Don Juan de Austria (1887)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Дон Хуан де Австрія»
Don Juan de Austria


Служба
Тип/клас Незахищений крейсер
тип «Веласко»
Держава прапора ВМС Іспанії
На честь Хуана Австрійського
Закладено 1883 року
Спущено на воду 1887 року
Введено в експлуатацію 1889 рік
Загибель Затоплений 1 травня 1898 р.
Статус Піднятий ВМС США, використовувався як канонерський човен.
Ідентифікація
Параметри
Тоннаж 1 152 т
Довжина 64 м
Ширина 9,77 м
Осадка 4,62 м
Технічні дані
Рухова установка 4 парові котли
1 парова машина
Потужність 1 500 к.с.
Швидкість 13 вузлів
Екіпаж 173
Озброєння
Артилерія 4 x 120-мм гармати
4 x 57-мм гармати «QF 6 pounder Nordenfelt»
4 кулемета
Торпедно-мінне озброєння 2 x 356-мм торпедних апарати

«Дон Хуан де Австрія» був побудований на військово-морській верфі в Картахені, Іспанія.

Крейсер названий на честь Хуана Австрійського, військового діяча Іспанської імперії 16 століття, командувача силами Священної ліги у битві з османським флотом при Лепанто.

Конструкція[ред. | ред. код]

Його кіль був закладений у 1883 році, а корабель був спущений на воду 23 січня 1887 року. Крейсер був закінчений в 1888 або 1889 роках. У нього була одна досить висока труба. Корабель мав металевий корпус і був оснащений вітрилами як барк.

Історія служби[ред. | ред. код]

До місця призначення на Філіппінах вирушив разом з двома іншими незахищенними крейсерами «Кастілья» та «Дон Хуан де Ульйоа» під загальним командуванням капітана першого рангу Мануєля де ла Камара.[1]

Коли Азійська ескадра ВМС США під командуванням комодора Джорджа Дьюї атакувала рано вранці 1 травня 1898 року в битві біля Манільської затоки,«Дон Хуан де Австрія» був на самому кінці лінії іспанського командувача, контрадмірала Патрісіо Монтохо і Пасарона. Крейсер о 04:45 був першим іспанським кораблем, який побачив наближення американських військових кораблів. Ескадра Дьюї зробила серію повільних проходів для обстрілів іспанської ескадри.

Розбитий «Дон Хуан де Австрія» (1889) після битви в Манільській затоці в 1898 році.

«Дон Хуан де Австрія» почав невдалу спробу зблизитися з американськими військовими кораблями. Зазнаючи все більшої шкоди, оскільки на неї потрапляло все більше і більше американських снарядів, вона прийшла на допомогу «Кастілья», коли цей крейсер загорівся і екіпаж його покинув. Коли флагман Монтохо, незахищений крейсер «Реїна Крістіна», також був виведений з ладу, ескадра Дьюї зосередила вогонь на «Дон Хуан де Астурія». З пробитим корпусом і зламаним рульовим керуванням, крейсер затопили на мілководді, верхня частина корабля залишилась над водою. Після бою абордажна партія з канонерського човна «Петрел» піднявся на борт і підпалив розбитого «Дон Хуана Австрійського».

Після війни ВМС США підняли та врятували «Дон Хуан де Австрія» та включили його до складу ВМС США у 1900 році як канонерський човен під тим же ім'ям.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Manuel de la Cámara y Livermoore | Real Academia de la Historia. dbe.rah.es (іспанською) . Процитовано 6 березня 2024.
  2. Nofi, Albert A. (1996). The Spanish-American war, 1898 (англійською) . Conshohocken (Pa.): Combined books. ISBN 978-0-938289-57-9.