Eutherocephalia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Eutherocephalia
Період існування: пізньо-пермський періодсередній тріас, 260–242.5 млн р. т.
Реконструкція Moschorhinus що вполював Lystosaurus.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клада: Терапсиди (Therapsida)
Підряд: Therocephalia
Клада: Scylacosauria
Клада: Eutherocephalia
Hopson and Barghusen, 1986
Родини й роди
Вікісховище: Eutherocephalia

Eutherocephalia — це вимерла клада розвинених терапсид тероцефалів. Еутероцефалів відрізняють від лікозухид і сцилакозаврид, двох ранніх родин тероцефалів. У той час як лікозухіди та сціалозавриди вимерли до кінця пермського періоду, евтероцефали пережили пермсько-тріасове вимирання. Група зрештою вимерла в середньому тріасі.

Характеристики[ред. | ред. код]

Евтероцефали розвинули кілька рис, подібних до ссавців, шляхом конвергентної еволюції з Cynodontia. Серед цих ознак були втрата піднебінних зубів і зменшення тім'яної ока[1]. Останній орган відіграє важливу роль у терморегуляції ящірок і змій, що вказує на те, що і евтероцефали, і цинодонти еволюціонували до більш активного, гомеотермічного способу життя, хоча це око ніколи повністю не зникало у евтероцефалів[2].

Класифікація[ред. | ред. код]

Клада Eutherocephalia містить більшість тероцефалів, але філогенетичні зв’язки груп у ній залишаються неясними. Eutherocephalia підтримується як справжня клада в багатьох філогенетичних аналізах, але розміщення таких груп, як Akidnognathidae, Hofmeyriidae, Whaitsiidae та Baurioidea, які всі належать до Eutherocephalia, залишається дискусійним[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Rubidge, B.S.; Sidor, C.A. (2001). Evolutionary patterns among Permo-Triassic therapsids (PDF). Annual Review of Ecology, Evolution, and Systematics. 32: 449—480. doi:10.1146/annurev.ecolsys.32.081501.114113. Архів оригіналу (PDF) за 21 березня 2012.
  2. Benoit, Julien; Abdala, Fernando; Manger, Paul; Rubidge, Bruce (2016). The sixth sense in mammalians forerunners: variability of the parietal foramen and the evolution of the pineal eye in South African Permo-Triassic eutheriodont therapsids. Acta Palaeontologica Polonica. doi:10.4202/app.00219.2015. Процитовано 23 червня 2020.