Daouitherium

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Daouitherium
Період існування: ранній еоцен
Нижні щелепи
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хоботні (Proboscidea)
Родина: Numidotheriidae
Рід: Daouitherium
Gheerbrant & Sudre, 2002
Вид:
D. rebouli
Біноміальна назва
Daouitherium rebouli
Gheerbrant & Sudre, 2002

Daouitherium — це вимерлий рід ранніх хоботних (група, що включає сучасних слонів та їхніх вимерлих родичів), які жили в ранньому еоцені (іпрський етап) приблизно 55 мільйонів років тому в Північній Африці. Останки цієї тварини, фрагменти щелеп і зубів, були знайдені в басейні Улед-Абдун в Марокко. Вважається, що він важив від 80 до 170 кг, що робить його одним із найдавніших великих ссавців, відомих в Африці, і одним із найдавніших відомих хоботних[1]. Інша оцінка дає вагу 200 кг[2].

Дауїтерій відомий лише з нижніх щелеп і пов'язаних із ними щічних зубів. Він мав лофодонтні та двофодонтні моляри, тобто моляри з великими виступами. Другий і третій премоляри мали помітно великий горбок, званий гіпоконідом. Gheerbrant та ін. описав зуби як схожі на зуби інших ранніх хоботних Phosphatherium, Numidotherium і Barytherium[1].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Gheerbrant, E.; Sudre, J.; Cappetta, H.; Iarochène, M.; Amaghzaz, M.; Bouya, B. (2002). A new large mammal from the Ypresian of Morocco: Evidence of surprising diversity of early proboscideans (PDF). Acta Palaeontologica Polonica. 47 (3): 493—506.
  2. Larramendi, A. (2016). Shoulder height, body mass and shape of proboscideans (PDF). Acta Palaeontologica Polonica. 61. doi:10.4202/app.00136.2014.