Dukecynus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Час існування: середній міоцен, ~13.8–11.8 млн р. т.
Викопні ілюстрації
Викопні ілюстрації
Біологічна класифікація
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Клас: Mammalia
Ряд: Sparassodonta
Надродина: Borhyaenoidea
Рід: Dukecynus
Goin, 1997
Види
  • Dukecynus magnus
Посилання
Вікісховище: Dukecynus
Fossilworks: 268373

Dukecynus — вимерлий рід м'ясоїдних метатерій, що належав до ряду Sparassodonta, який мешкав у Південній Америці в середньому міоцені (лавентан), приблизно між 13.8 і 11.8 мільйонами років тому[1]. Назва роду означає «герцогська собака» за Університетом Дьюка та грецьке слово cynos, собака, за уявну схожість цієї тварини з собаками. Єдиний вид, відомий досі, Dukecynus magnus. Назва виду "magnus" походить від латинського слова "великий", щоб відобразити їх великий розмір.

Опис[ред. | ред. код]

Dukecynus відомий лише за його голотипом, IGM 251149, сильно пошкодженим частковим черепом, що зберігає частини нижньої та верхньої щелепи, а також відповідні фрагменти скелета[1]. Цей екземпляр було виявлено в Konzentrat-Lagerstätte La Venta в Honda Group, Huila та Tolima в Колумбії. Другий фрагментарний екземпляр із Ла-Венти, занесений у каталог як UCMP 39250, що складається з фрагмента черепа та частин плечової та стегнової кісток молодої особини, згадуваної Маршаллом (1978) як "пор. Arctodictis", також міг належати Дукекіну чи подібному видів[1][2]. Хоча спорідненість цього виду ніколи не була офіційно проаналізована, Dukecynus зазвичай вважається базальним боргієноїдом, парафілетичною групою спарассодонтів, яка включає такі роди, як Lycopsis і Prothylacynus, які не можуть бути віднесені до однієї з основних родин боргієноїдів, таких як Borhyaenidae або Thylacosmilidae[3]. У порівнянні з іншими базальними боргієноїдами, дукецинус мав довгу, вузьку морду і був відносно великим, за деякими оцінками, ця тварина важила до 68 кілограмів[4]. Дукецин був, ймовірно, найбільшим хижаком серед ссавців, а також найбільшим спарассодонтом у Ла-Венті.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Goin, F. J. 1997 New clues for understanding Neogene marsupial radiations. In A history of the neotropical fauna. Vertebrate paleobiology of the Miocene in Colombia (ed. R. F. Kay, R. H. Maden, R. L. Cifelli & J. Flynn), pp. 185–204. Washington DC: Smithsonian Institution Press.
  2. Marshall, L. Evolution of the Borhyaenidae, extinct South American predaceous marsupials. Berkeley: University of California Press, 1978.
  3. Forasiepi, Analía M. (2009). Osteology of Arctodictis sinclairi (Mammalia, Metatheria, Sparassodonta) and phylogeny of Cenozoic metatherian carnivores from South America. Monografías del Museo Argentino de Ciencias Naturales. 6: 1—174.
  4. Stephen Wroe, Christine Argot and Christopher Dickman. On the rarity of big fierce carnivores and primacy of isolation and area: tracking large mammalian carnivore diversity on two isolated continents. Proc. R. Soc. Lond. B (2004) 271, 1203–1211 1203, doi 10.1098/rspb.2004.2694