Chilgatherium

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Chilgatherium
Період існування: пізній олігоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хоботні (Proboscidea)
Родина: Deinotheriidae
Підродина: Chilgatheriinae
Sanders, Kappelman, & Rasmussen, 2004
Рід: Chilgatherium
Sanders, Kappelman, & Rasmussen, 2004
Вид:
C. harrisi
Біноміальна назва
Chilgatherium harrisi
Sanders, Kappelman, & Rasmussen, 2004

Chilgatherium («звір Chilga» за назвою місцевості, в якій він був знайдений) є найбільш раннім і найпримітивнішим представником родини Deinotheriidae. Він відомий з пізнього олігоцену (віком від 27 до 28 мільйонів років) викопних зубів, знайдених в ефіопському районі Чилга.

Поки що було знайдено лише кілька корінних зубів, але вони досить чіткі, щоб цю тварину можна було впевнено ідентифікувати. Зуби відрізняються від зубів Prodeinotherium, Deinotherium різними деталями, достатніми для того, щоб показати, що це окремий тип тварини, і його віднесено до окремої підродини. У порівнянні з пізнішими дейнотериями, Chilgatherium був досить маленьким, приблизно 2 м заввишки в плечі та важив близько 1.5 т[1]. Невідомо, чи він мав характерні загнуті вниз бивні на нижній щелепі, які були у пізніших дейнотеріїв.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Larramendi, A. (2016). Shoulder height, body mass and shape of proboscideans (PDF). Acta Palaeontologica Polonica. 61. doi:10.4202/app.00136.2014.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Gugliotta, Guy (2003) Six New Species of Prehistoric Mammals Discovered in Africa Find Proves Elephants Originated on Continent, Scientist Says, The Washington Post, Thursday, December 4, 2003; Page A02
  • Sanders, W.J., Kappelman, J. & Rasmussen, D. T., (2004), New large-bodied mammals from the late Oligocene site of Chilga, Ethiopia. Acta Palaeontologica Polonica Vol. 49, no. 3, pp. 365–392 pdf