Dark Paradise

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Dark Paradise»
Пісня Лана Дель Рей
з альбому Born to Die і Born to Die: The Paradise Edition
Випущено 1 березня 2013
Жанр поп
Мова англійська
Лейбл Interscope Records
Автор слів Лана Дель Рей
Продюсер Emile Haynied

Музичне відео
«Dark Paradise» на YouTube

«Dark Paradise» — пісня американської співачки і авторки пісень Лани Дель Рей для її другого студійного альбому Born to Die (2012). Трек написала сама Дель Рей, а також Рік Новелс. Продюсуванням займався Еміль Хейні. Пісня була офіційно випущена 1 березня 2013 року на Universal і Vertigo Records як шостий і останній сингл з Born to Die, а найперша версія вийшла разом із самим альбомом у 2012 році.

Композиція отримала переважно неоднозначні відгуки критиків, багато хто критикував її мелодраматичне виконання. Помітно менш успішний, ніж інші сингли з альбому, «Dark Paradise» зумів отримати певний комерційний успіх у Центральній Європі, ввійшовши в п'ятірку найкращих хітів у Польщі. Сингл можна почути в епізоді серіалу «Первородні», що є спін-офом «Щоденників вампіра»[1].

Передісторія та реліз[ред. | ред. код]

В інтерв'ю у червні 2012 року Дель Рей заявила, що не випускатиме пісню як сингл, але сказала, що має плани випустити кліп у вересні 2012 року[2]. Тим не менш, музичне відео на трек так і не було випущено, і 29 січня 2013 року було офіційно заявлено, що пісня «Dark Paradise» буде випущена як сингл. Композиція офіційно стала п'ятим синглом з альбому в Австрії та Німеччині й шостим в Швейцарії[3].

Композиція[ред. | ред. код]

Спочатку Лана зробила демо-запис пісні, що містить інший текст, під час роботи над Born to Die. Ця версія була записана 24 вересня 2011 року в Нью-Йорку та спродюсована Бйорном Ітлінгом[4].

Пісня має схоже звучання з іншими піснями з Born to Die. Композиція містить чоловічий бек-вокал з живого виконання пісні «Mary Jane» Ріка Джеймса, який також можна почути в чотирьох інших треках з альбому :«Lolita», «Blue Jeans», «Without You» і «National Anthem». Її темп становить 120 ударів на хвилину, що робить її однією з найшвидших пісень на альбомі. Тональність пісні — До мінор[5].

Billboard прокоментував лірику пісні: «Лана Дель Рей знову заявляє про свою вічну любов до свого коханця», додавши, що мелодія пісні «схожа на спогади в піснях Мадонни, випущених у 80-х»[6].

Критичне сприйняття[ред. | ред. код]

Пісня отримала неоднозначні відгуки критиків, більшість з них критикували її мелодраматичне виконання й повторюваність.

Billboard дав негативну рецензію на пісню, заявивши, що «настає втома», коли ця пісня з’являється в альбомі, і що вона була б погана, навіть якщо б Лана ніколи не випускала свої хіти «Blue Jeans» та «Video Games»[6].

Джеймі Гілл з BBC Music використав цю пісню як приклад того, чому Born to Die неідеальний[7], а Девід Едвардс із Drought in Sound сказав, що «Dark Paradise» та «Carmen» є найгіршими треками альбомі[8].

З іншого боку, багато критиків вважали, що ця пісня є «дійсно видатним елементом в альбомі». Los Angeles Times назвав сингл одним з найкращих треків в кар'єрі Лани разом із «Video Games» і «Summertime Sadness»[9].

Учасники запису[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Originals - Music Scene - Dark Paradise by Lana Del Rey - 1x03 (укр.), процитовано 2 серпня 2022
  2. Lana Del Rey - Interview with Fearne Cotton on Radio 1 [June 21st 2012) (англ.), процитовано 2 серпня 2022
  3. Lana Del Rey choisit "Dark Paradise" comme nouvel extrait de l'album "Born to Die". chartsinfrance.net. Процитовано 2 серпня 2022.
  4. Dark Paradise (song). Lana Del Rey Wiki (англ.). Процитовано 2 серпня 2022.
  5. Song Key of Dark Paradise (Lana Del Rey) (англ.), процитовано 2 серпня 2022
  6. а б Staff, Billboard; Staff, Billboard (25 січня 2012). Lana Del Rey’s ‘Born To Die’: Track-By-Track Review. Billboard (амер.). Процитовано 2 серпня 2022.
  7. Gill, Jaime. BBC - Music - Review of Lana Del Rey - Born to Die. www.bbc.co.uk (брит.). Процитовано 2 серпня 2022.
  8. Album Review: Lana Del Rey - Born to Die - The Paradise Edition. DrownedInSound (англ.). Архів оригіналу за 7 березня 2017. Процитовано 2 серпня 2022.
  9. Album review: Lana Del Rey's 'Born to Die'. Los Angeles Times (амер.). 27 січня 2012. Процитовано 2 серпня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]