Atherospermataceae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Atherospermataceae
Atherosperma moschatum subsp. integrifolium
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Магноліїди (Magnoliids)
Порядок: Лавроцвіті (Laurales)
Родина: Atherospermataceae
R.Br.
Роди
Вікісховище: Atherospermataceae

Atherospermataceae є родиною широколистих вічнозелених дерев і чагарників. Родина включає 14 видів у семи родах. Атеросперми сьогодні в основному поширені в Південній півкулі, причому два види поширені в південній частині Чилі, а 12 видів — в Австралазії. Деревина комерційно видобувається з порід тропічного лісу цієї родини, і використовується як у будівництві, так і у вишуканому виготовленні меблів[1][2].

Екологія[ред. | ред. код]

Ці дерева та кущі характерні для нижніх шарів тропічних лісів, за винятком видів Dryadodaphne, які належать до високого пологу тропічних лісів. У Laurelia novae-zelandiae залози біля основи тичинок виділяють нектар, який накопичується біля основи квітки і приваблює бджіл, жуків і бджолиних мух. Насіння у вигляді пір’ястої сім’янки розноситься вітром. Деревина лаврелії має місцевий інтерес для будівництва, особливо чилійська Laurelia sempervirens, попри недостатню стійкість до вологи. Ефірні олії, отримані з листя і кори виду Doryphora, знаходять застосування в парфумерії та фармацевтиці[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Floyd, Alex G. (2009). Rainforest Trees of Mainland Southeastern Australia. Lismore, NSW: Terania Rainforest Publishing. с. 83. ISBN 978-0-9589436-7-3.
  2. Stevens, P.F. Atherospermataceae. Angiosperm Phylogeny Website.

Посилання[ред. | ред. код]