Pannonictis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Pannonictis
Період існування: пізній пліоцен — середній плейстоцен, 2.6–1.0 млн р. т.
Скам'янілість Pannonictis nestii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Мустелові (Mustelidae)
Підродина: Ictonychinae
Рід: Pannonictis
Kormos, 1931[1]
Типовий вид
Pannonictis pliocaenica
Kormos, 1931
Інші види
  • P. nestii
  • P. pachygnatha

Pannonictisрід вимерлих зорил (Ictonychinae). Вперше він відомий з самого пізнього пліоцену і зберігся до кінця віллафранкіану, і найчастіше реєструється з відкладень між 2.6 і 1.4 Ma. Залишки Pannonictis були знайдені по всій Євразії, від Піренейського півострова до східного Китаю[2].

Таксономія[ред. | ред. код]

Pannonictis тісно пов'язаний з іншим доісторичним родом Enhydrictis[3]. Визнано принаймні три види: P. pliocaenica, P. pachygnatha та P. nestii[4]. Інший вид, відомий як P. pilgrimi, більше не є дійсним і, швидше за все, є синонімом P. pliocaenica[2].

Опис[ред. | ред. код]

Як і у багатьох сучасних мустел, Pannonictis, ймовірно, демонстрував виражений статевий диморфізм. Фактично, невеликий вид, відомий як P. pilgrimi, зараз часто вважають просто жіночою формою більшого P. pliocaenica. P. nestii був найменшим і найстрункішим видом роду, а також останнім представником, що вижив. P. pachygnatha є міцнішим видом із специфічними відмінностями зубів і нижньої щелепи[2].

Водний спосіб життя Pannonictis, подібний до видри, малоймовірний, але було припущено, що він населяв території поблизу річок, подібно до їхнього філогенетичного нащадка — Galictis

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pannonictis. Fossilworks.
  2. а б в Garcia, N. (March 2008). The Epivillafranchian carnivore Pannonictis (Mammalia, Mustelidae) from Sima del Elefante (Sierra de Atapuerca, Spain) and a revision of the Eurasian occurrences from a taxonomic perspective. Quaternary International. 179 (1): 42—52. Bibcode:2008QuInt.179...42G. doi:10.1016/j.quaint.2007.09.031.
  3. van der Geer, Alexandra; Lyras, George; de Vos, John (2011). Evolution of Island Mammals: Adaptation and Extinction of Placental Mammals on Islands. Wiley. с. 129. ISBN 9781119675747.
  4. Rook, L. (January 1995). Pannonictis nestii (Carnivora, Mammalia) from the late Villafranchian of Pietrafitta (Umbria, Italy). Preliminary note.