Krabisuchus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Krabisuchus
Період існування: еоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Крокодилоподібні (Crocodilia)
Надродина: Alligatoroidea
Клада: Globidonta
Клада: Orientalosuchina
Рід: Krabisuchus
Martin and Lauprasert, 2010
Типовий вид
Krabisuchus siamogallicus
Martin and Lauprasert, 2010

Krabisuchus — це вимерлий рід алігатороїдних крокодилів, який існував на території сучасного Таїланду в еоцені[1]. Його вперше назвали палеонтологи Джеремі А. Мартін і Комсорн Лаупрасерт у 2010 році, а типовим видом є K. siamogallicus. Скам'янілості були знайдені в басейні Крабі на півдні Таїланду і включають переважно черепні та нижньощелепні елементи, а також деякі посткраніальні залишки. Крабізух на даний момент є найвідомішим примітивним алігатороїдом з Азії; раніше ці тварини були представлені в Азії лише кількома фрагментарними останками з Китаю. Викопних рештків алігатороїдів значно більші в Європі та Північній Америці, де описано більшість таксонів[1].

Опис[ред. | ред. код]

Зростаючи приблизно до 2 метрів у довжину, крабізух був маленьким алігатороїдом, який був значно меншим за живого алігатора. Як і в алігатора, у нього була тупа морда. Крабізух також мав рельєфний череп, подібний до вимерлого алігаторина Arambourgia та живого крокодила Osteolaemus tetraspis. Зуби на задній частині щелеп були дуже тупі. Він, як і інші вимерлі алігатороїди, ймовірно, був наземним, а не напівводним. Цей наземний спосіб життя, можливо, дозволив іншим алігатороїдам колонізувати більшу частину північної півкулі в палеогені, коли глобальні температури були набагато вище, ніж сьогодні[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Jeremy A Martin; K. Lauprasert (2010). A new primitive alligatorine from the Eocene of Thailand: relevance of Asiatic members to the radiation of the group. Zoological Journal of the Linnean Society. 158 (3): 608—628. doi:10.1111/j.1096-3642.2009.00582.x.