бронзові нагороди чемпіонату.

Учасники[ред. | ред. код]

Учасниками змагання у Групі A на другому груповому етапі стали переможці Груп 1 і 3, а також команди, що посіли другі місця в групах 2 і 4 першого групового етапу.

Група Переможці
1 Італія Італія
3 Австрія Австрія
Група Другі місця
2 ФРН ФРН
4 Нідерланди Нідерланди

Турнірне становище[ред. | ред. код]

Поз Команда І В Н П ГЗ ГП РГ О Кваліфікація
1 Нідерланди Нідерланди 3 2 1 0 9 4 +5 5 Вихід до фіналу
2 Італія Італія 3 1 1 1 2 2 0 3 Вихід до гри за третє місце
3 ФРН ФРН 3 0 2 1 4 5 −1 2
4 Австрія Австрія 3 1 0 2 4 8 −4 2
Джерело: FIFA


Матчі[ред. | ред. код]

Австрія — Нідерланди[ред. | ред. код]

Діючі віцечемпіони світу нідерландці усвідомлювали, що попри перевагу у класі над суперниками подолали перший груповий етап не без допомоги везіння, тому гру з австрійцями, чий прохід до другого групового етапу був певною несподіванкою, провели дуже зосереджено. Їм вдавалося не лише створювати гострі моменти, а й їх реалізовувати. Вже на 6-й хвилині вони повели в рахунку, коли австрійський захист при подачі зі штрафного залишив неприкритим на дальній штанзі власних воріт Ерні Брандтса. Згодом на 35-й хвилині у ворота Австрії було призначено пенальті за поштовх Янсена, який реалізував Ренсенбрінк. А ще за хвилину нідерландці після удару Джонні Репа відзначилися утретє, фактично знявши питання про результат гри.

На початку другого тайму передача Ренсенбрінка вивела того ж Репа на ворота австрійців, які було вражено учверте за гру. На 80-й хвилині австрійцям зусиллями Обермаєра нарешті вдалося відквітати один гол, утім останнє слово у грі було все ж збірною Нідерландів, п'ятий гол у складі якої вже за дві хвилини з передачі знов таки Ренсенбрінка провів Віллі ван де Керкгоф[1].


Австрія
Нідерланди
ВР 1 Фрідріх Концилія
ЗХ 2 Роберт Зара (к)
ЗХ 3 Еріх Обермаєр
ЗХ 4 Герхард Брайтенбергер
ЗХ 5 Бруно Пеццай
ПЗ 7 Йозеф Гікерсбергер
ПЗ 8 Герберт Прогазка
ПЗ 11 Курт Яра
ПЗ 12 Едуард Крігер
НП 9 Ганс Кранкль
НП 10 Вільгельм Кройц
Головний тренер:
Гельмут Сенекович
ВР 1 Піт Схрейверс
ЗХ 2 Ян Портвліт
ЗХ 5 Руд Крол (к)
ЗХ 7 Пітер Вілдсхут
ЗХ 22 Ерні Брандтс Замінений на 66-ій хвилині 66'
ПЗ 6 Вім Янсен
ПЗ 9 Арі Ган
MF 10 Рене ван де Керкгоф Замінений на 60-ій хвилині 60'
ПЗ 11 Віллі ван де Керкгоф
НП 16 Джонні Реп
НП 12 Роб Ренсенбрінк
Заміни:
ПЗ 3 Дік Схунакер Вийшов на заміну на 60-ій хвилині 60'
ЗХ 4 Адрі ван Край Вийшов на заміну на 66-ій хвилині 66'
Головний тренер:
Австрія Ернст Гаппель

Італія — ФРН[ред. | ред. код]

Нульова нічия стала нелогічним результатом гри, у якій обидві команди, а насамперед італійці, мали достатньо гольових шансів. Одне з підключень до атаки флангового захисника Антоніо Кабріні завершилося ударом в поперечину воріт Зеппа Маєра, а згодом 100-відсотковий шанс не реалізував Роберто Беттега, під чий удар кинулися відразу два німецькі захисники. Футболісти ж із ФРН мали небезпідставні претензії до головного арбітра, який залишив поза увагою порушення правил на Фішері у карному майданчику італійців.

Гра стала для воротаря збірної Італії Діно Дзоффа 38-ю «сухою» у формі національної команди, що дозволило йому перевершити досягнення бразильця Жилмара, яке трималося дванадцять років, і стати рекордсменом за цим показником[1].

ВР 1 Діно Дзофф (к)
ЗХ 2 Мауро Беллуджі
ЗХ 3 Антоніо Кабріні
ЗХ 5 Клаудіо Джентіле
ЗХ 8 Гаетано Ширеа
ПЗ 9 Джанкарло Антоньйоні Замінений на 46-ій хвилині 46'
ПЗ 10 Ромео Бенетті
ПЗ 14 Марко Тарделлі
ПЗ 16 Франко Каузіо
НП 18 Роберто Беттега
НП 21 Паоло Россі
Заміни:
ПЗ 15 Ренато Дзаккареллі Вийшов на заміну на 46-ій хвилині 46'
Головний тренер:
Енцо Беардзот
ВР 1 Зепп Маєр
ЗХ 2 Берті Фогтс (к)
ЗХ 3 Бернард Діц
ЗХ 4 Рольф Рюссман
ЗХ 5 Манфред Кальц
ЗХ 8 Герберт Циммерманн Замінений на 53-ій хвилині 53'
ПЗ 6 Райнер Бонгоф
ПЗ 10 Гайнц Флое Замінений на 68-ій хвилині 68'
ПЗ 17 Бернд Гельценбайн
НП 9 Клаус Фішер
НП 11 Карл-Гайнц Румменігге
Заміни:
ЗХ 13 Гаральд Конопка Вийшов на заміну на 53-ій хвилині 53'
ПЗ 15 Еріх Бер Вийшов на заміну на 68-ій хвилині 68'
Головний тренер:
Гельмут Шен

Нідерланди — ФРН[ред. | ред. код]

Матч став повторенням фінальної гри попередньої світової першості, привернувши підвищену увагу вболівальників і ЗМІ. Попри те, що у складі нідерландців вийшли лише шість гравців, які брали участь у вирішальній грі чотирирічної давнини, а у західнонімецькій команді лише чотири, команди вважалися одними з фаворитів чемпіонату, і їх очна зустріч набувала особливого значення. Крім того, уругвайський головний рефері зустрічі Рамон Баррето також був учасником фіналу 1974 року, щоправда, тоді працював арбітром на лінії.

Як і в попередній зустрічі цих команд рахунок було відкрито у самому дебюті, проте цього разу успіху досягли гравці з ФРН — на третій хвилині вони здобули право на штрафний, удар Райнера Бонгофа з якого нідерландський голкіпер відбив, проте він був бессилим заблокувати добивання від Рюдигера Абрамчика.

Ще до завершення першої половини години гри нідерландцям вдалося зрівняти рахунок, коли дальній удар Арі Гана у верхній кут воріт виявився несподіванкою для Зеппа Маєра. У другому таймі збірна ФРН відновила перевагу завдяки Дітеру Мюллеру, який вдало замкнув головою фланговий навіс. Проте у фінальній десятихвилинці матчу Рене ван де Керкгоф змістився з флангу до центру і вразив ворота суперників обвідним ударом, відновивши рівновагу в рахунку і зберігши лідерство Нідерландів у турнірній таблиці.

У час, що залишався до завершення матчу, обидві команди мали шанси вирвати перевагу, проте удар Джонні Репа поцілив у поперечину, а Еріху Беру відзначитися у протилежні ворота завадив голкіпер нідерландців. Останнім і дещо курйозним епізодом гри стало вилучення на 88-й хвилині нідерландця Діка Наннінги, який незадовго до того вийшов на заміну. Він спочатку отримав попередження за ігровий епізод, а другу жовту картку побачив перед собою за реакцію на першу, зустрівши її демонстративним саркастичним сміхом[1].

ВР 1 Піт Схрейверс
ЗХ 2 Ян Портвліт
ЗХ 5 Руд Крол (к)
ЗХ 7 Пітер Вілдсхут Замінений на 79-ій хвилині 79'
ЗХ 22 Ерні Брандтс
ПЗ 6 Вім Янсен
ПЗ 9 Арі Ган
ПЗ 10 Рене ван де Керкгоф
ПЗ 11 Віллі ван де Керкгоф ЖК 6'
НП 16 Джонні Реп
НП 12 Роб Ренсенбрінк
Заміни:
НП 18 Дік Наннінга YKRK 87', 88' Вийшов на заміну на 79-ій хвилині 79'
Головний тренер:
Австрія Ернст Гаппель
ВР 1 Зепп Маєр ЖК 84'
ЗХ 2 Берті Фогтс (к)
ЗХ 3 Бернард Діц
ЗХ 4 Рольф Рюссман
ЗХ 5 Манфред Кальц
ПЗ 6 Райнер Бонгоф
ПЗ 15 Еріх Бер
ПЗ 17 Бернд Гельценбайн
НП 7 Рюдигер Абрамчик
НП 11 Карл-Гайнц Румменігге
НП 14 Дітер Мюллер
Головний тренер:
Гельмут Шен

Італія — Австрія[ред. | ред. код]

Гра проходила за суттєвої переваги італійців, які мали вигравати зі значною різницею голів. Проте перемогу їм приніс єдиний м'яч, забитий Паоло Россі у першій чверті гри завдяки особистій майстерності і наполегливості. Надалі італійцям бракувало точності у завершальних фазах атак, декілька разів австрійців виручав їх голкіпер Фрідріх Концилія, а одного разу від пропущеного гола їх зберіг лише відчайдушний, проте чистий підкат Бруно Пеццая у власному карному майданчику[1].

ВР 1 Діно Дзофф (к)
ЗХ 2 Мауро Беллуджі Замінений на 46-ій хвилині 46'
ЗХ 3 Антоніо Кабріні
ЗХ 5 Клаудіо Джентіле
ЗХ 8 Гаетано Ширеа
ПЗ 10 Ромео Бенетті
ПЗ 14 Марко Тарделлі
ПЗ 15 Ренато Дзаккареллі
ПЗ 16 Франко Каузіо
НП 18 Роберто Беттега Замінений на 72-ій хвилині 72'
НП 21 Паоло Россі
Заміни:
ПЗ 4 Антонелло Куккуредду Вийшов на заміну на 46-ій хвилині 46'
НП 19 Франческо Граціані Вийшов на заміну на 72-ій хвилині 72'
Головний тренер:
Енцо Беардзот
ВР 1 Фрідріх Концилія
ЗХ 2 Роберт Зара (к)
ЗХ 3 Еріх Обермаєр
ЗХ 5 Бруно Пеццай
ЗХ 14 Гайнріх Штрассер
ПЗ 7 Йозеф Гікерсбергер
ПЗ 8 Герберт Прогазка
ПЗ 12 Едуард Крігер
НП 9 Ганс Кранкль
НП 10 Вільгельм Кройц
НП 18 Вальтер Шахнер Замінений на 63-ій хвилині 63'
Заміни:
НП 19 Ганс Піркнер Вийшов на заміну на 63-ій хвилині 63'
Головний тренер:
Гельмут Сенекович

Австрія — ФРН[ред. | ред. код]

Перед початком матчу діючі на той час чемпіони світу, збірна ФРН, зберігали мінімальні шанси на продовження боротьби за захист титулу — їм треба було не лише вигравати із різницею у щонайменше чотири голи, але й сподіватися на нічию у паралельній грі у групі.

Початок матчу був багатообіцяючим для німців, які повели у рахунку вже на 19-й хвилині, коли Румменігге відзначився з передачі Дітера Мюллера. Однак згодом австрійський захист діяв обережніше і перший тайм завершився лише з мінімальною перевагою чемпіонів світу. У другому ж на 59-й хвилині рахунок зрівнявся після автогола німецького капітана Берті Фогтса, що фактично робило завдання німців на останні пів години гри непосильним. У цей час команди влаштували «перестрілку», переможцями в якій несподівано вийшли австрійці, на два голи форварда яких Ганса Кранкля німці відповіли лише одним влучним ударом головою Гельценбайна. Таким чином збірна Австрії уперше з 1931 року відсвяткувала перемогу у грі проти команди ФРН, яка залишила обидві команди поза раундом плей-оф[1].

ВР 1 Фрідріх Концилія
ЗХ 2 Роберт Зара (к) ЖК 85'
ЗХ 3 Еріх Обермаєр
ЗХ 5 Бруно Пеццай
ЗХ 14 Гайнріх Штрассер
ПЗ 7 Йозеф Гікерсбергер
ПЗ 8 Герберт Прогазка ЖК 69'
ПЗ 12 Едуард Крігер
НП 9 Ганс Кранкль
НП 10 Вільгельм Кройц
НП 18 Вальтер Шахнер Замінений на 71-ій хвилині 71'
Заміни:
НП 17 Франц Оберахер Вийшов на заміну на 71-ій хвилині 71'
Головний тренер:
Гельмут Сенекович
ВР 1 Зепп Маєр
ЗХ 2 Берті Фогтс (к)
ЗХ 3 Бернард Діц
ЗХ 4 Рольф Рюссман
ЗХ 5 Манфред Кальц
ПЗ 6 Райнер Бонгоф
ПЗ 15 Еріх Бер Замінений на 45-ій хвилині 45'
ПЗ 17 Бернд Гельценбайн
НП 7 Рюдигер Абрамчик ЖК 69'
НП 11 Карл-Гайнц Румменігге
НП 14 Дітер Мюллер Замінений на 60-ій хвилині 60'
Заміни:
ПЗ 20 Гансі Мюллер Вийшов на заміну на 45-ій хвилині 45'
НП 9 Клаус Фішер Вийшов на заміну на 60-ій хвилині 60'
Головний тренер:
Гельмут Шен

Італія — Нідерланди[ред. | ред. код]

Враховуючи формат турніру та попередні турнірні здобутки команд, гра по суті мала статус півфінальної, адже її переможець ставав учасником фіналу чемпіонату. Нічия з великою ймовірністю також влаштовувала нідерландців, дозволяючи їм удруге поспіль стати фіналістом світової першості.

Ситуацію команда Нідерландів ускладнила для себе сама, коли на 19-й хвилині захисник Ерні Брандтс у боротьбі з Роберто Беттегою проштовхнув м'яч у власні ворота повз воротаря Піта Схрейверса, який до того ж у цьому зіткненні отримав травму, що не дозволила йому продовжити гру. До завершення першого тайму італійці продовжували контролювати гру і мали ще декілька гольових шансів.

Утім на другий тайм нідерландські футболісти вийшли більш налаштованими, і вже на 49-й хвилині їм вдалося зрівняти рахунок — Брандтс реабілітувався за автогол, вразивши і ворота суперників потужним ударом з 20 метрів. Отримавши рахунок, який їх задовільняв, нідерландці грали впевненіше і не дозволяли суперникам створювати гостроту біля власних воріт. Натомість за чверть години до фінального свистка їх півзахисник Арі Ган наважився на удар із 30 метрів, який виявився успішним і приніс його команді перемогу[1].

ВР 1 Діно Дзофф (к)
ЗХ 3 Антоніо Кабріні ЖК 65'
ЗХ 4 Антонелло Куккуредду
ЗХ 5 Клаудіо Джентіле
ЗХ 8 Гаетано Ширеа
ПЗ 10 Ромео Бенетті ЖК 40' Замінений на 77-ій хвилині 77'
ПЗ 14 Марко Тарделлі ЖК 70'
ПЗ 15 Ренато Дзаккареллі
ПЗ 16 Франко Каузіо Замінений на 46-ій хвилині 46'
НП 18 Роберто Беттега
НП 21 Паоло Россі
Заміни:
ПЗ 17 Клаудіо Сала Вийшов на заміну на 46-ій хвилині 46'
НП 19 Франческо Граціані Вийшов на заміну на 72-ій хвилині 72'
Головний тренер:
Енцо Беардзот
ВР 1 Піт Схрейверс Замінений на 21-ій хвилині 21'
ЗХ 2 Ян Портвліт
ЗХ 5 Руд Крол (к)
ЗХ 6 Вім Янсен
ЗХ 22 Ерні Брандтс
ПЗ 13 Йоган Нескенс
ПЗ 9 Арі Ган ЖК 50'
ПЗ 10 Рене ван де Керкгоф
ПЗ 11 Віллі ван де Керкгоф
НП 16 Джонні Реп ЖК 35' Замінений на 65-ій хвилині 65'
НП 12 Роб Ренсенбрінк
Заміни:
ВР 8 Ян Йонгблуд Вийшов на заміну на 21-ій хвилині 21'
ЗХ 4 Адрі ван Край Вийшов на заміну на 65-ій хвилині 65'
Головний тренер:
Австрія Ернст Гаппель

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Другий груповий етап ЧС-1978 на сайті ФІФА. Архів оригіналу за 12 лютого 2021. Процитовано 6 лютого 2021. (англ.)
  • Група A чемпіонату світу 1978 на rsssf.com [Архівовано 1 листопада 2014 у Wayback Machine.] (англ.)
  • Група A чемпіонату світу 1978 на soccerway.com [Архівовано 26 травня 2021 у Wayback Machine.] (англ.)
  • Група A чемпіонату світу 1978 на worldfootball.net [Архівовано 24 квітня 2021 у Wayback Machine.] (англ.)
  • Група A чемпіонату світу 1978 на national-football-teams.com [Архівовано 23 квітня 2021 у Wayback Machine.] (англ.)