Araripesaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Araripesaurus
Час існування: Рання крейда,
~112 млн років тому
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Птерозаври (Pterosauria)
Родина: Ornithocheiridae
Рід: Araripesaurus
Price, 1971
Вид: A. castilhoi
Araripesaurus castilhoi
Price, 1971

Araripesaurus — вимерлий рід птерозаврів із Бразилії.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше описано Price (1971) на основі часткового правого крила неповнолітньої особини що, ймовірно, майже досягла повного розміру. Зразок було надано Муасіром де Кастільйо Museum de Ciência da Terra/DNPM 1966-го року. Price (1971) також використовував інформацію зі зразків що належали Умберту Сілвейру Консентіно, дистальної частини правої ліктьової кістки й проксимальної частини метакарпалії 4, обидва приблизно на третину більші за голотип. Через фрагментарність обидва зразки пізніше розглядалися як Pterodactyloidea indet.

Price (1971) перечислив такі діагностичні характеристики Araripesaurus castilhoi:

  • проксимальну частину зап‘ястя утворено двома кістками;
  • добре розвинена метакарпалія 4;
  • метакарпалія 3 за довжиною рівна метакарпалії 4;
  • метакарпалія 3 зчленовується з зап‘ястям;*
  • метакарпалія 3 зі зменшеним діаметром;
  • метакарпалія 2 розвинена слабко, зведена до дистальної частини;
  • метакарпалія 1 розвинена слабко, зведена до дистальної частини;
  • метакарпалія 2 не сягає половини довжини метакарпалії 4;
  • метакарпалія 1 не сягає половини довжини метакарпалії 4.

Кельнер і Томіда (2000), однак, вважали ці характеристики недіагностичними. Вони заперечували, що 2 і 5 фактично описують одну ознаку (діаметр метакарпалії 4 більший за діаметр метакарпалії 3), що є типовою для птерозаврів, 8 і 9 є непідтвердженими, оскільки метакарпалії 1 і 2 не збережені цілком, характеристика 1 є онтогенетично варіативною серед птерозаврів, 3 і 4 описують одну ознаку, оскільки те що метакарпалія 3 близька за розміром до метакарпалії 4 виходить із того що вона сягає зап‘ястя, а характеристики 6 і 7 зустрічаються в інших птеродактилоїдів на зразок птеранодона і ніктозавра. Натомість вони вважали потенційно діагностичною для цього таксона наявність отвору в верхній частині відростка для розгинача на першій фаланзі крила.

Кельнер (1991) припустив що Araripesaurus castilhoi — синонім Santanadactylus pricei на основі подібності доступних для порівняння елементів. Кельнер і Томіда (2000) натомість вказали на відсутність спільних характеристик унікальних для цих двох таксонів і, таким чином, проблематичність їхньої синонімізації.

Price (1971) відніс араріпезавра до орнітохейрид, переважно на основі редукції метакарпалій 1 і 2, що не сягають зап‘ястя. Кельнер і Томіда (2000) вважали ймовірними зв’язки з кладою Anhangueridae+Ornithodesmus на підставі однієї синапоморфії: діаметр променевої кістки не сягає половини діаметра ліктьової.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kellner, A.W.A. and Tomida, Y. (2000). "Description of a new species of Anhangueridae (Pterodactyloidea) with comments on the pterosaurfauna from the Santana Formation (Aptian–Albian), northeastern Brazil." Tokyo, National Science Museum (National Science Museum Monographs, 17).