Jigsaw (камуфляж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камуфляж Jigsaw
Шаблон камуфляжа Jigsaw
Шаблон камуфляжа Jigsaw
Тип Військовий камуфляж
Походження Бельгія Бельгія
Історія використання
На озброєнні 1956 — дотепер
Оператори Збройні сили Бельгії
Історія виробництва
Розроблено 1956
Виробник Seyntex
Характеристики

Jigsaw (камуфляж) у Вікісховищі

Камуфляж Jigsaw (англ. Camouflage Jigsaw, дослівно — «камуфляж пазл») — неофіційна назва серії деформаційних військових камуфляжних візерунків, які використовувалися Збройними силами Бельгії між 1956 і 2022 роками та згодом були адаптовані в кількох інших країнах.

Історія[ред. | ред. код]

Бельгійський муштровий взвод у камуфляжній уніформі 2006 року

Після прийняття на озброєння бельгійських військових у 1956 році Камуфляж Jigsaw спочатку використовувався в основному бальгійськими паракомандос та інші спецпризначенці[1]. Згодом він був прийнятий на озброєння Збройних сил Бельгії, зазнавши кількох варіацій від оригінального дизайну. Останній помірний варіант був реалізований у 2016 році.

Спеціальний камуфляж, натхненний бельгійським камуфляжем Jigsaw, був прийнятий у 1990-х роках певними підрозділами Збройних сил ДР Заїру, колишній бельгійській колонії[1]. Подібні варіанти також вироблялися в інших країнах Африки.

Бельгійський солдат під час навчань Rampant Lion (2014) у Графенвері, Німеччина

У рамках запровадження Бельгійської оборонної системи одягу (Belgian Defence Clothing System) було оголошено, що з листопада 2022 року бельгійські збройні сили поступово припинять використовувати камуфляж Jigsaw, який буде замінений моделлю, розробленій на основі комерційного камуфляжа Multicam[2]. Контракт на виробництво одностроїв з новим камуфляжем було укладено з Sioen and Seyntex із Crye Precision із бюджетом у 410 мільйонів євро[3]. Зразок захищений американським патентом[3].

Варіанти[ред. | ред. код]

Основна бельгійська чотириколірна версія для помірного клімату була офіційно позначена як «лісова» (Woodland)[2]. У 2004 році було розроблено «пустельну» версію камуфляжа Jigsaw. Візерунок пустельниї версії зберігся такий же, як і в традиційних версіях, а кольорова палітра була адаптована до умов пустелі[4].

Кілька візерунків камуфляжу, натхненного бельгійським оригіналом, були прийняті іншими країнами. Бурундійський варіант з темнішими кольорами та версія з синіми кольорами використовували військові та поліція Бурунді[5].

Користувачі[ред. | ред. код]

Поточні[ред. | ред. код]

  •  Бельгія Бельгія: стандартний камуфляж Збройних сил Бельгії[3]. має бути замінений з листопада 2022 року моделлю на основі камуфляжа Multicam[6].

Колишні[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Помилка скрипту: Функції «harvard_core» не існує.
  2. а б Les images des nouvelles tenues de combat pour les militaires belges. Le Soir (фр.). 1 квітня 2022. Процитовано 13 липня 2023.
  3. а б в Chini, Maïthé (3 квітня 2022). Different camo, fit for women: what Belgium's military's new uniform looks like (англ.). The Brussels Times. Процитовано 23 травня 2022.
  4. kamouflage.net — Belgian 'jigsaw' camouflage, 3rd pattern. web.archive.org. 14 серпня 2010. Архів оригіналу за 14 серпня 2010. Процитовано 13 липня 2023.
  5. Помилка скрипту: Функції «harvard_core» не існує.
  6. Belgium Adopts New Operational Clothing System - Soldier Systems Daily. 4 квітня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Larson, Eric H. (2021). Camouflage: International Ground Force Patterns, 1946–2017. Barnsley: Pen & Sword. ISBN 9781526739537.