Assassin's Creed Mirage

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Assassin's Creed Mirage
Розробник Франція Ubisoft Bordeaux[a]
Видавець Франція Ubisoft
Жанр(и) Пригодницький бойовик
Платформа  Amazon Luna
 iOS
 Microsoft Windows
 PlayStation 4
 PlayStation 5
 Xbox One
 Xbox Series
Дата анонсу 10 вересня 2022
Дата випуску
5 жовтня 2023
  • Luna, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One, Xbox Series X/S
  • 5 жовтня 2023
  • iOS
  • I квартал 2024
Режим гри  Однокористувацька гра
Творці
Продюсер Фабіан Саломон
Режисер(и) Стефан Будон
Сценарист(и) Сара Больє
Ігродизайнер(и) Жан-Філіп Мотьє
Програміст(и) П'єр Дюран-Сібуле
Художник(и) Жан-Люк Сала
Композитор(и) Брендан Анґелідес[en]
Технічні деталі
Рушій Ubisoft Anvil
Носій Blu-ray, ц-магазини, хмара
Assassin's Creed
Попередня гра Valhalla (2020)
Наступна гра Codename Red
Офіційний сайт
CMNS: Assassin's Creed Mirage у Вікісховищі

Assassin's Creed Mirage — відеогра в жанрі пригодницького бойовика, розроблена Ubisoft Bordeaux і видана Ubisoft. Вона є тринадцятою основною частиною в серії Assassin's Creed та приквелом Valhalla (2020). Сюжетна історія, що розгортається в Багдаді у IX столітті під час Золотої доби ісламу, за кілька десятиліть до подій Valhalla, оповідає про Басіма ібн Ісхака — вуличного злодія, який поступово стає повноправним членом Братства асасинів, що бореться проти Ордену тамплієрів[1][b]. Ігровий процес має управління від третьої особи, через яке гравець контролює Басіма та виконує завдання для просування сюжетом.

Проєкт спочатку планувався як завантажуваний вміст для Valhalla, але згодом був реструктурований як окрема частина. Розробники були зацікавлені в тому, щоб розширити Басіма як персонажа після його появи у Valhalla, створивши історію дорослішання. Ubisoft Bordeaux також прагнула уникнути рольових елементів в ігровому процесі, які широко використовувалися в останніх частинах серії, замість цього акцентуючи на стелсі, паркурі та вбивства — аспектах, які вважала основними в Assassin's Creed. Команда співпрацювала з кількома експертами та вивчала різні матеріали для реконструкції дизайну Багдада IX століття. Лі Мадждуб[en] зобразив Басіма, а Брендан Анґелідес[en] написав музичний супровід. Студія використала ігровий рушій Ubisoft Anvil для розробки проєкту.

Assassin's Creed Mirage була випущена для Amazon Luna[en], Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One та Xbox Series X/S у жовтні 2023 року. Порт для iOS[c] буде випущено на початку 2024-го. Гра отримала загалом схвальні відгуки критиків.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Assassin's Creed Mirage є відеогрою від третьої особи в жанрі пригодницького бойовика з елементами стелса. Гравець контролює вуличного злодія Басіма ібн Ісхака[d] та використовує паркур, щоб швидко пересуватися Багдадом, який розділений на чотири райони[e]. Гравець виконує різноманітні завдання, щоби просуватися лінійним сюжетом[1], і використовує арсенал різної зброї та пристосувань, включно з прихованим клинком і димовими бомбами, щоби боротися проти ворогів[3]. Також він може застосувати стелс для непомітного пересування та активувати «Орлиний зір», щоб дає змогу краще розпізнавати ворогів[3][4]. Крім того, гравець має можливість змішуватися з натовпом і підкуповувати для цього окремі фракції для досягнення цілей[5]:03:54.

Басім має компаньйона Енкіду — птаха, за допомогою якого здійснюється розвідка навколишніх територій; на відміну від попередніх ігор, певні вороги можуть збити птаха стрілами[3]. Гравець покращує здібності Басіма через спеціальне меню[6]. У певних локаціях розташовані бюро Незримих, де гравець може обрати побічні квести, як-от порятунок або вбивство певного персонажа[5]:04:18, і купити нові припаси або удосконалити зброю та пристосування[6]. У грі доступні місії «Чорна скринька» з Assassin's Creed Unity (2014) та Assassin's Creed Syndicate (2015), під час яких гравець досліджує довкілля, щоб знайти різні способи досягти та усунути свої цілі[7]. Гравець може придбати набори з різними косметичними предметами у внутрішньоігровому магазині[8].

Сюжет[ред. | ред. код]

Після подій Assassin's Creed Valhalla: The Last Chapter сучасні асасини використовують зразок крові Басіма ібн Ісхака, щоб переглянути події IX ст., у яких він брав участь. Спогади переважно показують пригоди в Багдаді під час правління халіфату Аббасидів, за 10 років до подій Assassin's Creed Valhalla. Як і в попередніх іграх Assassin's Creed, Mirage містить ряд історичних персонажів, включаючи Алі ібн Мухаммеда, лідера Занджського повстання; братів-учених Бану Муса; Мухаммеда ібн Тахіра; халіфа аль-Мутаззу, його матір Кабіху, а також ученого аль-Джахіза та придворного співака Аріба аль-Мамунію.

У 861 році нашої ери Басім — молодий вуличний злодій, живе в Анбарі зі своєю подругою дитинства і напарницею Нехал. Все життя Басіма переслідують галюцинації про жахливого джина. Басім прагне покинути злодійське заняття та приєднатися до угрупування Прихованих, але старша Прихована у Анбарі, Рошан бінт-Лаахад, відмовляється його прийняти. Намагаючись довести, що він гідний стати Прихованим, Басім пробирається до палацу халіфа аль-Мутавакіля, щоб викрасти скриню, яку шукають Приховані та їхні суперники — Орден Древніх. Басім дістає зі скрині артефакт у формі диска, на якому відтворюється голографічне повідомлення за участю двох невідомих осіб. Нехал поспішає врятувати Басіма та вбиває халіфа, коли той виявляє в палаці злодія. Обоє поспіхом тікають з палацу.

Задля помсти за халіфа його охоронці починають вбивати всіх злодіїв в Анбарі. Багато друзів Басіма гинуть, у чому він звинувачує Нехал. Басіму вдається втекти з міста завдяки допомозі Рошан, і вона веде його до гірської фортеці Прихованих в Аламуті. Там Басім тренується під керівництвом Рошан і через декілька років його посвячують у Приховані. Коли їхній наставник Рейхан дізнається про стрімке розширення впливу Ордена в Багдаді, він вирішує відправити до міста контингент Прихованих на чолі з Басімом і Рошан для розслідування.

Прибувши до Багдада, Басім дізнається, що п'ятеро членів Ордена стали високопосадовцями в халіфаті, та користуються своїм становищем для пошуків артефактів цивілізації Ісу. Басім розшукує та вбиває причетних до цього людей. Він возз'єднується з Нехал, яка не довіряє Прихованим і радить Басіму досліджувати артефакти. Згодом Басім стикається з керівницею Ордена, Кабіхою, яка стверджує, що відповіді, які він шукає, знаходяться в храмі Ісу під Аламутом. Потім Кабіха намагається переконати Басіма супроводити її до цього храму, але її вбиває Рошан, яка попереджає Басіма не шукати храм самотужки.

Всупереч забороні Рошан, Басім і Нехал вирушають у Аламут, де бачать, що фортеця взята в облогу Орденом. Басім рятує багатьох полонених Прихованих і збирає загін, щоб протидіяти облозі. Потім він переконує Рейхана, що силою, схованою в храмі Ісу, можна перемогти Орден. Однак він стикається з Рошан, яка намагається перешкодити увійти йому до храму через загадкову силу, якою володіє Басім. Перемігши Рошан, Басім зберігає їй життя і входить до храму з Нехал.

Усередині він знаходить багато дисків і вмикає голографічний запис, який є повною версією того, який він бачив у палаці халіфа. Запис повідомляє, що храм був в'язницею, де в давнину утримувався Локі. Басім усвідомлює, що Нехал і джин — це породження його уяви, спричинені присутністю в генетичній пам'яті особистості Локі. Тоді Басім вирішує змиритися з тим, що він реінкарнація Локі, зливається з Нехал і пробуджує генетичну пам'ять.

Вийшовши з храму, Басім отримує повагу від Прихованих. Рошан, яка незгідна з його рішенням, покидає Прихованих. Знаючи тепер, що він Локі, Басім очікує зустрічі з тими, хто в минулому ув'язнили його.

Розробка[ред. | ред. код]

Assassin's Creed Mirage була розроблена Ubisoft Bordeaux за підтримки восьми інших студій Ubisoft, включно з київською та одеською; до цього Bordeaux працювала над завантажуваним вмістом «Гнів друїдів» для Assassin's Creed Valhalla (2020)[9][10]. До команди розробників входили креативний, наративний і художній директори Стефан Будон, Сара Больє та Жан-Люк Сала відповідно[11][12]. Лі Мадждуб[en] і Шогре Аґдашлу зобразили Басіма ібн Ісхака та Рошан відповідно[13]; Мадждуб замінив Карло Рота, який озвучив Басіма у Valhalla[14]. Загалом над Mirage працювало понад 400 співробітників Ubisoft Bordeaux[15]. Проєкт розроблявся під робочою назвою Rift[16], а сам виробничий процес тривав до серпня 2023 року[17].

Mirage, яку виконавчий продюсер Assassin's Creed Марк-Алексіс Коте описав як триб'ют оригінальній грі 2007 року[18], початково планувалася як черговий завантажуваний вміст для Valhalla. Згодом студія вирішила змінити головного персонажа Valhalla, зробивши Басіма протагоністом замість Ейвор, і представила цю ідею Ubisoft, яка прийняла рішення реструктурувати вміст у вигляді окремої частини[19]. Команда вважала, що Басім є «цікавим [та] загадковим» персонажем, адже він не мав чіткої передісторії після появи у Valhalla[20][21]:04:41. Крім того, розробники бачили його історію дорослішання як таку, що створює паралель з історією Альтаїра, головного героя першої гри[20][22], і більше пов'язану з Братством асасинів, ніж у протагоністів кількох попередніх ігор серії[21]:03:12.

На відміну від таких частин, як Assassin's Creed Odyssey (2018) та Valhalla, де широко застосовувалися рольові елементи, розробники зосередилися на стелсі, паркурі та вбивствах — основних елементах старіших частин Assassin's Creed[23]. Ubisoft Bordeaux вважала, що відсутність рольових елементів зробить еволюцію Басіма послідовнішою, як у плані наративу, так і ігрового процесу[24]. Студія прагнула зробити паркур органічним і простим для освоєння, надихаючись «ритмом і стрімкістю» цього аспекту з Assassin's Creed II (2009), Assassin's Creed: Brotherhood (2010) та Assassin's Creed: Revelations (2011)[25], а також створити більше опцій для кастомізації спорядження Басіма[21]:04:33. Команда аніматорів відвідала навчання з боїв на мечах, щоб краще зрозуміти й відтворити цей аспект у грі. Бойові анімації були натхненні рухами самураїв і джедаїв під час боїв на мечах та світлових мечах відповідно[26]. Розробники також створили спеціальний візуальний фільтр, що змінює колірну гаму та надає зображенню схожість із першою частиною[5]:05:06.

Симон Арсено, директор зі світу та квестів Ubisoft Bordeaux, сказав, що зменшення масштабів головного сетингу до Багдада й кількох прилеглих поселень дало змогу студії краще зосередитися на опрацюванні локацій[21]:00:08. Студія співпрацювала з експертами та вивчала різні матеріали для реконструкції дизайну Багдада IX століття, а також надихалися стародавньою архітектурою міста Самарра[11][12]. Сала заявив, що гравці знайомі з дизайном Багдада як із «запиленим, зруйнованим пейзажем із фільмів і шутерів від першої особи», тому розробники прагнули представити місто з іншого боку, підкреслюючи його «горду культурну спадщину»[f][27]:03:59. Команда внесла в гру освітню базу даних з історії Багдада, включно з нотатками, що поступово відкриваються під час проходження та ілюструють культуру IX століття, пов'язану з династією Аббасидів, з використанням фотографій предметів із колекцій Халілі[en], Давида[en], Музею ісламського мистецтва, культури та дизайну Шангрі-Ла[en] й Інституту арабського світу[28]. У створенні цієї бази даних узяли участь чотири академічні експерти з ісламського мистецтва, за підтримки грантів від британської Ради економічних і соціальних досліджень[en] та благодійної організації Barakat Trust[29].

Ubisoft запросила Брендана Анґелідеса[en] для написання саундтреку. Хоча спочатку Анґелідес сумнівався в пропозиції, після ознайомлення із сетингом гри, він усе ж погодився; Mirage стала його першим ігровим проєктом. Анґелідес тісно співпрацював з палестинським композитором і оркеструвальником Акрамом Хаддадом для створення музичного супроводу. Сесії звукозапису відбувалися в нью-йоркській студії Power Station[en], яка розташовується в колишній будівлі електростанції, разом з Арабським оркестром Нью-Йорка[30]. Студія використала ігровий рушій Ubisoft Anvil для розробки, оновивши анімації й удосконаливши штучний інтелект[12]. Розробники також імплементували підтримку технології масштабування зображення XeSS від Intel[31].

Маркетинг й випуск[ред. | ред. код]

1 вересня 2022 року Ubisoft оголосила назву гри та повідомила кілька інших її деталей[32]. Assassin's Creed Mirage була анонсована 10 вересня під час онлайн-презентації Ubisoft Forward, де було показано кінематографічний трейлер[33]; повідомлення стосовно розробки проєкту з'явилися раніше в лютому[16]. У травні 2023 року було представлено трейлер ігрового процесу[34]. У червні було проведено трансляцію Ubisoft Forward, під час якої презентовано сюжетний трейлер і нові кадри ігрового процесу[35]. У серпні було повідомлено, що гра відправлена в тиражування[17]. Того ж місяця Ubisoft представила трейлер з арабським дубляжем у рамках виставки Gamescom[36]. У вересні компанія презентувала трейлер для ПК[31], а наприкінці місяця — фінальний трейлер[37].

Mirage була випущена 5 жовтня для Amazon Luna[en][38], Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One та Xbox Series X/S; спочатку її планувалося випустити 12 жовтня, але в серпні дату перенесли на тиждень раніше[17]. У грудні студія планує випустити оновлення з режимом «Нова гра плюс[en]»[39]. Порт для iOS на iPhone 15 Pro планується до випуску на початку 2024 року[40]. Гра отримала спеціальне видання із цифровим артбуком та саундтреком, а також додатковими предметами, як-от костюм і зброя, що були натхнені франшизою Prince of Persia[en]; колекційне видання містить весь цифровий контент і деякі фізичні предмети, включно зі статуеткою Басіма. Передзамовлення будь-якого видання надавало доступ до бонусної місії[41]. Ubisoft співпрацювала з компанією OWO для створення тактильного жилета, який дає змогу помірно передавати різноманітні фізичні відчуття під час гри, як-от вітер чи удари[42].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Assassin's Creed Mirage отримала «загалом схвальні» відгуки за даними агрегатора рецензій Metacritic[43][44][45]. Агрегатор OpenCritic позначив 73 % оглядів як такі, що рекомендують гру[46].

Продажі[ред. | ред. код]

У місяць випуску Mirage була другою і третьою за кількістю завантажень грою для PlayStation 5 у Північній Америці та Європі; версія для PlayStation 4 посіла п'яту й четверту позначку в цих же регіонах відповідно[65]. Вона була на другому місці серед найпродаваніших ігор у Європі після EA Sports FC 24[en]. Її продажі в цьому ж регіоні були на 49 % меншими, ніж в Assassin's Creed Valhalla, але на 22 % та 6 % більшими, ніж в Assassin's Creed Odyssey та Assassin's Creed Origins (2017) відповідно[66].

Нагороди[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Результат Прим.
2023 Golden Joystick Awards Найкраща гра року Номінація [67]

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. Додаткова розробка: Ubisoft Bucharest, Ubisoft Kyiv, Ubisoft Montpellier, Ubisoft Montreal, Ubisoft Odesa, Ubisoft Philippines, Ubisoft Singapore та Ubisoft Sofia.
  2. У серії Assassin's Creed Братство асасинів та Орден тамплієрів отримали свої сучасні назви під час хрестових походів XI століття, тоді як до цього їх називали Незримими та Орденом древніх відповідно[2].
  3. Лише на iPhone 15 Pro.
  4. Басім раніше з'являвся як неігровий персонаж в Assassin's Creed Valhalla (2020).
  5. Також гравець має можливість переміститися до фортеці Аламут — штаб-квартири Незримих.
  6. англ. When most players think of Baghdad, they imagine the dusty, ruined landscape from movies and first person shooters. But we felt it was important to show a different side to the city, one that celebrated its proud cultural heritage.
  7. Оцінка ґрунтується на 96 відгуках.
  8. Оцінка ґрунтується на 26 відгуках.
  9. Оцінка ґрунтується на 32 відгуках.
  10. Оцінка ґрунтується на 160 відгуках.
Джерела
  1. а б West, Josh (10 вересня 2022). Assassin's Creed Mirage — Everything we know so far about the new AC game. GamesRadar+ (англ.). Архів оригіналу за 10 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  2. Selway, Jake (1 серпня 2022). Assassin's Creed: When Did the Hidden Ones Become Assassins. Game Rant (англ.). Архів оригіналу за 2 серпня 2022. Процитовано 21 червня 2023.
  3. а б в LeBlanc, Wesley (10 вересня 2022). Assassin's Creed Mirage Reveal Trailer Released, Game Launching In 2023. Game Informer (англ.). Архів оригіналу за 10 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  4. Kuhnke, Oisin (12 червня 2023). Assassin's Creed Mirage's gameplay showcase looks like a great return to form. VG247 (англ.). Архів оригіналу за 12 червня 2023. Процитовано 22 червня 2023.
  5. а б в Ubisoft (9 червня 2023). Assassin's Creed Mirage: A Return to the Roots. YouTube (англ.). Процитовано 10 червня 2023.
  6. а б Thorn, Ed (12 червня 2023). Assassin's Creed: Mirage looks set to deliver on its murder manifesto. Rock Paper Shotgun (англ.). Архів оригіналу за 12 червня 2023. Процитовано 21 червня 2023.
  7. Ramée, Jordan (10 вересня 2022). Assassin's Creed Mirage Sounds Like A Fantastic Return To The Roots Of The Series. GameSpot (англ.). Архів оригіналу за 10 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  8. Ramsey, Robert (10 серпня 2023). Assassin's Creed Mirage Returns to Series Roots, But Won't Ditch Cosmetic Microtransactions. Push Square (англ.). Архів оригіналу за 10 серпня 2023. Процитовано 20 серпня 2023.
  9. Assassin's Creed Mirage for PlayStation, Xbox, PC & More. Ubisoft (англ.). Архів оригіналу за 10 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  10. Robinson, Andy (10 вересня 2022). Assassin's Creed Mirage revealed: Baghdad entry is 'a tribute to the original game'. Video Games Chronicle (англ.). Архів оригіналу за 10 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  11. а б Phillips, Tom (10 вересня 2022). Ubisoft talks Assassin's Creed Mirage, from Valhalla expansion to standalone franchise celebration. Eurogamer (англ.). Архів оригіналу за 10 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  12. а б в Duckworth, Joshua (11 вересня 2022). Assassin's Creed Mirage Creative Director Talks Influences, Gameplay, Setting, and More. Game Rant (англ.). Архів оригіналу за 11 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  13. Maguid, Youssef (10 вересня 2022). Ubisoft Forward: Multiple New Assassin's Creed Games Announced, Taking the Franchise to Baghdad, Feudal Japan, and More. Xbox Wire (англ.). Архів оригіналу за 10 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  14. O'Neill, Rebecca (21 грудня 2020). Assassin's Creed Valhalla: The Voice Actors Behind The Main Characters. TheGamer (англ.). Архів оригіналу за 26 грудня 2020. Процитовано 13 вересня 2023.
  15. Donnelly, Joe (12 червня 2023). Assassin's Creed Mirage is tighter in scope but broader in appeal. GamesRadar+ (англ.). Архів оригіналу за 12 червня 2023. Процитовано 21 червня 2023.
  16. а б Schreier, Jason (9 лютого 2022). Ubisoft Plans New Assassin's Creed Game to Help Fill Its Schedule. Bloomberg (англ.). Архів оригіналу за 9 лютого 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  17. а б в Данилов, Олег (15 серпня 2023). Assassin's Creed Mirage «пішла на золото» та вийде на тиждень раніше, вже 5 жовтня 2023 р. Mezha.Media. Архів оригіналу за 15 серпня 2023. Процитовано 16 серпня 2023.
  18. Purslow, Matt (10 вересня 2022). Future Assassin's Creed Games Will Not All Be 150-Hour RPGs. IGN (англ.). Архів оригіналу за 14 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  19. LeBlanc, Wesley (30 серпня 2023). Assassin's Creed Mirage Started As Valhalla DLC With Eivor In The Middle East. Game Informer (англ.). Архів оригіналу за 30 серпня 2023. Процитовано 13 вересня 2023.
  20. а б LeBlanc, Wesley (1 вересня 2023). Why Ubisoft Chose Basim For Assassin's Creed Mirage. Game Informer (англ.). Архів оригіналу за 1 вересня 2023. Процитовано 13 вересня 2023.
  21. а б в г Van Aken, Alex (12 вересня 2023). Exclusive Interview: Designing The World Of Assassin's Creed Mirage. Game Informer (англ.). Архів оригіналу за 12 вересня 2023. Процитовано 13 вересня 2023.
  22. Carpenter, Nicole (10 вересня 2022). Assassin's Creed Mirage sets up Basim's origins in Baghdad, decades before Valhalla. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 10 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  23. Peppiatt, Dom (10 вересня 2022). Assassin's Creed Mirage arrives 2023, drops RPG elements, wants to go "back to the series' roots". VG247 (англ.). Архів оригіналу за 10 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  24. McClure, Deven (14 вересня 2022). Sarah Beaulieu Interview: Assassin's Creed Mirage's Narrative Director On Story. Screen Rant (англ.). Архів оригіналу за 14 вересня 2022. Процитовано 10 червня 2022.
  25. Gerblick, Jordan (9 червня 2023). Assassin's Creed Mirage parkour is "closer to the Ezio games". GamesRadar+ (англ.). Архів оригіналу за 9 червня 2023. Процитовано 9 червня 2023.
  26. McKeand, Kirk (16 червня 2023). Assassin's Creed Mirage combat interview: "We looked at samurai [and] Jedi". Sports Illustrated (англ.). Архів оригіналу за 20 червня 2023. Процитовано 21 червня 2023.
  27. Ubisoft (18 серпня 2023). Assassin's Creed Mirage: Recreating A Lost City. YouTube (англ.). Процитовано 20 серпня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  28. Mainka, Inga (6 липня 2023). Assassin's Creed Mirage Goes Back To Its Roots: Most Accurate AC In Years?. EarlyGame (англ.). Архів оригіналу за 11 липня 2023. Процитовано 20 серпня 2023.
  29. Harley, Nicky (5 липня 2023). Abbasid architecture to the fore in new Assassin's Creed Mirage video game. The National (англ.). Архів оригіналу за 11 липня 2023. Процитовано 20 серпня 2023.
  30. Peppiatt, Dom (22 травня 2023). How Assassin's Creed Mirage captured the Islamic golden age — in a disused New York power station. The Guardian (англ.). Архів оригіналу за 22 травня 2023. Процитовано 21 червня 2023.
  31. а б Reparaz, Mikel (19 вересня 2023). Assassin's Creed Mirage PC Specs and Features Revealed. Ubisoft (англ.). Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  32. Good, Owen S. (1 вересня 2022). Ubisoft confirms Assassin's Creed Mirage after multiple leaks. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 1 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  33. Arif, Shabana (8 вересня 2022). Assassin's Creed Mirage: trailers, gameplay, news, and rumors. TechRadar (англ.). Архів оригіналу за 10 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  34. Good, Owen S. (24 травня 2023). Assassin's Creed Mirage coming this October, here's the first gameplay. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 26 травня 2023. Процитовано 26 травня 2023.
  35. Webster, Andrew (12 червня 2023). Assassin's Creed Mirage gets new story trailer and gameplay demo. The Verge (англ.). Архів оригіналу за 12 червня 2023. Процитовано 21 червня 2023.
  36. Chalk, Andy (22 серпня 2023). Assassin's Creed Mirage showcases 'full Arabic voiceover' in a new trailer at Gamescom. PC Gamer (англ.). Архів оригіналу за 23 серпня 2023. Процитовано 23 серпня 2023.
  37. Janca, Ben (27 вересня 2023). Assassin's Creed Mirage: Official Cinematic Launch Trailer. GameSpot (англ.). Архів оригіналу за 28 вересня 2023. Процитовано 28 вересня 2023.
  38. Reeve, Justin (12 вересня 2022). Assassin's Creed Mirage Set To Launch On Amazon Luna, But Not Google Stadia. TheGamer (англ.). Архів оригіналу за 12 вересня 2022. Процитовано 26 травня 2023.
  39. Bankhurst, Adam (16 листопада 2023). Assassin's Creed Mirage Is Getting a New Game Plus Mode as Part of a Free Update. IGN (англ.). Архів оригіналу за 16 листопада 2023. Процитовано 16 листопада 2023.
  40. Plant, Logan (12 вересня 2023). iPhone 15 Pro Adding Resident Evil 4 Remake, Assassin's Creed Mirage, and More in 2024. IGN (англ.). Архів оригіналу за 12 вересня 2023. Процитовано 12 вересня 2023.
  41. Reed, Chris (12 вересня 2022). Assassin's Creed Mirage: Here's What Comes in Each Edition. IGN (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2022. Процитовано 14 вересня 2022.
  42. Wutz, Marco (13 липня 2023). Assassin's Creed Mirage lets you feel punches with haptic vest compatibility. Sports Illustrated (англ.). Архів оригіналу за 15 липня 2023. Процитовано 20 серпня 2023.
  43. а б PlayStation 5 Critic Reviews. Metacritic (англ.). Архів оригіналу за 6 листопада 2023. Процитовано 6 листопада 2023.
  44. а б PC Critic Reviews. Metacritic (англ.). Архів оригіналу за 6 листопада 2023. Процитовано 6 листопада 2023.
  45. а б Xbox Series X Critic Reviews. Metacritic (англ.). Архів оригіналу за 6 листопада 2023. Процитовано 6 листопада 2023.
  46. а б Assassin's Creed Mirage Reviews. OpenCritic (англ.). Архів оригіналу за 6 листопада 2023. Процитовано 6 листопада 2023.
  47. Mills, Steven (4 жовтня 2023). Review: Assassin's Creed Mirage. Destructoid (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  48. Franzese, Tomas (4 жовтня 2023). Assassin's Creed Mirage review: stealth throwback feels behind the times. Digital Trends (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  49. Donlan, Christian (4 жовтня 2023). Assassin's Creed Mirage review — a fascinating new city and the embrace of a classic formula. Eurogamer (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  50. Romano, Sal (25 жовтня 2023). Famitsu Review Scores: Issue 1821. Eurogamer (англ.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2023. Процитовано 16 листопада 2023.
  51. Miller, Matt (4 жовтня 2023). Assassin's Creed Mirage Review. Game Informer (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  52. Ramée, Jordan (4 жовтня 2023). Assassin's Creed Mirage Review — Back To Basics. GameSpot (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  53. Loveridge, Sam (4 жовтня 2023). Assassin's Creed Mirage review: "A murderous playground for the patient". GamesRadar+ (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  54. Green, Jarrett (4 жовтня 2023). Assassin's Creed Mirage Review. IGN (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  55. Brown, Andy (4 жовтня 2023). 'Assassin's Creed Mirage' review: a well-executed throwback to a glorious past. NME (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 7 листопада.
  56. Park, Morgan (4 жовтня 2023). Assassin's Creed Mirage review. PC Gamer (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  57. Smith, Nat (4 жовтня 2023). Assassin's Creed Mirage review — the best since Brotherhood. PCGamesN (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  58. Yang, George (17 жовтня 2023). Assassin's Creed Mirage. PCMag (англ.). Архів оригіналу за 18 жовтня 2023. Процитовано 7 листопада 2023.
  59. Ramsey, Robert (4 жовтня 2023). Assassin's Creed Mirage Review (PS5). Push Square (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 5 жовтня 2023.
  60. Lavoy, Bill (4 жовтня 2023). Assassin's Creed Mirage review: For better or worse. Shacknews (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 7 листопада 2023.
  61. Benson, Julian (4 жовтня 2023). Assassin's Creed Mirage review — a stripped-back stab in the right direction. The Guardian (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 4 жовтня 2023.
  62. Middler, Jordan (4 жовтня 2023). Review: Assassin's Creed Mirage is a thrilling throwback to the series' heyday. Video Games Chronicle (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 5 жовтня 2023.
  63. Peppiatt, Dom (4 жовтня 2023). Assassin's Creed Mirage review: Intoxicated by Ubi's Djinn Palace. VG247 (англ.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 5 жовтня 2023.
  64. Куліков, Олег (4 жовтня 2023). Час розвіяти ілюзії. Огляд Assassin's Creed Mirage. PlayUA (англ.). Архів оригіналу за 10 жовтня 2023. Процитовано 9 листопада 2023.
  65. Corrie, Justin (8 листопада 2023). PlayStation Store: October 2023's top downloads. PlayStation.Blog (англ.). Архів оригіналу за 8 листопада 2023. Процитовано 9 листопада 2023.
  66. Dring, Christopher (21 листопада 2023). Assassin's Creed, Spider-Man, Mario and PS5 deliver strong sales in October | European Monthly Charts. GamesIndustry.biz (англ.). Архів оригіналу за 21 листопада 2023. Процитовано 22 листопада 2023.
  67. Loveridge, Sam (10 листопада 2023). Here are all the Golden Joystick Awards 2023 winners. GamesRadar+ (англ.). Архів оригіналу за 10 листопада 2023. Процитовано 11 листопада 2023.

Посилання[ред. | ред. код]