Regisaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Regisaurus
Час існування: лопінгійранній тріас
Зліпок черепа, вид знизу, Музей еволюції Польської академії наук, Варшава
Зліпок черепа, вид знизу, Музей еволюції Польської академії наук, Варшава
Біологічна класифікація
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Клас: Synapsida
Ряд: Therapsida
Підряд: Therocephalia
Родина: Regisauridae
Рід: Regisaurus
Види
  • R. jacobi Mendrez, 1972
Посилання
Вікісховище: Regisaurus
Fossilworks: 39145
Реконструкція

Regisaurus («ящірка Рекса», названа на честь свого першовідкривача Френсіса Рекса Паррінгтона) — вимерлий рід дрібних хижих тероцефалів. Він відомий з одного описаного виду, типового виду Regisaurus jacobi, із ранньотріасової зони збору лістрозаврів у ПАР, хоча також відомий принаймні один неописаний вид[1].

Це був досить похідний бауріоїд із міцним черепом, коротким хвостом, довгими кінцівками та відносно великими іклами. Він, очевидно, був пов'язаний з Урумчією і, як і Урумчія, мав лемішеві кістки, які утворюють вторинне піднебіння, але вони не звужувалися до кінчика, як в Урумчії. Однак він зберіг деякі примітивні характеристики. У нього було по шість різців на кожній стороні щелепи, тоді як у інших бауріоїдів було менше[2]. Ймовірно, він був м'ясоїдним і харчувався комахами та дрібними хребетними.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. C. H. Mendrez (1972). On the skull of Regisaurus jacobi, a new genus and species of Bauriamorpha Watson and Romer 1956 (=Scaloposauria Boonstra 1953), from the Lystrosaurus-zone of South Africa. У K. A. Joysey; T. S. Kemp (ред.). Studies in Vertebrate Evolution. Edinburgh: Oliver & Boyd. с. 191–212. ISBN 9780050021316.
  2. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 5 березня 2016. Процитовано 9 жовтня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)